Mama intervju – Martina Lančuški

Martina Lančuški, banjalučanka koju inspiriše i motiviše ljubav prema djeci, što je ostvarila i na privatnom i na poslovnom planu.

Mama je dvije djevojčice, Kiare i Korine, a sa radošću iščekuje i rođenje treće bebe, ovoga puta – dječaka. Po struci je diplomirana pedagogica, idejni tvorac i suosnivač popularne “Učionice“, banjalučkog centra za psihofizički i socijalno-emocionalni razvoj djece.

Kaže da je njeno vrijeme sa mališanima luckasto, šareno i veselo, a omiljena su joj popodneva, kada je porodica na okupu.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Martina: Moj dan počinje dosta rano, oko 5h ili 6h. Po prirodi sam ranoranilac, a to sam prenijela i na svoje curice.

Čim se ja probudim, za mnom odmah ustaje i moja beba od 18 mjeseci Korina, a ubrzo nakon nje u sobu nam stiže i petogodišnja princeza Kiara.

Korina je zauzela svoje mjesto između tate i mame, i ne misli da posjeti svoj krevetić. Kiara spava u svojoj sobi, kod bake ili kod nas. Kad je kod nas, tata i mama su na samom rubu kreveta, jer cure zauzmu cijeli prostor.

Mazimo se i ljubimo, polako razbuđujemo. Poslije toga kreće akcija. Doručak, oblačenje i odlazak u vrtić. Poslije odlaska u vrtić, Korina i ja imamo vrijeme samo za sebe. Ponekad nam se i tata pridruži, sve zavisi od njegovog posla.

Ja sam trenutno na godišnjem odmoru, pa sam full time mommy. Korina je beba “sto na sat”, samo bi šetala, trčala, bolje reći bila navijena, a mama je prati koliko može.

Korina – beba “tajfun”

Poslije spavanja i ručka idemo po Kiaru, dolazi nam i tata i tu počinje ludiranje do večernjih sati. Moj dan završava dosta rano, već oko 20-21h obe cure spavaju, i tad mama i tata imaju malo vremena za sebe. Ili i mama zaspe kad i cure, što je veoma čest slučaj.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Martina: Najdraži dio dana mi je popodne, kad smo svi zajedno. Nije nam bitno gdje smo samo da smo zajedno. Ja sam tip mame koja najviše uživa kad su njih dvije sa mnom. Kad oba moja oka prate njihove male glavice. Samo da su pored mene.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Martina: Vremena za sebe baš i nemam, jer to ne želim, uvijek me grize savjest kad djeca nisu sa mnom. Znam, ovo nije baš najbolje za mene, ali tako malo su mali, brzo odrastu i ne želim ništa da propustim.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?

Martina: Luckasto, šareno, veselo, predivno, nekad se i svađamo, ali to brzo prođe. Stalno smo vani i uživamo u vremenu koje provodimo sa njima.

Najsrećnija je kad je porodica na okupu

S obzirom na to da sam trudna treći put i da je ljetnji period, pa mi ni ove pretjerane vrućine ne idu naruku, sve mi je teže pratiti korak mojih cura, ali još se ne dam…i uspjevam.

Kad Kiara ne ide na rolanje, onda mama Martina ima plan i program za to popodne. Moja mama kaže muving muving uvijek, sa mnom nema praznog hoda.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Martina: Prva trudnoća je bila ostvarenje sna. Još kad smo saznali da je curica, našoj sreći nije bilo kraja. Druga trudnoća je bila željena i dugo planirana, i opet na našu radost curica. Treća trudnoća je došla malo neplanski i potpuno iznenada, ali je dočekana sa srećom.

Ja obožavam biti trudna. Volim taj osjećaj da u meni raste jedno potpuno novo biće. Ovaj put nam stiže dječak, tako da jedva čekam da vidim kako ćemo se snaći i u toj ulozi. Novo iskustvo za sve nas.

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Martina: Moje trudnoće su savršene i prolaze u najboljem mogućem redu. Nema nikakvih većih komplikacija, niti tegoba. Sa godinama je malo teže i recimo ova mi je najteža, jer je Korina mala i zahtjevna. Stalno sam u pokretu, od jutra do mraka.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Martina: Jedva sam dočekala da dođem kući sa bebom i da počne najljepša avantura života. Sa Kiarom je sve išlo glatko: spavanje, dojenje…prosto – uživanje u tom malom biću. Gledali smo u nju non-stop, samo da što više budemo pored nje.

Princeza Kiara

Sa Korinom je išlo malo drugačije, jer je tu već bila Kiara, pa sam bila podijeljena na dvije stane. Ponekad sam bila u nekoj panici, iako je i sa ovom sve išlo odlično, ali – mama kao mama.

Obe su od prvog dana po cijelu noć spavale, tako mi i ne znamo šta znači ne spavati zbog bebe. Nadam se da nećemo ni saznati.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Martina: Da uživaju u svojoj trudnoći, da uživaju u svojoj djeci i da ih puno vole, maze i paze. Biti mama je najteži ali i najdivniji posao na svijetu. Tako kratko su mali, a tako dugo veliki.

MamaKlik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Martina: Moj posao je takođe vezan za djecu. Sa prijateljicom sam prije godinu dana otvorila produženi boravak, tako da je moj cijeli dan prožet sa djecom i to je prosto divan osjećaj.

Martina sa mališanima iz “Učionice”

Moja mama živi sa nama i ona nam je jedini baka servis, pošto suprugovi roditelji zive u Novom Sadu, tako da bez bake Nene mi bismo svi završili u nekoj slatkoj ludnici. Trenutno mi nije toliko teško uskladiti posao sa porodicom.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Martina: Nemam neki omiljeni recept, bitno je da svaki dan ima supica za ručak, da je domaće i zdravo, da imamo slakih delicija jer smo pravi slatkoljupci. Da ima voća i da niko ne ostane gladan, a to se u mojoj kuhinji ne može desiti, jer sam ja veliki gurman i samo je bitno da se jede, htjeli to veliki ili mali.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Martina: Život je velika šarena lopta….cirkus…sve se okreće, mijenja i vrti. Samo pozitivno gledati na sve, koliko je to moguće i biće sve oki doki. :))