Proljećni raspust: zabavne aktivnosti za djecu (i cijelu porodicu)

Proljećni rasput zvanično može da počne! Za roditelje, to najčešće znači da treba da animiraju djecu. S obzirom da je mnogo neradnih dana i za roditelje, ovo je idealna prilika da ovog proljećnog raspusta kvalitetno provedete vrijeme sa svojom djecom. Tako, porodica može da bude na okupu i uživa u toplim sunčanim danima koji nam stižu.

Tim povodom, MamaKlik je za vas pripremio nekoliko prijedloga za aktivnosti koje uključuju cijelu porodicu! Sve aktivnosti su budget friendly, i zapravo, sve što vam je potrebno je dobro raspoloženje!

I ne, ovo nije još jedan u nizu članak za prijedlozima poput izađite u šetnju ili napravite movie night. Zaista smo se potrudili da predložimo kreativne i zabavne aktivnosti za djecu koje, sigurni smo, ne radite često (ili nikada), a koje će svima ostati kao lijepa uspomena, a sigurno i kao zanimljivost za “Kako sam proveo/la proljećni raspust?” sastav.

Možda vas zanima: KUĆNI POSLOVI ZA DJECU: Kada, kako i zašto ih uključiti?

1. Otkrijte čari baštovanstva

Bilo da živite u kući ili stanu, imate dvorište ili terasu, ili nemate uslova za baštovanstvo vani, ovu aktivnost možete sprovesti bilo gdje!

Za početak, dio ove aktivnosti može biti i sam izbor biljaka za sadnju. To je sjajna prilika da se djeca na zanimljiv način edukuju i u zavisnosti od uzrasta – uče boje, oblike i teksture; ili saznaju više o biljnim vrstama i načinima uzgoja.

Odredite prostor u dvorištu, bašti ili na terasi, koji će biti vaš “zajednički kutak”. Saditi možete direktno u zemlju ili, za djecu obezbijedite kartonske kutije koje će biti njihova bašta.

Ukoliko nemate terasu ili dvorište, možete zasaditi začinsko ili ukrasno bilje za dom.

Od alata, biće vam dovoljne i kašike i viljuške.

Istovremeno, pričajte djeci o biljkama. Naučite ih kako se njeguju. Objasnite im zašto su važne za čovjeka. Možda vam djeluje suludo, ali to može uticati na razvoj empatije kod djece.

2. Kreirajte časopis vaše porodice

Časopis vaše porodice može da sadrži sve važne datume i događaje do tog trenutka ili, neka budu posvećene samo tom danu! Biće vam potrebno nekoliko dvolisnica, fotografije i drugi materijali po želji – bojice, flomasteri, kolaž papir ili neki drugi ukrasi.

Svaki član porodice može da ima svoju dvolisnicu. Možete lijepiti fotografije, precrtati ih ili, kreirati karikaturu za svakog člana.

Pustite mašti na volju! Izmislite neke zabavne priče, intervjuišite jedni druge, zapišite tu vaše želje.

Ovaj zabavni časopis će za nekoliko godina biti riznica uspomena!

3. Napravite laserski lavirint u hodniku ili u cijeloj kući/stanu

Svako dijete u određenom periodu života obožava superjunake i ninje. Sada to i oni mogu postati! Odredite dio dana (ili dan, jer vjerujte nam, ova igra će potrajati satima!) kada ste slobodni i kada životni prostor možete pretvoriti u lavirint.

Uz pomoć konopca ili špage, napravite cik-cak lavirint između zidova i predmeta. Naravno, vodite računa o tome da ne može doći do neke ozbiljne povrede ili da se nešto ne razbije.

Odredite start i cilj, a naravno, “laser” se ne bi smio dodirivati. Rasporedite “lasere” po nivoima, u zavisnosti od uzrasta djeteta ali i njegovog napretka u igri.

Ovo je odlična vježba za svjesnost tijela, grubu motoriku ali i ugodna fizička aktivnost.

Takođe, ovdje možete dodati i neku dodatnu aktivnost kao što je na primjer, skupljanje ukrasnih uskršnjih jaja.

4. Kreirajte film ili odglumite predstavu

Uz toliko besplatnih aplikacija za snimanje i montiranje, nikada nije bilo lakše kreirati amaterski film. Izazovite djecu da osmisle ideju, priču, likove i kostime, snimite to, a onda prilikom montaže dodajte specijalne efekte.

Ukoliko ste više ljubitelji pozorišta, snimite predstavu, a onda je kasnije pogledajte zajedno.

Obavezno pripremite kokice za veliku premijeru.

5. Napravite sunčani sat

Ovo će biti posebno interesantno djeci koju zanima kako stvari funkcionišu.

Za projekat nije potrebno mnogo materijala, a ažuriranje sunčanog sata može biti zabavan način za razbijanje dana. Možete ga napraviti uz pomoć papirnog tanjira i olovke.

Sat možete nositi sa sobom kada idete na neki duži boravak na izlet ili selo. “Namjestite” kazaljku kada dođete, a onda pitajte mališane da vas izvještavaju o vremenu.

6. Lov u prirodi

Lov možete sprovesti u dvorištu, na selu ili tokom uobičajene šetnje.

Napravite spisak životinja, biljaka i cvijeća koje djeca treba da pronađu. Na spisku se mogu naći mrave, skakavci, vrste ptica i različite boje cvijeća.

Cilj je, naravno, pronaći što više stvari sa spiska! Čak, možete odrediti nivoe i nagrade za svaki.

7. Napravite kućicu (za ptice)

Zašto nismo naveli da je kućica isključivo za ptice?

Ukoliko imate uslova za to – u dvorištu ili na selu – možete kreirati kućice za različite namjene! Za komšijskog psa ili mačku, za ptice ili, na kraju, kućicu na drvetu za djecu!

Kao mali, svi smo maštali o tome (ako je već nismo imali)! Zašto sada ne biste ispunili svoj dječiji san, ili želju svog djeteta? Vodite računa o bezbijednosti – ukoliko postavljate samo platformu, bez krova, obavezno napravite i ogradu.

Ukoliko živite o stanu, i o kućici na drvetu samo maštate, pozabavite se kućicom za ptičice. Tu vam je potrebno svega nekoliko dasaka i posude za hranu i vodu. Dok se vi bavite osnovnim majstorstvom, prepustite djeci (u skladu za uzrastom) da boje ili šaraju kućicu.

Zabavne aktivnosti za djecu koje uključuju “mozganje”

Zabavne mozgalice za djecu nisu samo rezervisane za školarce. Upravo su skrojene tako da i vama, odraslima, budu interesantne. Uz ove igre ćete provesti sjajne zajedničke trenutke, a vaša djeca će razvijati kognitivne vještine, logiku, kritičko mišljenje, maštu i vizualizaciju, finu motoriku… pa i društvenost.

Pogledajte listu 9 kul igara za zabavu, učenje i maštanje.

Nadamo se da će vam ovi prijedlozi biti korisni i da ćete neke od njih sprovesti u djelo! Ukoliko to učinite, obavezno nam javite rezultate putem naših društvenih mreža.

Ovo su još neke zabavne aktivnosti za djecu (i cijelu porodicu):

  • Organizovanje porodičnih takmičenja iz raznih oblasti – npr. pravljenje najvišeg leggo tornja
  • Zajedničko kuhanje
  • Organizovanje talent show-a
  • Uradite nešto što do sada niste – otiđite u muzej, biblioteku, pozorište ili kino
  • Kampujte u kući uz pomoć stola, stolica i plahte ili deke
  • Igrajte društvene igre