Bobičasto voće u ishrani djece: Kad beba smije jesti jagode, maline…

Bobičasto voće u ishrani djece Kad beba smije jesti jagode, maline... mamaklik.jpg
Macro Close up of Baby Hand with a Piece of Fruits Sitting in Child's Chair Kid Eating Healthy Food

Kad beba smije jesti jagode
i drugo bobičasto voće? Kako se prepoznaje alergijska reakcija na nove namirnice kod male djece? Savjeti:

Sezona bobičastog voća mnoge mame dovodi u dilemu kad beba smije jesti jagode? Da li mogu svojoj djeci po prvi put dati malinu, kupinu, jagodu, ribizlu ili da dočekaju iduću sezonu zbog alergijskih reakcija.

Ovo pitanje je bitno jer navedeno bobičasto voće spada u namirnice koje češće dovode do pojave alergijske reakcije, nego na primjer banana, jabuka, kruška, šargarepa, meso, pirinač…

Kad beba smije jesti jagode: Može li se javiti alergija na jagode kod beba?

Alergijska reakcija na neku namirnicu se može pojaviti već na samom početku uvođenja te namirnice, ali i kasnije u bebinoj ishrani posebno ukoliko kod bebe postoji sklonost ka alergijama (bebe koje su atopijski tip).

Takođe alergija se može javiti ukoliko se neka namirnica uvede bebi puno prije nego što se to preporučuje, a ovo se posebno odnosi na visokoalergogene namirnice u bebinoj ishrani kao što su:

  • bobičasto voće,
  • med,
  • citrusno i koštunjavo voće,
  • kikiriki…

Kako izgleda alergijska reakcija kod beba?

Ako se kod djeteta neposredno nakon uzimanja neke, obično za bebu nove namirnice, javi ospa po koži, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, kašalj, gušenje, ekstremna uznemirenost to sve može biti znak alergije na tu namirnicu.

Tada se data namirnica momentalno isključuje iz upotrebe; u početku na neki period, a ako zatreba, nažalost i zauvijek.

Svakako dobro je nakon par nedjelja ili meseci probati djetetu dati tu namirnicu ponovo, u jako malim količinama, te da se opet isprati reakcija, jer se zna dogoditi da dijete jednostavno „izraste“ i da se alergijska reakcija na datu hranu više ne javlja.

Alergijska reakcija će svakako biti blaža ako se ona uvede kasnije ili bar u preporučenom periodu uvođenja, zbog većeg stepena razvijenosti i zrelosti digestivnog sistema.

Kad beba smije jesti jagode, maline i drugo bobičasto voće?

PRAKTIČAN SAVJET
(iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte)

Ako je beba bliže godinu dana i do sada nije imala alergijsku reakciju ni na jednu namirnicu moguće je da joj i ove sezone uvedete neko bobičasto voće (maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle) u manjim količinama.

Međutim ukoliko je pak beba 6, 7 ali i 10 mjeseci savjetuje se da se ipak dočeka sezona iduće godine kada ćete ove zdrave namirnice moći dati svježe (uvijek bolja varijanta nego iz zamrzivača kada beba napuni godinu dana tokom zime).

Savjet +:  Svakako je bitno svako bobičasto voće uvoditi pojedinačno, a voćni mix praviti tek pošto se svaka namirnica posebno uvede.

NA ŠTA JOŠ OBRATITI PAŽNJU?

Ukoliko postoji mogućnost uvek je najbolje dati bebi „domaću” malinu, iz „babine bašte” jer se pretpostavlja da je ta malina uzgojena na organski način.

Tada je to hrana koja je proizvedena bez upotrebe hemijskih sredstava (bez vještačkih đubriva, hemijskih pesticida i insekticida).

Pesticidi u hrani su posebno nepoželjni u hrani za djecu jer su mala djeca sklonija poremećajima razvoja izazvanih pesticidima zbog ubrzanog rasta i metabolizma.

Takođe, mala djeca, posebno ona najmanja, unose proporcionalno velike količine hrane po kilogramu tjelesne težine pa samim tim i te štetne materije s njom.

Upotreba ove organske hrane, zbog svega navedenog, svakako najviše ima smisla kod odojčadi jer je tada njihov imuni sistem posebno osjetljiv i ranjiv.

Autor: Martina mama, dr med. Marija Mandić, majka troje djece koja je svoje znanje i iskustvo ovim putem željela da podijeli sa drugim mamama i tako im olakša period uvođenja čvrste hrane.
Izvor: Moj pedijatar

Važnost ishrane kod djece sa atopijskim dermatitisom (ekcemom)

Alergija na sunce kod djece: Tipovi alergijskih reakcija, prevencija, njega i zaštita kože mališana

Vodič za ishranu vaših mališana