Savjeti za kupanje djece u bazenima: Izbjegnite ove opasnosti!

Upozoravamo na česte, a manje poznate opasnosti kada je u pitanju kupanje djece u kućnim ili javnim bazenima, moru, jezerima, rijekama…

Nismo daleko od istine kada kažemo da postoji samo jedno mjesto na kojem djeca žele provesti svoje ljeto, a to je – voda! Iako je plivanje mnogostruko korisno za zdravlje a vodene aktivnosti gotovo uvijek garantuju zabavan dan na suncu, postoje i neke opasnosti kada je u pitanju kupanje djece u bazenima.

Ova upozorenja u velikoj mjeri važe ne samo za kupanje djece u bazenima, već i u moru, jezerima ili rijekama.

bazeni i djeca preporuke

Na vrijeme koristite kreme sa zaštitnim faktorom za djecu

Ako namažete svoje mališane kremama sa SPF čim dođete na bazen, možda će već biti prekasno za optimalnu zaštitu kože od sunca.

Prema Fondaciji za rak kože (Skin Cancer Foundation), trebalo bi da nanesete SPF 30 (ili veći zaštitni faktor) na cijelo tijelo prije nego što uopšte obučete kupaći kostim. Ista stvar važi i za djecu.

Nakon toga, kremu nanosite na izložene dijelove dječje kože svaka dva sata ili čim mališani izađu iz bazena. 

Nagli ulazak u vodu može biti opasan

Treba izbjegavati skakanje u bazene ili utrčavanje u vodu, bez obzira na to koliko je ona topla. Spoljnja temperatura ljeti se uvijek značajno razlikuje od temperature vode. Prema tome, nagli ulazak u vodu može da bude neprijatan ali i rizičan, jer može dovesti do nepravilnog srčanog rada sa opasnim posljedicama.

Mišići i šlauf mogu dovesti djecu u opasnost 

Ova mala simpatična pomagala za plivanje su neizostavni dio svakog djetinjstva i plivačkih početaka. Mada se olako oslanjamo na njih da bi se dijete moglo slobodno i bez rizika brčkati u bazenu, prema navodima pedijatara mišići na naduvavanje pa ni šlauf nikada se ne smiju koristiti kao potpuno pouzdano sredstvo za sigurnost djece u vodi.

Naime, stručnjaci apeluju na to da je djeci potrebno jako malo vremena, ponekad čak i nekoliko sekundi da skinu mišiće ili skliznu ispod šlaufa pod vodu. Najgore od svega je što ništa nećete čuti.

Prema tome, ako vaši mališani ipak koriste mišiće, motrite na djecu non stop da ne bi došlo do utapanja. Takođe, skakanje u vodu sa šlaufom, može dovesti do gušenja jer dijete koje skače na glavu ne može da se okrene prema površini vode.

kupanje-djece-u-bazenima-i-opasnosti-o-kojima-treba-voditi-računa-mamaklik.jpg

Zabranite djeci skokove u vodu!

Ubjedljivo najveći broj povreda prilikom kupanja nastaje usljed skokova na glavu u nedovoljno duboku vodu, ističe pedijatar dr Goran Vukomanović.

Ima veoma vješte djece koja umiju da se bezbijedno „spuste“ na glavu i u maloj dubini, što zavede hrabre, ali nedovoljno vješte mališane. Tada nastaju udarci glavom u dno sa, nažalost, čestim posljedicama.

Posjekotine su manji problem, daleko su opasnije povrede vratne kičme koje mogu da budu užasne.

Druga (rjeđa) opasnost leži u previsokim skakaonicama, upozorava pedijatar. Skok sa velike visine može da dovede do povrede kože (ponekad i vrata) ako se padne u vodu pod nezgodnim uglom. Zato je neophodno izbjegavati previsoke skakaonice!

Ronjenje krije brojne opasnosti!

kupanje-djece-u-bazenima-7opasnosti-mamaklik.jpg

Upala uha – srednjeg, ali i spoljašnjeg, može da nastane kada se roni u prljavoj vodi, što naročito važi za bazene. Tada bakterije direktno dospijevaju u spoljašnji slušni kanal, ali i preko nosa i grla mogu da stignu i u šupljinu srednjeg uha. Ako dijete ima jak bol u uhu koji traje par sati poslije kupanja, neophodan je pregled ljekara, ističe pedijatar dr Goran Vukomanović.

Zapaljenje vežnjače – konjunktivitis je čest problem, naročito kada se gleda u prljavoj vodi. On može da nastane i kao posljedica iritacije (nadražaja) morskom solju (kod osetljive djece), ili hlorom u bazenima.

Neprijatno peckanje u očima sa krmeljima je znak infekcije vežnjače, pa je terapija antibiotskim kapima za oko neophodna. Kod iritacije vežnjače se koriste kapi koje sadrže kortikosteroide, a njih treba koristiti prema uputstvu ljekara!

“Posudi mi naočale za ronjenje!”

Djecu treba učiti da dijele ali ne nužno i u ovom slučaju.

Prema CDC-u, virusna infekcija kože molluscum contagiosum (virusne bradavice) lako se može proširiti kod djece, a jedan od najčešćih načina je dijeljenje ličnih predmeta poput naočala za ronjenje i ostalih igračaka za bazene.

Takođe, učite djecu da ne gledaju pod vodom, da ne bi došlo do iritacije oka i očnih infekcija, kao što je gore opisano.

kupanje-djece-u-bazenima-i-opasnosti-o-kojima-treba-voditi-računa-mamaklik.jpg

Prskalice i pločice mogu prestavljati opasnosti na bazenima

Bazeni mogu da budu prepuni zabavnih prskalica, ali ako se pločice ne održavaju kako treba ili su od lošeg materijala, mogle bi biti klizave više nego što očekujemo, što dovodi do nezgodnih padova i povreda.

Pored toga, mlaznice za raspršivanje mogu koristiti “recikliranu”, odnosno jednu te istu vodu, što znači da ako je voda zaražena parazitima i bakterijama, a vaša djeca je popiju, to bi moglo dovesti do stomačnog trovanja, proljeva, povraćanja pa i osipa.

Naučite djecu da ne gutaju vodu u kojoj se kupaju

Voda u javnim bazenima može biti kontaminirana bakterijama i parazitima, zbog velike frekvencije ljudi koji se kupaju u njima.

Poželjno je da djecu naučite da piju vodu iz bazena i kako da štite usta prilikom plivanja da je slučajno ne bi progutala.

Ista stvar vrijedi i za rijeke i jezera, kao i za kućne bazene u koje se stavljaju velike količine hlora što takođe može predstavljati rizik za zdravlje.

Opasnosti u bazenima: Suho i sekundarno utapanje

Gutanje vode u bazenima ne prijeti samo štetnim bakterijama, već može nadražiti dišne puteve i uzrokovati “suho” pa i “sekundarno utapanje”, odnosno gušenje izvan vode. 

Sekundarno utapanje može da rezultira gušenjem čak i 24 sata kasnije. Naime, u zavisnosti od težine gušenja, neki slučajevi nakupljanja vode u plućima koji uzrokuju poteškoće s disanjem, mogu dovesti do gušenja i do 24 sata nakon utapanja.

Ako voda dospije u pluća, može iritirati sluznicu pluća i uzrokovati nakupljanje vode, tj. plućni edem. Primijetite li da dijete kašlje, žali se na bol u prsima, ima poteškoće sa disanjem, umorno je i pospano – obavezno se obratite ljekaru!

Kod “suhog” utapanja voda ne dopire do pluća, već uzrokuje grčenje i stezanje glasnih žica. Takvo stanje blokira dišne puteve i otežava disanje. Suho utapanje ćete odmah primijetiti i neće se dogoditi satima kasnije. 

kupanje-djece-u-bazenima-7opasnosti-mamaklik.jpg

Plivanje bez nadzora je još jedna opasnost u bazenu!

Svi mi volimo da se opustimo i na trenutak zatvorimo oči, leškareći kraj vode. Uostalom, većina roditelja misli da će dijete koje je u opasnosti prskati i vikati, ali to nije baš tako.

Prema međunarodnoj organizaciji Safe Kids Worldwide, roditelji bi trebalo stalno da paze na svoju djecu jer se gušnje u vodi obično dešava bez znakova upozorenja.

Ne gubite ih iz vida ni za trenutak, često se im se javite i provjerite da li su okruženi drugim odraslim ljudima, ako se već ne kupate sa njima.

kupanje-djece-u-bazenima-7opasnosti-mamaklik.jpg

Igračke mogu predstavljati opasnost u bazenima

Prema istraživanjima, igračke za bazen koje kupujemo djeci – poput šlaufa, mišića ili dušeka  – često sadrže visoke koncentracije potencijalno štetnih hemikalija, od kojih su neke označene kao kancerogene.

Da biste bili sigurni da su igračke vašeg djeteta sigurne, napravite test mirisa: istraživači su otkrili da opasne igračke često mirišu na bademe, plastiku, gumu, ljepilo ili lak za nokte.

Obavezno sušite dječje uši nakon kupanja!

Plivanje i brčkanje će svakako pokvasiti dječje uši. Ali mnogi roditelji ne znaju koliko je važno sušiti uši mališana između dva plivanja.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), infekcije uha (često poznate i kao “plivačko uho”) nevjerovatno su česte kod djece i rezultiraju sa 2,4 milona posjeta ljekaru godišnje.

Da biste to spriječili, nagnite djetetovu glavu ustranu da voda izađe iz ušiju nakon plivanja, što je više moguće, a zatim koristite ručnik kako biste ih nježno posušili.

kupanje-djece-u-bazenima-7opasnosti-mamaklik.jpg

Plivanje blizu odvoda i filtera predstavlja opasnost

Neispravni odvodi i filteri iz bazena ne bi trebalo da budu nešto o čemu brinete kada vodite dijete na bazen, ali nesreća može da se dogodi. U jednom slučaju, djevojčica je ronila pored odvoda koji joj je usisao kosu, držeći curicu pod vodom, dok je roditeli nisu izvuklii. Najbolje je naučiti dijete da izbjegava ove dijelove bazena.

Previše hlora u bazenima može biti štetno!

Previše hlora u vodi može uzrokovati kašalj, otežano disanje i povraćanje, piše Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Druga istraživanja otkrila su da bi visoke koncentracije hlora mogle prouzrokovati probleme kod djece s alergijama ili astmom.

Da biste zaštitili svoje dijete, preporučuje izbjegavanje potencijalno štetnih bazena sa visokim koncentracijama hlora. R

aspitajte se da li u vašoj blizini postoji bazen koji koristi pješčane, slane filtere (koji sadrže manje količine hlora) ili UV filtere. Ako koristite kućne bazene, u specijalizovanim trgovinama pronađite najbezbjednije filtere za vodu.

O čemu treba voditi računa kada je u pitanju kupanje djece u kućnim bazenima?

kupanje-djece-u-bazenima-7opasnosti-mamaklik.jpg

Prilikom kupovine i postavljanja bazena treba proučiti uputstvo proizvođača o načinu upotrebe opreme za održavanje bazena i parametrima koje treba pratiti i obezbjeđivati njihove optimalne vrijednosti.

Kvalitet vode u bazenu zavisi od kvaliteta pumpe za prečišćavanje, prateće opreme (mjerač pH vrijednosti, usisivač za nečistoće) i korišćenja preporučenih hemijskih sredstava (za dezinfekciju, protiv razvoja algi).

Pritom treba održavati pH vrijednost vode u granicama između 7,2 do 7,6 – pri kojima je korišćenje dezinfekcionih sredstava najefikasnije, navodi specijalista epidemiologije dr Ljiljana Jovanović.

Pored toga važno je znati da što je bazen manji, to je potrebno češće mijenjanje vode. Prilikom svake zamjene vode, obavezno treba oprati bazen.

Mala djeca u malom bazenu – o čemu još treba voditi računa

Broj malih kupača u malom bazenu treba ograničiti da ne bi došlo do guranja, klizanja, potapanja i povreda. Učite djecu da ne skaču, da se ne prskaju i ne guraju međusobno!

Prije ulaska u bazen mali kupači bi trebalo da se istuširaju, naročito ako je dijete prije toga vršilo veliku nuždu. Ne dozvoljavajte djeci da obavljaju nuždu u bazenu, i učite ih da uvijek treba da koriste toalet.

Takođe, ne puštajte u bazen osobe sa gnojnim promjenama na koži i nikada NE OSTAVLJAJTE DJECU BEZ NADZORA, bez obzira na to koliko je bazen plitak.

I na kraju…

Poslije kupanja ide kupanje. I tačka!

Tuširanje nakon kupanja u bazenima, morima i rijekama, je od izuzetnog značaja za zdravlje djece. Spiranje mikroorganizama, štetnih hemikalija i prljavština ne smije da se odgodi.

Koliko god da djeca kukaju da su umorna ili im odjednom, naprasito smeta voda u očima, ne odgađajte tuširanje za sljedeći dan.

Zahvaljujući tuširanju i pravovremenoj higijeni mogli biste da se poštedite neprijatnih odlazaka ljekaru.

E.B. MamaKlik

Beba i ljetne vrućine: Kako obući bebu? Klima uređaji? Bazeni?

Koje situacije mogu biti opasne za djecu koja plivaju?

Preporuke epidemiologa: Savjeti za kupanje djece u kućnim bazenima

Bazeni za djecu su zakon, a evo šta sve možete sa njima!