Šta za ručak: Karbonara za 10 minuta

Špageti a la carbonara-jednostavno i fino jelo koje svako može napraviti za tren oka. Danas je zaštitni znak italijanske kuhinje i većini omiljeni način pripreme tjestenine.

Sigurni smo da vas je pola preskočilo ovaj prijedlog za ručak čim ste pročitale naslov jer je tjestenina na lošem glasu zbog svoje kalorijske vrijednosti i nikako ne treba da je jedemo.

Riječ utjehe za one koje su ipak odlučile da otvore članak, ako ništa, bar zbog brzine spremanja ručka: vrhunska glumica, seks bomba i modna ikona Sophia Loren poznata je po izjavi da svoju liniju duguje upravo talijanskoj ishrani, a najviše špagetama, te da redovno uživa u čarima ovog jela.

Sada ste razočarane u priču o zdravoj hrani i shvatile ste da je sav onaj zeleniš samo prazna priča? Ne! Ključ balansirane ishrane i vitke linije je u mjeri.

Ako je jedan obrok u danu visokokaloričan ublazite njegovo dejstvo sledećim koji će imati manju kalorijsku vrijednost, a i trčanje nije lose rješenje.

Evo recepta:

Potrebni sastojci  

  • 200g špageta  
  • 150g šunke  
  • 150g slanine  
  • 1 pakovanje bešamel sosa  
  • sir parmezan  
  • peršun  
  • so 

Način pripreme

Špagete kuhate na standardni način i solite po želji, ja obično stavim manje soli jer su slanina, šunka i bešamel već dovoljno slani.

Dok se špagete kuhaju spremamo sos. Isjeckajte slaninu i šunku na male kockice. U tavu stavite samo malo ulja i prvo dodajte slaninu pa nakon par minuta šunku. Kada vidite da su dobile zlatnu boju dodajte bešamel i miješajte kratko dok se smjesa ne sjedini, a zatim pospite malo sušenog peršuna.

Servirajte jelo tako da prvo sipate špagete u tanjir pa preko sos, te pospite parmezan na kraju.

Prijatno!

carbonara

Jaja na milion načina – Sjajni prijedlozi za doručak

5 super ideja za brzi ručak