Njoki od karfiola i parmezana – vitaminska bomba na tanjiru

Njoki od parmezana i karfiola

Ukusni njoki su odličan temelj za razna jela sa umacima, a mi vam donosimo recept u kojem se umjesto krompira koristi – karfiol.

Pored toga što su njoki od karfiola prava vitaminska bomba, imaju i izrazito nizak procenat ugljenih hidrata i skroba, pa su sjajna opcija za sve koji paze na liniju.

Jedna šoljica karfiola ima oko 100 g i samo 27 kalorija, a odličan je izvor proteina, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), B6, vitamina C i K, pantotenske kiseline, kalijuma, mangana, magnezijuma i fosfora.

Njoki od parmezana i karfiola – Sastojci:

  • 1 srednja glavica karfiola
  • 50g ribanog parmezana
  • 2 jajeta
  • 1 režanj bijelog luka
  • 2 kašikice maslinovog ulja
  • So i biber

Da li ste znali da sir parmezan, zahvaljujući njegovom nutritivnom sastavu, italijanski ljekari preporučuju djeci, starijim osobama i sportistima. Ovaj sir je odličan izvor kalcijuma i fosfora, koji su bitni za rast i čvrstinu kostiju. Pored toga sadrži brojne vitamine i minerale, te kulturu Bacillus Bifidus, zaslužnu za zdravlje probavnog trakta. Zbog dugotrajnog procesa sazrijevanja, proteini u ovom siru se razgrađuju na manje, lako probavljive spojeve, koji ne stvaraju opterećenje na metabolizam. Parmezan sadrži izuzetno male količine laktoze, pa ga mogu jesti i osobe osjetljive na laktozu.

Priprema:

Cvjetove karfiola skuhajte i ispasirajte viljuškom kao da pravite pire, a zatim smjesu ostavite da se ohladi. U ohlađeni pire od karfiola dodajte so i biber, prema ukusu, te jaja, sitno rezani bijeli luk, ulje i parmezan.

Smjesu dobro izmiješajte da se sastojci sjedine, a zatim odvajajte dio po dio i prstima oblikujte njoki po njoki željene veličine. Složite ih na pek papir, te pecite dvadesetak minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Gotove njoke možete poslužiti kao prilog različitim jelima, uz grilovano povrće, salsu od paradajza ili druge umake koje volite, a možete ih jesti i kao zdrave grickalice uz neki dobar film. 🙂

Prijatno!

MamaKlik

Šta za ručak: Karbonara za 10 minuta

Kraljica omleta: italijanska FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem

Kraljica omleta: italijanska FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem