10 trikova pomoću kojih možete prepoznati LAŽNI NAKIT

Lažni nakit već dugo postoji na tržištu. Srebro se može prodati kao bijelo zlato, a lažne oznake mogu biti naknadno uklesane. Saznajte kako sami možete da provjerite autentičnost…

Oznake za plemenite metale

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba stajati jasno vidljiva oznaka (žig). Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primjer, ako na prstenu stoji oznaka 750 to znači da je prsten napravljen od 75% plemenitog metala, 583 – 58,3 posto plemenitog metala. Ovo su oznake za plemenite metale:

  • Zlato: 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999
  • Srebro: 800, 830, 875, 925, 960, 999
  • Platina: 850, 900, 950, 999

Magnet

Prekriranje željeza ili neke druge legure zlatnim premazom je vrlo česta pojava kod proizvodnje nakita. Komad nakita s visokom koncentracijom plemenitog metala se neće magnetizovati. Magnet će privući pozlaćeni metal, pravi neće.

Oštećenja

Srebro i platina slično izgledaju stoga je lako ljudima srebro predstaviti kao platinu. Ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvjema karakteristikama: srebro s vremenom dobija crnu “sjenu” i savitljivo je, a platina nema ta svojstva, piše Brightside.

Zlato ostavlja zlatni trag na nepečenoj i neglaziranoj keramici ili porculanu, dok će krivotvorine ostavljati sivi ili crni trag.

Kreda

Još jedna jednostavna metoda za utvrđivanje plemenitih metala je “trik” s kredom. Protrljajte srebrni komad nakita kredom. Ako počne tamniti u pitanju je pravo srebro.

Jod

Zlato se može provjeriti jodom. Na štapić za uši treba nakapati nekoliko kapljica joda i protrljati na stvar za koju se sumnja da nije od zlata. Ako nakon trljanja ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure.

Kapljica joda na platini će ostaviti tamni trag, što je trag tamniji to je komad nakita od većeg postotka platine.

6 Sirće

Lažno zlato vrlo brzo potamni u sirćetu. Kako bi provjerili da li je u pitanju zlato, najlakše je uliti malo sirćeta u čašu i staviti komad nakita unutra. Legure će već nakon pet minuta potamniti.

Krema sa sumporom

Srebro se može provjeriti pomoću kreme koja u sebi ima sumpora. Ako je nakit napravljen od pravog srebra, mjesto na koje stavili malo kreme će poplaviti. Kasnije ćete lako odstraniti mrlju.

Amonijak

Od kasnog 19. vijeka ljudi čiste zlato pomoću amonijaka. Prilikom čišćenja, zlato će malo potamniti. Amonijak nema nikakav uticaj na platinu, pa se ovako ne može provjeriti.

Evo kako provjeriti da li imate nakit sa skupocjenim draguljima

Dijamant: Kad pustite dah na pravi prirodni dijamant on se neće zamagliti jer ima visoku toplinsku vodljivost.

Smaragd: Pravi smaragd ne provodi toplotu pa će uvijek biti hladan. Takođe, ako uzmete povećalo, smaragd nema cjevaste ili spiralne uzorke.

Biseri: Da bi se utvrdila vjerodostojnost bisera, biće dovoljno provjeriti ga zubima. Ako pokušavate ugristi biser, osjetit ćete da škripi poput pijeska. Vještački biseri ne škripe.

Jantar (Ćilibar)

U čašu vode od dva decilitra stavite tri supene kašike soli. Pravi jantar će plutati u čaši jer je njegova gustoća manja od gustoće slane vode. Lažni nakit napravljen od stakla, plastike ili epoksija će potonuti.

(NN/ljepotaizdravlje.rs)

Ovo će biti najpopularnija frizura u 2021. godini a pristaje svima

U 5 koraka do originalnog ukrasa: Mašnice uz pomoć viljuške

Kako kombinovati boje da dobijete savršen outfit?!