Održana konferencija „Želim biti mama“: Borba za potomstvo ne smije biti tabu tema

Održana konferencija „Želim biti mama“: Borba za potomstvo ne smije biti tabu tema

U organizaciji Centra za mame Banja Luka sinoć, 02. decembra 2021, je održana regionalna konferencija pod nazivom „Želim biti mama“ na kojoj se otvoreno govorilo o poteškoćama u začeću, savjetima kako postići tu dugo očekivanu trudnoću, te načinima da se ta trudnoća održi zdravom. Konferenciju je uživo u Hotelu „Jelena“ u Banja Luci pratilo oko 50 učesnica, dok je live stream imao preko 450 pregleda.

Ekipa portala MamaKlik je prisustvovala konferenciji i imamo samo riječi hvale za drage organizatore iz Centra za mame Banja Luka i sjajne paneliste koji su svoje iskustvo i riječi prepune podrške i nade podijelili sa svima koji vode njima najvažniju bitku – bitku za potomstvo.

U nastavku pročitajte više o temama konferencije i zaključcima koji su doneseni.

Održana konferencija „Želim biti mama“: Borba za potomstvo ne smije biti tabu tema
Potrebno je na sva zvona pričati o problemima sa začećem, kako bismo razbili tabu

Sjajni panelisti otvoreno o problemima sa začećem

Panel diskusija Konferencije „Želim biti mama“ održana je u dva dijela. U prvom dijelu pod nazivom „Pričajmo o sterilitetu“ govorilo se o tome šta je to sterilitet, na koji način može da se prevenira, koji su prvi koraci u prepoznavanju steriliteta, načinima liječenja te psihološkom aspektu steriliteta, kao i o načinima ostvarivanja prava na vantjelesnu oplodnju u RS.

Panelisti u ovom dijelu bili su eminentni stručnjaci:

  1. Prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva, osnivač i direktor ZU Medico-S i regionalni menadžer grupacije Pronatal
  2. Dr Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva
  3. Mr Sanja Lukač, klinički psiholog
  4. Darija Filipović, PR Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske
  5. Gorana Marić, koordinator zaštite prava osiguranih lica

Drugi dio panela „Zdrava trudnoća“ bio je posvećen baš tome – kada do trudnoće već dođe, kako je održati zdravom, kako se pripremiti za porod i dolazak novog člana porodice, o čemu su govorile:

  1. Prim. mr sci. dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva
  2. Tatjana Klještan, diplomirani biolog – genetičar
  3. Vlatka Đermanović Bojanić, magistar zdravstvene njege, voditeljica prenatalnog i postnatalnog vježbanja
Održana konferencija „Želim biti mama“: Borba za potomstvo ne smije biti tabu tema
Panelisti dijela konferencije “Pričajmo o sterilitetu”

Zaključci sa konferencije „Želim biti mama“

Kao Udruženje koje povezuje i podržava trudnice, mame i generalno žene u Republici Srpskoj i regionu, Centar za mame imao želju i potrebu da organizuje Konferenciju ovog tipa koja bi bila od velikog značaja za žensku populaciju.

S tim ciljem, na samoj Konferenciji su doneseni zaključci koji se odnose kako na žene tako i za stručnu javnost, koji imaju za cilj da utiču na formiranje svijesti žena koje se suočavaju sa problemima u začeću kako da ih prepoznaju i reaguju na vrijeme.

Zaključci su sljedeći:

  • Prevencija je pola zdravlja
    Edukacija mladih ljudi prije stupanja u seksualne odnose je jako važna. Potrebno je razgovarati o polno prenosivim bolestima, jer one imaju mnogo veći dugoročni uticaj na reproduktivno zdravlje nego što se to generalno misli. Takođe, potrebno je voditi računa o zdravlju kompletnog organizma jer mnogi zdravstveni problemi, iako se čine periferni, mogu da predstavljaju poteškoće u ostvarivanju trudnoće.
  • Ne odlagati liječenje neplodnosti
    Prema SZO parovi do 35. godina starosti trebalo bi da se jave stručnjacima reproduktivne medicine nakon godinu dana bezuspješnih pokušaja ostvarivanja trudnoće. Za parove starije od 35 godina preporuka je da se jave već nakon 6 mjeseci. Od pravovremenog javljanja stručnjacima reproduktivne medicine umnogome zavisi uspjeh liječenja.
  • Neplodnost je u porastu
    Uzroci neplodnosti jednako opterećuju žene i muškarce. Stručnjaci kažu da je to bolest modernog društva i nastaje zbog izloženosti stresu, loših životnih navika, zagađene okoline, ali i zbog činjenice da se parovi sve češće odlučuju da u kasnijim godinama zasnivaju porodicu i stvaraju potomstvo.
  • Poslednjih godina sve više je u porastu muška neplodnost
    U svijetu je 17% parova neplodno, što je broj od oko 50 miliona. Poslednjih decenija učestalost neplodnosti se udvostručila, a posebno je porastao muški uzrok neplodnosti od 20% na više od 50%.Za neke od uzroka ove pojave stručnjaci navode čestu upotrebu različitih hemikalija, eko zagađenja te loše životne navike poput prekomjerne težine, upotreba narkotika, cigareta, alkohola i sl.
  • Vantjelesna oplodnja je najuspješnija metoda liječenja neplodnosti
    Vantjelesna oplodnja je najuspješnija metoda liječenja neplodnosti i njom se danas liječi oko 80% svih uzroka steriliteta. Ipak i ova metoda ima svojih ograničenja koja su najčešće vezana za uzroke neplodnosti tako da je da je uspješnost postupaka vantjelesne oplodnje kumulativna što znači da su šanse za ostvarivanje prve trudnoće nakon tri postupka VTO između 45% – 53% (zvanična medicinska statistika ESHRE i ASRM).

    * Uspješnost IVF/ICSI -a je po jednom pokušaju je od 40 do 60% (kod žena ispod 34 godine), a 20 – 30% kod žena ≥ 38 godina. Kumulativno IVF (svježi i zamrzavanje) kod mlade žene ima uspjeh ≈ 60-70%.
  • Onkofertilitet – čuvanje reproduktivne sposobnosti onkoloških pacijenata
    Ono što je posebno važno, moderna medicina je u stanju da u većini slučajeva očuva plodnost kod onkoloških pacijenta kao i da ponudi mogućnost preventivnog zamrzavanja i čuvanja reproduktivnih ćelija.
  • Neinvazivni prenatalni testovi – važan partner za zdravu trudnoću
    Neinvazivni prenatalni testovi zvog svojih prednosti i olakšavajućih okolnosti koje podrazumijevju, postaju neizostavan dio vođenja zdrave trudnoće, odnosno jedan veoma važan partner svakoj trudnici i njenom ginekologu u cilju koji zajedno imaju, a to je smanjenje postotka izloženosti trudnica invazivnim metodama analiza genetskog zdravlja ploda.

Podsjećamo, konferenciju su podržali ZU Medico-S, kompanija „Veritas“ i „Oktal Pharma“ te Laboratorija „Konzilijum“ i hvala im na tome! Potrebno je da slušamo što više razgovora na ovako osjetljive teme, da razbijamo tabue i budemo podrška jedni drugima, jer sve bitke su lakše kada imamo saveznike.