Princes krofne

KO SE BOJI PRINCES KROFNI JOŠ?!

Đe ste žene? Jesu li vas zločeste strine ubijedile da se krema kuva tri sata na pari? Nije tačno. Kuva se 5 minuta!
A za tijesto ne treba “to se ne može objasniti, pola dana”, nego 10 minuta!
Sa pripremom, pečenjem, punjenjem, sve je gotovo za naaajviše sat vremena.
E sad, otkud vama sat vremena, nemate kad ni kajganu smlatiti, kome je do krofni i to princes. E pa, uštedićete na neodlasku u kupovinu, jer sve sastojke imate u kući.

SASTOJCI:

Za kremu
4 jaja
5 supenih kašika brašna (oštrog)
10 supenih kašika šećera
500 ml mlijeka

Za krofne
3 jaja
100 ml ulja
125 ml vode
180 g brašna (mekog)

Za posipanje, šećer u prahu.

PRIPREMA:
Prvo spremite kremu. Pola količine mlijeka (250 ml) stavite sa 10 kašika šećera da kuha. U međuvremenu odvojite bjelanjke u posebnu posudu (dodaćete ih u kremu na kraju). U drugoj posudi umutite žumanjke sa preostalim mlijekom i brašnom. Tu smjesu dodajte u prokuhalo mlijeko i miješajte metlicom dok se ne zgusne, kao palenta. Potrebno je svega 5 minuta. Ostaviti kremu da se prohladi na sobnoj temperaturi (da bi spriječili stvaranje korice, prekrijte površinu kreme prozirnom folijom). Umutite bjelanjke u čvrst snijeg i lagano umiješajte u ohlađenu kremu, ručno (nipošto mikserom). Opet prekrijte kremu folijom i ostavite u frižider.

Spremite tijesto. Stavite vodu i ulje u šerpicu, pa čim zavri sklonite sa vatre, umiješajte brašno, vratite na vatru i mijesite drvenom varjačom nepun minut, dok se tijesto ne formira u kompaktnu lopticu koja se odvaja od stijenki šerpice. Ostavite tijesto kratko da se prohladi do sobne temperature, pa mikserom (vijugavim metlicama za tijesto) umiješajte jedno pa jedno jaje, dok ne dobijete čvrstu ljepljivu smjesu.

Od tijesta pravite krofnice, tako što malom kašikom zahvatite kuglicu tijesta veličine pingpong loptice ? i spustite na pleh, uštipnete na par mjesta prstima da formirate vrščiće (pleh mora biti potpuno suv, bez ikakvog podmazivanja, ili stavite pek papir). Možete koristiti dresir vrećicu za tijesto, ako vam je tako lakše. Od ove količine tijesta možete napraviti 20 krofni.

Rernu zagrijte na 250 stepeni. Ubacite krofne da se peku, na srednji podiok u rerni, i u toku pečenja nipošto ne otvarajte vrata!!!
Već poslije 5, najviše 10 minuta pečenja, krofne bi trebale dostići svoju maksimalnu veličinu, bukvalno eksplodiraju poput kokica, i tada temperaturu smanjite na 200 stepeni. Pecite još 15ak, najviše 20 minuta. Kada su pečene, vrata od rerne sasvim malo otvorite da se temperatura postepeno smanjuje (da se krofne ne bi spljoštile od nagle promjene temperature).

Baš zato što su sve rerne različite ne mogu precizirati vrijeme pečenje. Za prvi put, predlažem da pratite kako se krofne “ponašaju” pa ako vam se učini da gore (vrščići tijesta postaju crni) na temperaturi od 250, odmah smanjite na 220-200, i takođe, smanjite ukupno vrijeme pečenja.

Pečene krofne režite, ne baš po sredini, neka donji dio bude veći kako bi ga mogli napuniti sa što više kreme. Pospite šećerom u prahu.
I šta da vam kažem, uživajte!

NAPOMENA

Da bi dobli što čvršći snijeg od bjelanjaka prvo ih minut-dva mutite najslabijom brzinom da se “nagutaju zraka”, zatim postepeno povećavajte brzinu. U toku mućenja dodajte prstohvat soli, ili kašičicu limunovog soka ili jabukovog sirćeta. Bjelanjke je preporučljivo mutiti u metalnoj ili staklenoj posudi jer plastične posude, koliko god ih pažljivo održavali uvijek na svojoj površini sadrže tragove masnoće, što može uticati na kvalitet snijega. Takođe posuda u kojoj mutite mora biti savršeno čista i suha. Čak i par kapljica vode mogu uticati na učinak. Snijeg od bjelanjaka brzo gubi volumen, i zato ga uvijek spremajte neposredno prije upotrebe.

Za mamaklik pripremila Bojana Mutić – Glutenska princeza