20 aktivnosti za djecu (i roditelje) tokom ljeta

Sunce na nebu, dugi dani, a svijet je pun živih boja i divnih zvukova. Jednostavno nema ograničenja za radost i uspomene koje čekaju da budu stvorene. MamaKlik vam donosi listu od 20 aktivnosti sa djecom za vaše nezaboravno ljeto! Ova lista riznica je inspiracije koja će vašim mališanima omogućiti najbolje ljeto ikada!

Kako napraviti ljetni popis za djecu?

Ljetni odmor savršena je prilika da popišete sve zabavne aktivnosti za cijelu porodicu.

Za početak, uzmite papir i flomastere u boji i prepustite se svojoj mašti! Prisjetite se svog djetinjstva i uspomena koje i dalje pamtite. Zapišite ih sve! Razmislite i u kakvim bi avanturama i nestašlucima bi uživala vaša djeca.

Vodite računa o tome da pripremite i unutrašnje i vanjske aktivnosti kako biste mogli raditi nešto zabavno bez obzira na vrijeme ili doba dana.

Ukoliko nemate inspiraciju za mnogo aktivnosti, bez brige, mi smo tu! U nastavku pronađite 20 aktivnosti za djecu (i roditelje) tokom ljeta.

  1. Rat vodenim bombama: Zabavite se i ujedno rashladite! Balone ili kesice napunite vodom i zavežite, izađite vani i neka najbolji pobijedi!
  2. Lov u prirodi: Zajedno napravite spisak stvari koje možete pronaći u prirodi. Ištampajte spisak, ograničite vrijeme koje vam je na raspolaganju i krenite u lov.
  3. Uradi sam kućica za ptice: Prikupite potreban materijal i bacite se u izradu. Uključite i mališane u stvaranje ovog doma, neka vam dodaju potreban alat i na kraju neka ukrase kućicu po svojoj želji. Osim što će uživati u ovome, naučićete ih i važnu lekciju.
  4. Napravite sladoled kod kuće: Budite slobodni i eksperimentišite sa omiljenim voćkama i čokoladicama. Ako nemate ideju koji sladoled biste pravili isprobajte domaći čoko-mint sladoled.
  5. Piknik u parku: Spakujte sendviče, deke i omiljene igračke i uputite se u lokalni park, izletište ili slično mjesto na uživanje na otvorenom.
  6. Pokrenite književni klub: Podstaknite čitanje uz pomoć zabavnih knjiga primjerenih uzrastu.
  7. Otiđite u branje bobičastog voća: Za ovu avanturu se naoružajte znanjem i zanimljivim pričama; otiđite u šumu, a potom uživajte u plodovima.
  8. Gledajte zvijezde: Kad sunce zađe, položite deku u dvorištu ili napravite ugođaj na terasi i zajedno istražujte nebo.
  9. Otiđite na kuglanje: Kuglanje je super rješenje kada je vani kišno vrijeme.
  10. Napišite priču: Podstaknite djecu da koriste svoju maštu i napišu ljetnu avanturističku priču.
  11. Ručno oslikane majice: Poslužite se već dotrajalim majicama, opskrbite se akrilnim bojama i pokažite svoju kreativnost. Nakon što završile sa svojim modnim kreacijama, svi obucite majice i napravite zajedničku fotografiju! Vaši klinci, a i vi, će pamtiti to zauvijek.
  12. Organizujte filmsko veče: Ovo možete pretvoriti u vaš sedmični ritual. Odaberite film, pripremite kokice i okupite se na kauču ili na terasi i uživajte. Nakon svakog filma prodiskutujte o njemu, o poruci koja se šalje, šta je u redu, a šta ne.
  13. Puštajte zmaja: Vjerujemo da ste i sami uživali u puštanju zmaja u djetinjstvu. Ovo možete dodatno obogatiti tako što ćete sami napraviti zmaja. Na Interentu možete pronaći mnoštvo savjeta za izradu, a biće vam dovoljan tanji karton, konopac i nekoliko grančica.
  14. Napravite terarijum: Zašto svako od mališana ne bi imao svoju malu baštu? Osim što će im to biti zanimljivo, osjetiće se posebnim i odraslim.
  15. Otiđite na kampovanje: Podignite šator u dvorištu ili negdje u prirodi u blizini. Ovo možete sprovesti tokom dana ili ukoliko su klinci stariji, i tokom noći.
  16. Otiđite na utakmicu: Ljeto donosi i mnoštvo sportskih dešavanja u gradu. Iskoristite priliku i posjetite jedno takvo dešavanje.
  17. Organizujte štand sa limunadom: Ulice su prepune djece koja za sitan novac prodaju svoje radinosti, voće ili osvježavajuće sokove. Postavite jedan takav u svojoj ulici.
  18. Isprobajte se u nekom novom sportu: Neka ovo bude prvo iskustvo za sve! Isprobajte rolanje, padel, stoni tenis ili neki drugi sport.
  19. Posjetite muzej: Kultura je važan dio čovjekove ličnosti, te je važno na vrijeme početi je njegovati.
  20. Posadite cvijeće: Uljepšajte svoje dvorište dok istovremeno učite mališane o različitim vrstama cvijeća.