BATAT: Slatki krompir za snažan imunitet i zdravlje beba (6+)

Batat je odličan je kao hrana za bebe, pun hranljivih sastojaka, prijatnog slatkastog ukusa.

Batat je višegodišnja krtolasta biljka slatkastog ukusa, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Masovno se gaji i koristi u Aziji, Africi i Americi. Polako, ali sigurno postaje zastupljena i na našem tržištu.

Kako volimo da savjetujemo korišćenje namirnica sa našeg podneblja u ishrani najmlađih, moramo vas obradovati činjenicom da se batat može uzgajati i kod nas.

Tako da, drage mame raspitajte se na kojoj pijaci možete pronaći domaći batat i napravite divne potaže, kašice ili pomfrit za vaše mališane.

Batat je odličan je kao hrana za bebe, pun hranljivih sastojaka, prijatnog slatkastog ukusa.

Već sa 6+ možete servirati mališanima kašicu od slatkog krompira. Pravilo čekanja “4 dana čekanja” svakako primijeniti prilikom uvođenja batata.

Kako se čuva batat?

Možete ga čuvati na tamnom i hladnom mjestu do dvije nedjelje, ali ga ne odlažite u frižider. Pripremljenu kašicu možete čuvati dan, najviše dva dana u frižideru, pod uslovom da beba nije jela iz te činijice u kojoj se čuva.

Batat je pogodan je za zamrzavanje – oljuštite ga i isjecite na kolutiće ili kockice i pravac u friz.

Bogat je vitaminima i mineralim, sadrži vlakna, vitamin A, vitamin C, mangan, tiamin, niacin B5 i B6 vitamin i beta karoten.

Iako je nama najpoznatiji narandžasti slatki krompir, on se može pronaći i u ljubičastoj, žutoj, kao i u bijeloj boji. Narandžasti i žuti batat su izvor vitamina A, dok je ljubičasti bogat antioksidantima.

Batat i imunitet

Kao što smo napomenili, batat je pun vitamina C, koji doprinosi zdravom imunitetu, dok vitamin A i vitamin E predstavljaju snažne antioksidante. Vitamin A pomaže stimulaciji imunih ćelija koje se bore protiv bolesti i infekcija.

Kalijum iz batata je važan elektrolit koji pomaže u regulaciji rada srca i nervnih signala.

Batat sadrži magnezijum koji djeluje umirujuće, ukoliko je dijete razdražljivo i nervozno, topao potaž od slatkog krompira je pravi izbor za njega.

Sadržaj vlakana iz slatkog krompira je veći od sadržaja u običnom krompiru. Vlakna su bitna kod varenja i za normalan rad crijevne flore.

Slatki krompir djeluje umirujuće na želudac i crijeva. Vitamini B grupe, zatim vitamin C, beta karoten, kalijum i kalcijum efikasno djeluju kod stomačnih ulkusa.

Antioksidansi, koje sarži slatki krompir mogu protektivno djelovati na zdravlje očiju.

Studije pokazuju da slatki krompir ima snažnije djelovanje na slobodne radikale od bijelog krompira.

Prirodno je sladak, ali njegov prirodni šećer se polako oslobađa u krvotok. Pruža uravnotežen i pravilan izvor energije, ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi.

Vlakna sprječavaju nagli skok šećera u krvi, a već smo spomenuli da je prisutan veći sadržaj vlakana u batatu.

Glikemijski indeks je 44, ali svakako sa količinom treba biti obazriv. Osjetljivost na insulin je kod svakog drugačija.

Batat, kao i krompir se ne kombinuje sa mesom.

Recepti sa batatom:

Potaž

  • 1 batat
  • 1 manja tikvica
  • Domaće kokosovo mlijeko

Skuvati batat i tikvicu, izblendirati sa malo vode u kojoj se kuvalo povrće, dodati malo kokosovog mlijeka po ukusu i servirati.

Pomfrit

Isjeći batat kao pomfrit, staviti na pek papir i peći u rerni. Služiti uz domaći kečap bez šećera.

Kašica od batata

  • 1 batat
  • 1 tikvica

Posebno kuvati batat i tikvicu, jer je batatu potrebno nešto više vremena. Tikvicu možete kuvati u istoj vodi kao i batat. Nakon kuvanja ih izgnječiti ili izblendirati i dodati malo maslinovog ulja. Za uzrast od 6+ meseci.

mojprvizalogaj.rs