Šta jesti u trudnoći a ne ugojiti se: Namirnice za zdravlje i vitku liniju poslije poroda

šta-treba-jesti-u-trudnoći-a-šta-ne-mamaklik.jpg

Šta jesti u trudnoći kako bi se očuvalo zdravlje buduće mame i bebe, ali i kako bi se brzo poslije porođaja kilogrami vratili u normalu.

Vitka linija mnogim trudnicama predstavlja nedostižan san. Kilogrami sa trudnoćom neminovno rastu, ali dobijanje na težini može da se kontroliše. Šta jesti u trudnoći kako bi i buduća mama i beba dobili neophodne i zdrave nutritivne sastojke, i kako bi se nakon poroda kilogrami vratili u normalu.

Predstavljamo vam 12 namirnica za ishranu u trudnoći i vitku liniju poslije porođaja, s tim da prvih 6 treba da IZBJEGAVATE tokom trudnoće, a drugih 6 pomoći vam da IZGUBITE VIŠAK KILOGRAMA poslije porođaja!

šta-treba-jesti-u-trudnoći-a-šta-ne-mamaklik.jpg

Šta ne treba jesti u trudnoći: Nedozvoljene namirnice koje treba izbjegavati!

Nutrijenti, vitamini, minerali i zdravi obroci veoma su bitni za zdravlje buduće mame i pravilan razvoj njene bebe. Ipak, postoje određene namirnice koje ne bi smjele da se nađu u tanjiru trudnice…

1. Trudnice, izbjegavajte iznutrice!

Treba izbjegavati često konzumiranje jetre (pileće, svinjske i teleće), jer ova namirnica sadrži previše vitamina A, a on u velikim količinama može dovesti do ozbiljnih poremećaja kod bebe. Isto se odnosi i na konzumiranje ribljeg ulja.

2. Nepasterizovane mliječne proizvode ne treba jesti u trudnoći 

Svi nepasterizovani mliječni proizvodi poput mlijeka, sireva (pogotovo onih s plemenitim plijesnima) i jogurta dovode bebu u rizik od dobijanja salmonele ili listerije. Dakle, trudnice treba da konzumiraju isključivo pasterizovane mliječne proizvode, i to one provjerenih proizvođača.

Zabranjena hrana za trudnice: Crna lista opasnih namirnica koje u trudnoći treba izbjegavati

3. Kikiriki i pojedine orašaste plodove ne treba jesti u trudnoći

Ukoliko vaš suprug/partner ili neko od članova uže porodice boluje ili je bolovao od polenske kijavice, astme, ekcema ili drugih alergijskih oboljenja, ne bi trebalo da konzumirate kikiriki (u bilo kojem obliku), jer se lako može dogoditi da i vaša beba bude alergična na orašaste plodove.

4. Nedovoljno kuhane namirnice nisu za trudnice!

Sirova i nedovoljno kuhana jaja, meso, riba i morski plodovi nisu hrana za trudnicu. Jaja konzumirajte samo tvrdo kuhana, a meso, ribu i morske plodove (lignje, školjke i ostalo) samo ukoliko su dobro termički obrađeni (kuhani, pečeni, dinstani).

5. Izbjegavajte neke vrste ribe

Meso riba kao što su ajkula i sabljarka sadrži velike količine žive, pa ga stoga treba izbjegavati u trudnoći. Konzervirana i svježa tunjevina može da prođe, ali samo u umjerenim količinama.

6. Kafa, čaj, alkohol

Trebalo bi da se uzdržite od konzumiranja svih vrsta alkoholnih pića. S obzirom na to da nije dokazano koja je količina alkohola štetna po razvoj ploda, najbolje bi bilo da ga se odreknete u potpunosti.

Čajeve, kafu, toplu čokoladu, kakao i neka energetska pića mogu se konzumirati, ali samo u umjerenim količinama. To podrazumijeva najviše 200 mg kofeina dnevno (dvije šoljice kafe, šolja biljnog čaja ili kakaoa).

šta-jesti-u-trudnoći-a-ne-udebljati-se-mamaklik.jpg

Šta jesti u trudnoći: Namirnice za vitku liniju i zdravlje

Nisu sve mame supermodeli, pa da izađu iz porodilišta sa tek ponekim kilogramom viška. Neke žene se zlopate s prekomjernom težinom i ne znaju kako da izgube višak. Ovih šest namirnica pomoći će vam da sredite liniju a da pritom pucate od zdravlja.

1. Bademi su odlični za probavu!

Lako će vas zasititi, odlični su kao grickalica i mogu se držati u kesicama u automobilu ili torbi. Bademi su dobri za probavu, ali i u slučaju respiratornih poremećaja, kašlja, anemije, dijabetesa. Uz sve to, fenomenalni su za kosu i kožu.

2. Borovnice treba jesti u trudnoći a dobre su i za mame koje doje!

Kombinujte ih sa ovsenim pahuljicama ili integralnim žitaricama. Odličan su antioksidans i korisne mamama koje doje. Ovo bobičasto voće izuzetno je bogato vitaminima i mineralima, održava visok nivo energije čineći da se osjećate odmorno i fit.

3. Smeđa riža (neoljuštena) je dobra i za trudnice i za dojilje

Obrok s integralnom rižom, mrkvom i graškom će vas zasititi, a mnogo je zdraviji od, recimo, krompira i tjestenine. Uz to, ove namirnice obogatiće sastav vašeg mlijeka, pa će i beba preko njega dobijati više korisnih materija.

4. Narandže i grejpfrut su odlični za mršavljenje!

Citrusno voće je odlična hrana za sve koji žele da smršaju. Em je bogato vlaknima, em sadrži materije koje sagorijevaju masne naslage, em je prebogato vitaminom C, koji vam je poslije porođaja i te kako potreban radi zaštite od infekcija i prehlade.

5. Špinat i zeleno povrće obavezno treba jesti u trudnoći

Špinat, blitva, srijemuš, zelena salata (naročito ajsberg) i rukola najbolji je zeleni “peterac” i treba svakodnevno da se nađe na vašem meniju. Ove namirnice su niskokalorične, izuzetno hranljive i ljekovite (naročito srijemuš i rukola).

šta-treba-jesti-u-trudnoći-a-šta-ne-mamaklik.jpg

6. Voda

Voda je najprirodniji čistač organizma, hidrira tkiva, čisti kožu i oslobađa tijelo od toksina. Treba li dodati još koji argument da biste već od danas počeli da pijete najmanje dva litra vode dnevno?

DODATNI SAVJETI ZA TRAJAN GUBITAK KILOGRAMA NAKON PORODA!

Ako ste se udebljale u trudnoći više nego što treba, samo tri stvari potrebne su da biste se zauvijek oslobodile viška kilograma nakon porođaja:

  • sagorite više kalorija nego što ih unesete,
  • pazite šta jedete i
  • budite fizički aktivni.

U vezi s tim, evo još nekoliko korisnih savjeta!

šta-treba-jesti-u-trudnoći-a-šta-ne-mamaklik.jpg

Za gubljenje kila nakon porođaja, jedite proteine uz svaki obrok!

Četvrtina kalorija treba da potiče od proteina (jaja, nemasno meso, riba i mliječni proizvodi s malim procentom masti). Bjelančevine vam pomažu da duže zadržite osjećaj sitosti i obnavljaju mišiće nakon napornih vježbi.

Ne preskačite doručak!

Mnogi koji su smršali reći će vam da je doručak bio ključni dio njihovog plana ishrane. Najbolji doručak je onaj koji sadrži proteine i vlakna koja podižu nivo energije (nemasni jogurt i voće, tost i puter od bundeve/soje/suncokreta/kikirikija/susama ili kajgana sa povrćem).

Krećite se!

Pošto ste korigovali ishranu, morate pronaći vremena i za vježbanje. Koju god vrstu rekreacije da odaberete, ona će vam pomoći da brže i sigurnije postignete zacrtani cilj. Upamtite: kombinacija dijete i fizičkog napora daje najbolje rezultate!

MamaKlik

Zdrava ishrana u trudnoći koja ne deblja: Kalorije, dobre i loše namirnice, vitamini…

Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom

Mama, nemoj to da radiš: 10 stvari koje BEBA u stomaku NE VOLI!