Kraljica omleta: italijanska FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem

FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem

Kraljica omleta: italijanska FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem je najnoviji zdravi recept MamaKlik.com portala od kojeg ćete ogladnjeti 🙂

FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem obiluje dobrim sastojcima, izuzetno je zdrava i ukusna! Sezona je paprika, pa možete da iskoristite to sjajno povrće ne samo za pravljenje najboljeg ajvara na svijetu, već i za ovo fenomenalno mediteransko jelo!

Fritata je italijanski omlet sa jajima, sirom i raznim vrstama povrća. Sastojci ovog recepta su baza mediteranske kuhinje što fritatu čini ne samo ukusnom nego i zdravom.

Lagane namirnice sa akcentom na proteinima čine fritatu nutritivno bogatom i idealnom za doručak, ali i za ručak te večeru.

Priprema fritate je izuzetno laka i jednostavna. Ono što je razlikuje od običnog omleta jeste to što se smjesa zapeče u rerni. Tako ona ostaje mekana iznutra ali sa čvršćom koricom.

Takođe, jedan omlet ide na jednu osobu, dok je fritata pravi porodični obrok. Servira se isječena na trokutove, topla ili na sobnoj temperaturi.

RECEPT: FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem

ŠTA JE POTREBNO ZA FRITATU:

  • 5 većih jaja
  • 500 g paprika u različitim bojama
  • 3 veća krompira
  • 1 manja glavica brokolija
  • 250 g feta sira
  • 2 čena bijelog luka
  • 100 ml pavlake
  • 200 g ricotta (rikota) sira – možete da ga zamijenite pasiranim mladim kravljim sirom
  • 150 g kisele pavlake
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so, biber, peršun

PRIPREMA FRITATE:

Očistite krompir, izrežite ga na kockice i stavite u činiju. Isto uradite sa paprikama, kojima ćete dodati i brokoli razdvojen na cvjetiće. Zatim dodajte sitno sjeckani peršun i bijeli luk.

U posebnoj činiji umutite jaja, so i biber. U umućena jaja izmrvite feta sir, a zatim i rikotu (meki kravlji sir), pavlaku i kiselu pavlaku, sjeckani peršun i maslinovo ulje.

Dobijenu smjesu sipajte preko krompira, paprika i brokolija, i sve dobro umutite.

U manju okruglu tepsiju, koju ste prethodno podmazali uljem, dodajte pripremljenu smjesu. Pecite u rerni na temperaturi od 180 stepeni od 45 do 55 minuta. Gotovu frittatu ostavite da se malo ohladi, izrežite na trokutove i poslužite sa sezonskom salatom i/ili jogurtom.

Ukoliko vam se dopadne ova verzija frittate, sljedeći put možete da miksate špinat, cherry paradajz i mocarelu. Ili da napravite neku svoju varijaciju na ovu ukusnu temu, uz različite vrste sira, povrća pa i mesa.

FRITTATA sa paprikama, feta sirom, krompirom i brokolijem

Ideja više – ako imate kalupe za mafine, možete da pripremite i mini fritate, koje će biti privlačne i zabavne vašim mališanima, kao jelo ili školska užinica.

Prijatno 🙂

E.B.

SUFLE ČIZKEJK: Ima samo 3 sastojka i svi su LUDI za njim! (RECEPT)

 

Šta za ručak: Karbonara za 10 minuta

Šta za ručak: Karbonara za 10 minuta