Uvođenje čvrste hrane i NAJBOLJE PRVE KAŠICE za bebe (RECEPTI)

najbolje prve kašice za bebe recepti mamaklik.jpg

Bebac ima 5+ mjeseci, sjedi samostalno, zainteresovan je za hranu… Vrijeme je za prve kašice za bebe!

Čestitamo mama i tata! Donijeli ste bitnu odluku, a to je da ste spremni da ponudite prve kašice za bebe i prve prave zalogajčiće vašem malcu. Ispunjeni su svi uslovi za uvođenje hrane, tj nemliječne ishrane.

Koje su prve kašice za bebe?

Bebama se daju na samom početku jako blage namirnice zbog nerazvijenog sistema za varenje.

U njih spadaju riža tj. rižina kaša, zatim kuvana mrkvica, pečena jabuka i kuvani krompir.

Uvođenje hrane bebi ne mora da bude stresno!

Bitno je da budete opušteni. Bez žurbe i nervoze. Prvi put se i beba i vi susrećete sa prvim zalogajem.

najbolje prve kašice za bebe recepti mamaklik

Vrlo je vjerovatno da mu se neće dopasti nova namirnica.

Kada pogledate malo bolje i što bi? ☺ Bebac je navikao na vaše tečno i slatkasto mlijeko i na maženje koje je dobijao prilikom podoja ili adaptiranog mlijeka. “Čvrst” zalogaj u obliku kuvane izblendirane riže nije baš ukus na koji je navikao, zar ne?

Ali budite uporni, ako nije spreman sada za prvi zalogaj, možda će biti za par sati. Možda će biti spreman sutra. Sve u svemu, vaš cilj je da pružite mogućnost da bebac proba novi ukus, a ne da se najede od te kašice.

I dalje, primarna hrana bebi je vaše mlijeko ili mliječna dohrana.

Polako kako vrijeme bude odmicalo, kašica će zameniti jedan obrok, pa drugi i tako dalje, dok beba ne bude spremna da pređe potpuno na nemliječnu hranu.

Poslije svake nove namirnice, primijenite pravilo “četiri dana čekanja”. To znači da četiri dana nudite istu namirnicu, na primjer rižu, da biste petog dana dodali mrkvu u kašicu. Na taj način ćete vidjeti da li postoje eventualno neke neželjene alergijske reakcije.

Najbolje prve kašice za bebe (Recepti)

Kašica za bebu od kuvane riže:

Uzmite pola šoljice bijele riže (integralna se daje tek sa 6+ mjeseci) isperite pod mlazom vode i stavite u 3 puta više vode da prokuva. Riža treba dobro da se skuva, da bude potpuno mekana. Šapnim mikserom ili u blederu ispasirajte rižu da dobijete tečniju kašicu.

Savjet: možete dodati za početak vaše mlijeko ili formulu u kašicu, kako bi bebi bio prijatniji ukus.

Kuvana mrkva za bebu:

Uzmite mladu mrkvu (ako imate bake i deke na selu) ili kupite u provjerenoj prodavnici ili kod seljaka na pijaci. Dobro je operate, oljuštite i stavite da se kuva u vodi. Mrkva je gotova kada može da se gnječi viljuškom.

Izgnječite je viljuškom ili ubacite u blender. Ukoliko je suviše gusto, dodajte malo vode u kojoj se kuvala.

  • Poslužite uz pirinač
  • Poslužite samu šargarepu

Kašice za bebe od kuvane/pečene jabuke:

Isti princip kao i za mrkvicu. Dobro operite, oljuštite koru isjeckajte jabuku na komade i stavite u malo vode. Voda u kojoj se kuva povrće, inače je jako dragocjena, jer sadrži sve minerale i vitamine od povrća koje se kuvalo. Povrće treba spremati u što manje vode. Ispasirajte jabuku i ponudite je samostalno ili na primjer sa mrkvom.

Kačamak/kukuruzno brašno za bebe

  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • oko 150 ml vode

Pola vode stavite u šerpu da se zagrije, a u drugu polovinu vode razmutite dvije kašike kukuruznog brašna. Sačekajte da voda provri, i dodajte umućeno brašno sa vodom kipućoj vodi. Miješajte 2-3 minuta i skinite sa ringle. Dobro ohladite palentu i ponudite bebi.

U prvih nekoliko ukusa koje beba bude probala, već ćete vidjeti šta joj se dopada više a šta manje. Sljedeći korak jeste da joj manje omiljnu hranu ponudite sa omiljenom namirnicom i na taj način je privolite da pojede.

Ishrana beba

Kako beba bude rasla, povećavaće se izbor namirnica koje možete da uvodite. Koristeći kalendar ishrane “Moj prvi zalogaj”, možete tačno po mjesecima da vidite šta se uvodi i da vodite evidenciju uvedenih namirnica. Primjenjujte “4 dana čekanja” dok ne uvedete većinu namirnica.

Takođe, zapamtite, svako dijete je individua za sebe. U knjizi postoji okviran raspored i količina kašice koja se preporučuje, ali neko dijete će jesti više neko manje. Bitno je znati da je mlijeko i dalje primarna hrana, dok se novi ukusi čisto “dekorativno” probaju na početku, kako bi se beba navikla na drugi novi ukus.

Izbjegavajte potencijalne alergene do 12+ mjeseci, kao što su bjelanjak, orašasto voće, citrusno i bobičasto voće.

mojprvizalogaj.rs

Kašice od povrća za bebe od 6 i više mjeseci: 3 sjajna recepta

Raspored obroka za bebe do 12+ mjeseci

BATAT: Slatki krompir za snažan imunitet i zdravlje beba (6+)