Apgar skor: bebina prva ocjena

Već u prvom minutu svog života vaša beba dobiće svoju prvu ocjenu, a u petom odmah i drugu. Te dve ocjene zajedno čine Apgar skor.
(eng. score: rezultat)

Čemu služi Apgar skor ?

Test je osmislila dr Virdžinija Apgar, anesteziolog i pedijatar, u cilju brže i preciznije orijentacije o stanju djeteta neposredno nakon rođenja i o potrebi za dodatnom ili hitnom medicinskom njegom.

Obično se procjenjuje u prvom i petom minutu života, mada se ponekad može ocjenjivati i u desetom minutu, naročito ako su prve dve ocjene niske.

Šta se ocjenjuje ?

Apgar skor je zbir ocjena pet parametara: boja kože, srčana radnja, disanje, mišićni tonus i odgovor na stimulaciju. Svaki od ovih parametara ocjenjuje se ocjenom od 0-2, pa je najbolja moguća zbirna ocjena 10, a najlošija 0. Ocjenu daje ginekolog ili pedijatar u porodilištu.

Apgar skor tabela

Ocjene od 8-10 smatraju se odličnim rezultatom, dok novorođenče koje dobije Apgar skor u prvom minutu manji od 7, a pogotovo manji od 4 (0-3), zahtijeva neke od mjera reanimacije, kao što su oslobađanje disajnih puteva, primjena terapije kiseonikom, pa sve do masaže srca i primjene lijekova.

Često se stanje novorođenčeta vrlo brzo popravi, pa je rezultat odličan već u petom minutu, što ukazuje na dobru sposobnost adaptacije. Ukoliko i poslije pet minuta Apgar skor ostane manji od 7, bebi je obično potrebna dodatna medicinska njega u vidu zagrijavanja u izoleti, infuzione terapije, kiseonične terapije…

Nizak Apgar skor se u nekim situacijama može očekivati:

  • Ako je beba rođena znatno prije termina. Recimo, preterminska novorođenčad imaju niži tonus, mogu imati ’’nezrela pluća’’ što im otežava disanje.
  • U slučaju da se pri porođaju primjenjuju neke od anestezioloških tehnika. Lijekovi koje je majka primila, putem krvi dospijevaju i do bebe, pa mogu izazvati laku depresiju nakon rođenja, što može da utiče na ocjenu, posebno u prvom minutu.
  • Kod produženih, teških porođaja (zamoreno novorođenče)
  • Kod novorođenčadi iz visokorizičnih trudnoća

Važno je napomenuti da Apgar skor nije osmišljen da bi se predvidjelo zdravstveno stanje djeteta kasnije u životu. Većina djece sa izuzetno niskim Apgar skorom nemaju posljedice u daljem razvoju.

Dr Ivana Veljić

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs