Egzotični začini u ishrani djece: Cimet, kakao, karanfilić i muskatni oraščić

egzotični-začini-u-ishrani-djece-mamaklik.jpg

Egzotični začini u ishrani djece se koriste u malim količinama kako bi obogatili ukus hrane i dali joj aromu. Kakve karakteristike i zdravstvene benefite donose cimet, kakao, karanfilić i muskatni oraščić kada se koriste u ishrani za djecu, pročitajte u nastavku.

Kada su u pitanju egzotični začini u ishrani djece, ne treba pretjerivati sa količinom, jer su veoma jaki i aromatični.

Djeca mogu biti osjetljiva na pojedine začine.

Ne davati začine djeci ispod godinu dana! Konsultovati se sa pedijatrom oko korišćenja pojedinog začina.

Egzotični začini u ishrani djece: CIMET

Cimet potiče sa Šri Lanke, ali uspijeva i u drugim krajevima. Blagotvorno djeluje na:

  • nervni sistem,
  • otklanja uzroke razdražljivosti, plačljivosti, nervoze, nesanice
  • podiže raspoloženje djeci i odraslima

Zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa, cimet je od davnina postao jedan od omiljenih začina, a u savremenom dobu još je popularniji zbog svojih ljekovitih moći.

Danas se najviše cijeni cejlonski cimetov začin zbog visokog sadržaja tanina (do 2,5 odsto) i etarskog ulja (pet odsto). Izuzetno je prijatne arome i mirisa. Manje se traži cimet iz Kine koji je suprotno drugim vrstama oporog ukusa i nedovoljno privlačnog mirisa.

Cimet možete da kupite u vidu štapića (urolana kora drveta), ili samljeven, u prahu.

Kora cimeta sadrži etarsko ulje, kumarin, sluz i tanine.

Bolje je koristiti ga u štapićima, jer u drugom obliku nema garancije da se radi o najkvalitetnijoj vrsti. Samljeven se često miješa sa lošijim varijantama.

Cimet savršeno ide uz bundevu, jabuku i krušku, kao i rižu i druge žitarice pravljene sa bademovim ili kokosovim mlijekom.

Cimet je bogat manganom, gvožđem i kalcijumom, a sadrži i veliku količinu biljnih vlakana.

Etarsko ulje cimeta ima karakterističnu aromu i ispoljava antimikrobno djelovanje (antibakterijsko i antigljivično, posebno na kandidu).

Cimet je hranljiva namirnica koja se dodaje prilikom pripreme raznih jela, za djecu. Listovi se, takođe, koriste kao začin, poput lovorovog lista za kuvana jela.

Štapići se koriste kao dodatna aroma za kompote i vruće napitke. Cimet se odlično slaže sa vanilom, muskatnim orahom i korijanderom.

Možete ga dodati u kuvanu žitaricu (kinoa, heljda, ovas, amarant), u kombinaciji sa muskatnim orahom, rogačem, vanilom i djetetu ponuditi kao popodnevnu užinu.

Djeluje antiseptično i detoksično na organizam. U kombinaciji sa đumbirom stimuliše cirkulaciju, snižava tjelesnu temperaturu i “tjera” groznicu.

Zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava koristan je u sezoni gripa i nazeba. Podstiče znojenje i pomaže kod kašlja i gnojne angine. Krijepi poslije preležane bolesti i jača imunitet.

egzotični-začini-u-ishrani-djece-mamaklik.jpg

Egzotični začini u ishrani djece: KAKAO 

Kakao je bogat dragocJenim supstancama, a dobija se mlJevenjem ispečenog sJemena.

Procenat minerala u kakaou je veoma visok, 6 %.

Sto grama gorkog kakaoa u prahu sadrži 625 mg fosfora, mnogo više nego riba. Osim toga, ima i veliki procenat gvožđa (12 mg na 100 g), mnogo više nego namirnice za koje se misli da su bogate gvožđem (npr. špinat).

Procenat magnezijuma je visok. Sadržaj B vitamina, naročito B3, u kakaou je veliki. Pored toga, sadrži i serotonin i domapin, koji su hormoni sreće. 

Ako Vam dijete boluje od anemije – malokrvnosti, kakao je idealan prirodni lijek za ovu tegobu.

Pa i ako nema problema sa anemijom, možete kakao davati djetetu, jer će doprinijeti poboljšanju cjelokupnog zdravlja i ojačaće njegov imuni sistem.

Sa kakaom mozete napraviti zdrav namaz za Vaše dijete, tako što ćete u kombinaciji sa kokosovim puterom, mljevenim pečenim bademima  lješnicima, rogačem, sjediniti i par kašičica organskog kakaoa.

Za djecu, obavezno kupite prirodni organski kakao! Međutim, pošto je kakao bogat mastima, bebi može pasti teško na želudac.

Kakao uvedite nakon prvog rođendana u malim količinama.

Egzotični začini u ishrani djece: KARANFILIĆ

Začin karanfilić koristi se kao dodatak toplim napicima, jelima na bazi voća, supama, potažima, specijalitetima od mesa i divljači, nekim vrstama kobasica…

Dovoljan je samo jedan ili dva pupoljka da poboljša ukus.

Primjena karanfilića kod djece bi trebalo da bude obazriva , jer može dovesti do poremećaja u varenju, gubitku ravnoteže, oštećenju jetre, ako se pretjera i veoma često koristi u ishrani.

Karanfilić sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. On definitivno djeluje protiv virusa, bakterija, gljivica, pa čak i parazita.

egzotični-začini-u-ishrani-djece-mamaklik.jpg

Egzotični začini u ishrani djece: MUSKATNI ORAŠČIĆ

Ovaj aromatični začin je veoma bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum.

Kalijum je je veoma važna komponentna za zdravlje ćelija i tjelesnih tečnosti koje pomažu održavanje pravilnog rada srca i zdravog krvnog pritiska.

Pored ovih veoma važnih minerala, u oraščiću se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A kao i mnogi drugi flavonoidi antioksidanti poput beta karotena.

Muskatni orah u malim dozama može biti dodatak gotovo svim jelima, supama, čorbama, gulašima pa sve do keksića i slatkih pita.

 Muskatni oraščić se pre­težno stavlja u slat­ka je­la: pi­te, kre­mo­ve, ali i u potaže od pa­ra­daj­za i bundeve, pi­le­ti­nu, pa­sulj, ku­pus, špinat, bro­ko­li i pla­vi pa­tlidžan.

U me­di­ci­ni se ko­ri­sti pro­tiv na­du­to­sti stomaka. Konzumacija muskatnog oraščića u većim količinama može izazvati prekomijerno znojenje, ubrzani rad srca.

Moj prvi zalogaj

Žitarice u dječjoj ishrani i sve što treba da znate o njima!

Nedoumice o ishrani djece: Crveno meso protiv anemije? Masti debljaju? Sokovi imaju vitamine…?

Loše navike u ishrani djece: Kako ih promijeniti i protjerati lošu hranu iz kuhinje