Kako spriječiti pretjerano znojenje lica tokom ljeta?

Dolaskom toplijih dana, počinju da se javljaju određene tegobe u vezi sa pretjeranim znojenjem, a jedna od njih je i znojenje lica. Iako je znojenje lica tokom ljeta prirodna stvar, kod nekih osoba se to javlja u većem intenzitetu što najprije predstavlja estetski problem.

Znojenje lica može da bude veliki estetski problem i da izaziva nelagodnost u komunikaciji sa drugim ljudima.

Na sreću, postoje određeni načini na koje možete ublažiti, ako ne već do kraja spriječiti neugodno znojenje lica.

Šta uzrokuje pretjerano znojenje lica ljeti?

Iako je znojenje prirodni način rashlađivanja organizma prilikom fizičkih napora i visokih temperatura, pretjerano znojenje može da bude indikator određenih poremećaja u organizmu.

Sa druge strane, neke se osobe jednostavno znoje više, a druge manje, što može biti uslovljeno genetikom, tjelesnom težinom ili  povećanom količinom znojnih žlijezda na nekom području.

Puno je prirodnih faktora, poput vrućine ili ishrane ali i opšteg stanja organizma.
Hiperhidroza je dijagnoza koja uključuje i pretjerano znojenje bez poznatog uzroka ili razloga ali i lijeka.

Ekstrakt lješnika

Možete ga kupiti u trgovinama sa zdravom hranom i kozmetikom, a radi se o derivatu koji se pravi od kore, grančica i listova lješnika. Ekstrakt lješnika ima svojstvo stezanja pora, pa prema tome djeluje kao prirodni antiperspirant za lice.

Ono što je potrebno naglasiti je da nježno isušuje kožu, te pomaže u suzbijanju kožnih upala i neželjenog crvenila.

Vrlo je dobar za masnu kožu, jer smanjuje pore, ali ako imate problema sa bubuljicama – budite oprezni, jer u nekim situacijama može uzrokovati još veće probleme. Započnite sa upotrebom što prije (po mogućnosti prije najvećih vrućina), jer pravi efekat će tek biti vidljiv nakon nekog vremena.

Krastavac za prekomjerno znojenje lica tokom ljeta

Prije nego istisnete sok iz krastavca, nekoliko šnita narežite i stavite u frižider. Možete ih koristiti tako da ih stavite na lice jer će spriječiti znojenje, a ujedno je dobar po kožu.

Možete napraviti i sok od krastavaca pa njim natapati tupfere koje ćete potom staviti na lice.

Aloe vera

Nabavite tonik s visokim udjelom aloe vere ili ako kod kuće imate biljku aloe veru, iscijedite sok, te s’ njim jednom dnevno premažite lice. Kada nanesete aloe veru na lice, ona daje ugodan efekt hlađenja, koji je savršen za tople proljetne i ljetne dane.

No, njen efekt nažalost nije dugotrajan, što znači da ona može pomoći u nekim kraćim periodima. S druge strane, aloe vera je brzo i jednostavno rješenje za žene koje trebaju trenutno sprečavanje znojenja lica.

Promijenite način ishrane

U ovom slučaju, ishrana je veoma važna. Svi znamo da su glavni principi zdrave ishrane izbjegavanje prerađene hrane, a konzumiranje voća i povrća, proteina i ugljenih hidrata, ali bez vode naravno ništa ne vrijedi. Neke korake ipak možete poduzeti sami pa evo šta će spriječiti pretjerano znojenje.

Natrijum pomaže pri kontroli nivoa hidracije tijela, pa ako ga uzimate previše ili premalo, može biti uzrok znojenju.

Ljuta hrana će podstaknuti znojenje, pa iako vaše cjelodnevno znojenje vjerojatno nema veze sa ljutim papričicama, ipak ih izbjegavajte ako ne želite da vas oblije znoj.

Alkohol se uvijek pominje kao nešto u čemu bi se trebalo uživati s mjerom. Isto se događa i ako se mučite s pretjeranim znojenjem pa ga je potrebno zaobilaziti u širokom luku.

Izbjegavajte stres

Kao i na sve ostalo, stres se može odraziti i na kožu, a jedna od nuspojava anksioznosti ili stresa je upravo znojenje. Koristite tehnike relaksacije kako bi se oslobodili stresa.