Dr Ives Šindrak: Strah od ginekološkog pregleda je strah od neizvjesnosti

Dr Ives Šindrak: Strah od ginekološkog pregleda je strah od neizvjesnosti

Da li si ove godine bila na redovnom ginekološkom pregledu? Nisi? Šta čekaš?

Znamo, ginekološki pregled nije prijatan, pomalo te strah samog pregleda, a malo više te je strah od toga šta će ginekolog da ti kaže po završetku istog. Razgovarali smo sa dr Ives Šindrak, specijalistom ginekologije i akušerstva i vlasnicom ZU “Libra S” o tome šta podrazumijevaju ginekološki pregledi, kada treba da se javiš svom ginekologu (da skratimo – odmah!) i jednoj zanimljivoj akciji koja je u toku u njenoj ordinaciji, zato čitaj do kraja.

1. Kada žena treba da se javi na svoj prvi ginekološki pregled, a kada se to u realnosti događa?

Idealno vrijeme za prvu posjetu ginekologu bi bilo prije stupanja u seksualne odnose, kako bi se dobile adekvatne informacije o zaštiti od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. U praksi je u većini slučajeva baš suprotno – do prvog pregleda i kontakta sa ginekologom dolazi sa prvim problemom koji se javi. Najčešće je to izostanak menstruacije ili pojava znakova infekcije. Ako se i jave prije prvog odnosa, obično je to u pratnji roditelja, oko 15. godine, zbog neregularnih menstruacija ili problema sa aknama na licu.

2. Da li djevojke i žene dolaze pripremljene na svoj prvi pregled?

Žene na prvi pregled dolaze djelimično pripremljene, u smislu da znaju da se pregled obavlja vaginalnim putem i da bi trebalo da rade PAPA test, ali ne i šta on tačno predstavlja.

3. Da li primjetite strah kod pacijentica koje dolaze na prvi pregled ili prvi put nakon dužeg vremena?

Obično dolaze sa strahom i predrasudom o pregledu kao nečemu bolnom i strašnom. Istina je da pregled nosi određen stepen neprijatnosti zbog činjenice da su nage i neizvjesnosti od rezultata pregleda. Ono što je zanimljivo je da je isti osjećaj prisutan i kod žena koje su već bile na pregledu i kod onih koje dolaze prvi put, pa je moj lični stav da je sve ovo ipak posljedica straha od rezultata.

4. Koji su najčešči razlozi zbog kojih se žene javljaju ginekologu?

Najčešći razlog dolaska kod ginekologa su vaginalne infekcije, zbog brojnih faktora koji utiču na njihov nastanak, a to su kontakt sa bakterijama i virusima koji se prenose seksualnim putem, pad imuniteta i upotreba antibiotika te stres koji pogoduje nastanku gljivične infekcije, zatim rano stupanje u seksualne odnose, nekorištenje kondoma kao kontracepcijskog sredstva, veći broj partnera, i drugi faktori. Slijede redovne ginekološke kontrole, zatim kašnjenje menstruacije, zbog trudnoće ili drugih razloga, te bol u donjem dijelu stomaka.

Dr Ives Šindrak: Strah od ginekološkog pregleda je strah od neizvjesnosti
Pacijentice na pregled dolaze sa strahom i predrasudom (koju treba prevazići) o pregledu kao nečemu bolnom i strašnom.

5. Koji simptomi treba da nas alarmiraju da je krajnje vrijeme da zakažemo pregled?

Indikacije za hitno zakazivanje pregleda su uvijek krvarenje mimo redovnog menstrualnog krvarenja ili nakon odnosa, neoubičajeno menstrualno krvarenje, pojačan sekret izmijenjene boje ili mirisa, bol u donjem dijelu stomaka, te bilo kakve promjene u predjelu genitalija.

6. S obzirom na to da su trudnice ipak posebna kategorija, hajde da upoznamo one koje su nove u toj ulozi ili se tek spremaju na nju: kako izgledaju ginekološki pregledi u trudnoći? Šta obuhvataju? Koji su to nalazi koji su obavezni i koje preporučujete?

Kada se radi o sumnji na trudnoću i trudnoći postoji određena procedura. Prvi pregled slijedi po postavljanju sumnje na trudnoću i obicno potvdom kućnim testom za trudnoću ili mjerenjem beta HCG hormona iz krvi.

Konačna potvda se postiže ultrazvučnim pregledom kojim se potvrđuje da je trudnoća prisutna, da je u materici i da je vitalna, odnosno da se čuju otkucaji srca. Ovaj pregled uključuje, na samom početku, detaljnu anamnezu oba roditelja, porodice, mjerenje krvnog pritiska, kilaže, ginekološki pregled pod spekulumom, PAPA test i bris vaginalnog sekreta, a zatim gore navedeni ultrazvuk.

Kod nas je praksa da se ultrazvučni pregledi obavljaju na svake četiri nedjelje, uz laboratorijske nalaze. Obavezan je i pregled između 11. i 13. nedjelje trudnoće, koji je važan za ranu morfologiju ploda, te radi double testa ili neinvazivnog prenatalnog testa, kojima se utvrđuje genetsko zdravlje ploda.

Sljedeći je screening ultrazvuk oko 20. nedjelje trudnoće, te pregled oko 32. nedjelje trudnoće.

7. Spomenuli ste prenatalne testove, o kojima se poslednjih godina sve više govori. Šta oni za Vas predstavljaju, zašto ih najviše preporučujete?

Prenatalni test je uveo jedno veliko olakšanje za sve ginekologe, jer omogućava genetsku analizu ploda, na jedan način koji je potpuno neinvazivan i po majku i plod. Još jedna prednost je to što se radi veoma rano u trudnoći, uz dobijanje ranih i rezultata i veliki procenat sigurnosti, čak 99.9%.

Važno je napomenuti da ni jedna metoda nije idealna, i da pacijentu treba predočiti sve mogućnosti. Krajnji izbor zavisi od razloga zašto se neka analiza radi, ali i materijalnih mogućnosti. Postoje određena stanja gdje pored preporuke ljekara te želje i mogućnosti pacijenta, ipak treba konsultovati genetičara.

8. U Vašoj ordinaciji je u toku akcija za sve trudnice koje žele da urade Veritas prenatalni test. Da li mislite da će to značiti Vašim pacijenticama?

Veritas prenatalni testovi su sastavni dio rada u ZU “Libra S”, pružaju veliko olakšanje u radu ljekarima i neprocjenjivi mir trudnicama. Ove godine smo odlučili da za rođendan naše ordinacije sve trudnice koje vode trudnoću u našoj ustanovi, ostvare popust od 50 EUR, ukoliko se za test registruju od datuma rođendana do kraja mjeseca novembra. Ovo svakako nije zanemariv popust i vjerujemo da će nekim trudnicama pomoći da prevagnu i donesu odluku da urade prenatalni test te na taj način sebi obezbjede mir do kraja trudnoće.

Dr Ives Šindrak: Veritas prenatalni testovi su sastavni dio mog rada
Veritas prenatalni testovi su pružili veliko olakšanje u radu ljekarima i neprocjenjivi mir trudnicama.

9. Da li ste primjetili promjene u dinamici rada i u ponašanju pacijenata u toku covid pandemije?

Pandemija utiče na cijeli svijet, pa tako i na nas i rad naše ordinacije. Konkretno, primjećen je porast u broju pacijentica koje se odlučuju za prenatani test, jer je situacija sa pandemijom virusa Corona ljude navela da biraju komfornije metode, lakše, sigurnije, i da izbjegnu bespotrebne posjete zdravstvenim ustanovama.

10. Već svi znamo generalne preporuke za očuvanje zdravlja u toku pandemije, ali da li vi imate posebne preporuke za trudnice? Kako da očuvaju svoje zdravlje i imunitet? Na šta posebno treba da obrate pažnju?

Jako je vazno da se trudnice pridržavaju uputstava vezano za pandemiju, kako po pitanju prevencije, vakcinacije, tako i po pitanju liječenja. Kao i svako drugo oboljenje, tako i ovo nosi određenu težinu, jer se radi o najmanje dva života, bez obzira na starost trudnoće.

11. Budući da je u novembru drugi rođendan ZU „Libra S“ i prilično Vam je svježe iskustvo pokretanja vlastite ordinacije, kažite nam kako ste se odlučili za taj korak? Koje su prednosti posjedovanja vlastite ordinacije, u odnosu na rad u drugoj zdravstvenoj ustanovi?

Otvaranje sopstvene ambulante, kad se pojavilo kao ideja, je djelovalo zastrašujuće na samom startu – na prvom mjestu iz finansijskih razloga. Tri mjeseca nakon otvaranja započela je pandemija, pa je moglo da bude totalna propast ili da bude kako treba.

Kad radite za nekog drugog, onda imate i kuću ili ljude koji vam čuvaju leđa, koji stoje iza vas. Kada radite sami za sebe, imate tim ljudi koji je sa vama. Taj tim ljudi, pored stručnosti, treba da birate i po ljudskosti, jer na kraju je to jedino i važno – da ste okruženi dobrim ljudima.

Za radnike i saradnike ZU “Libra S” to mogu i da potvrdim. Nama je cilj jedan: da pomognemo i ne naškodimo. Nije uvijek sve sjajno, greške moraju da postoje, ali činimo sve sto možemo da budu minimalne, i da to budu one koje se očekuju u radu, a ne da su posljedica nemara.

ZU „Libra S“ tim
Svoj tim treba da birate i po ljudskosti, jer na kraju je to jedino i važno – da ste okruženi dobrim ljudima.

12. Otvaranje ordinacije Vas je uvelo u novu ulogu – ulogu žene u biznisu. Kako sada balansirate vođenje vlastite ordinacije i odgovornu ulogu ginekologa, ali i još odgovorniju ulogu majke? Kako sve postižete?

Ovakva vrsta rada traži maksimalnu posvećenost i puno odricanja, naročito u sferi privatnog života. Ali, ako radite ono što volite, pomažete drugima na način na koji to najbolje znate i umijete i u današnje vrijeme normalno živite od toga – i više je nego dovoljno.

Libra S – Specijalističko ginekološka ambulanta Banja Luka
U ZU “Libra S” pronaćićeš osoblje čija je ljubaznost i stručnost neosporna.

Drage naše mame i dame koje će to tek da postanu, nadamo se da će ovaj članak da vas podstakne da zakažete taj ginekološki pregled koji već dugo odlažete. Ukoliko tražite idealnog ginekologa i ordinaciju za sebe, sve preporuke idu za dr Ives Šindrak i njen tim u ZU „Libra S“ čija je ljubaznost i stručnost neosporna.

Možeš ih pronaći na adresi Frana Supila 14, kod Delta Planet-a, a dostupni su putem brojeva telefona 051 263 832 i 066 775 145 i web sajta zulibras.com. Takođe, možete ih pratiti na Instagram profilu @libra_s_zu gdje ćete pronaći zaista korisne objave, ali i poklone koje i ove godine nesebično dijele za svoj rođendan.

Srećan rođendan ZU “Libra S”, želimo vam još mnogo godina uspješnog poslovanja! 🥳