BRZI DESERT: Pečene breskve sa sladoledom (3 minuta pripreme)

Breskve su jedan od omiljenih plodova ljeta. Sočne, nutritivno bogate i bez mnogo kalorija, idealno su svježenje tokom ljeta, bilo same ili u nekom desertu. Ukoliko vam se jede nešto slatko i osvježavajuće, a da pritom ne morate provesti 2 sata u kuhinji, onda ste na pravom mjestu! Pečene breskve sa sladoledom zahtijevaju svega 5 minuta pripreme i sastojke koje sigurno imate kod kuće!

Znate li koliko su breskve zdrave?

Svi uživamo u breskvama tokom ljeta, a znamo li koliko su one zapravo dobro po nas? Prepune su vitaminima A, C, E, K i B3, kao i magnezijumom, kalcijumom, fosforom i selenom.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima breskva je od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma. Vlakna prisutna u ovoj slasnoj voćki, pospješuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i krvotoka, pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi te doprinose zdravoj probavi. Takođe, redovna konzumacija breskvi može pomoći u kontroli visokog holesterola, koji predstavlja rizičan faktor za nastajanje bolesti kvotoka i srca.

Potrebni sastojci (za 2 porcije):

  • 2 breskve
  • 20 g maslaca
  • 2 kašike kokosovog (ili smeđeg) šećera
  • Prstohvat cimeta u prahu
  • 2 kugle sladoleda od vanilije
  • Pistacije (po želji možete koristite orahe, bademe ili nešto drugo)
  • Kap ekstrakta od vanilije (po želji)

Priprema:

Zagrijete rernu na 180°C. Prepolovite breskve i uklonite košpe. Rasporedite ih po limu za pečenje ili u manje keramičke posude za pečenje tako da prerezana strana bude gornja.

Pomiješajte šećer i cimet pa pospite preko. Stavite komadić maslaca na svaku polovicu. Pecite ih dok ne omekšaju, ali pripazite da se ne raspadnu, otprilike 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne).

Poslužite pečene breskve sa sladoledom, a po želji dodajte još malo cimeta ili meda.

Uživajte!

recept za breskve sa sladoledom

Isprobajte i ove recepte:

HIT ovog ljeta: Salata od brie sira i smokava

Žirafa palačinke koje će vaši mališani obožavati (VIDEO)

PIZOOKIE PITA: Brzi desert koji ćete obožavati!