MamaKlik intervju: Nina Tomović “Bez šećera”

Sa zadovoljstvom vam prenosimo intervju koji smo imali sa jednom sjajnom i uspješnom ženom Ninom Tomović – kreator pravca ličnog razvoja “Bez šećera

Nina Tomović rođena je u Beogradu, gde od malih nogu pohađa balet, klavir i časove pevanja. Sa 11 godina postaje član dramske grupe Mike Aleksića, pri Radio Beogradu a nakon završene Filološke gimnazije upisuje Fakultet Dramskih umetnosti u Beogradu, odsjek gluma, u klasi profesora doktora Vladimira Jevtovića i Dragana Petrovića – Peleta.
Na studijama glume upoznaje se sa kliničkom psihologijom, ne sluteći da njen životni put neće biti klasično bavljenje glumom, već spoj umjetnosti I psihologije.
Završava:
  • Kognitivno-bihejvioralni koučing
  • Generativni koučing
  • Neuro-Lingvističko programiranje iz kojeg vuče samo dio koji je korisno upotrebiti u CBS pristupu klijentima.

Tokom perioda edukacije, koji traje nekoliko godina, odlučuje se za usavršavanje u oblasti roditeljstva I ličnog razvoja žena, osnaživanje I edukace budućih I ostvarenih majki.  Paralelno razvija I program pod nazivom Neuro-matching, čiji je cilj osnaživanje partnerskih odnosa I jačanje temelja porodice.

U nastavku pročitajte šta nam je naša divna Nina otkrila o sebi, a i par važnih savjeta o roditeljstvu.

Kada počinje, a kada završava vaš dan?

Moj dan počinje u 6h a završava se u različito vreme, shodno odabirima aktivnosti za to veče.

Koji dio dana vam je najdraži?

Jutro, naročito u proleće i leto. Imam tu sreću da živim u jednom od najlepših krajeva Beograda, pored reke, tako svoja jutra uvek oplemenim dugom šetnjom, cedjenim grejpom i kupovinom svežeg cveća.

Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Svo vreme je moje. Ne verujem u podelu na „obaveze“ i „uživanje“. Uživam u svom poslu jednako kao i u svojoj porodici, prijateljima i sebi. Vrlo sam marljivo radila na tome da imam tu slobodu da svojim vremenom vladam sama.

Vaše vrijeme sa ćerkicom izgleda…?

Kao kombinacija edukativnih, zabavnih, opuštenih i šašavih trenutaka, uz puno razgovora o raznim društvenim pojavama, koje su njoj, sada sa 8 godina, veoma zanimljive.

Vi ste kreator ličnog razvoja i roditeljstva „Bez šećera“ a pošto nam je danas Međunarodni dan porodice može par pitanja o roditeljstvu? Kako bi edukovali i osnažili ostvarene i buduće majke.

To činim svakodnevno na IG profilu @bezsecera_ govoreći na razne teme iz jednog ne tako omiljenog ugla – kroz prizmu istine i direktnosti. Ne možete nekoga edukovati a ni osnažiti u par rečenica, to bi bila povreda njegove inteligencije.

Kako da roditeljsku ulogu dočekamo spremni?

Obrazujte se, rastite kao ličnost, stičite iskustva kako biste mogli da razvijete neophodnu logiku i percepciju, iz kojih proizilazi sva mudrost.

Šta su za Vas zdravi temelji porodice?

Poštovanje, umeće komunikacije, empatija, funkcionalnost, podrška. Ljubav je ništa, ako nema drugih činilaca. Svakodnevno u svom radu sa klijentima svedočim paklu koji je bio popločan dobrom namerom iz ljubavi, prema deci…Ljubav nije dovoljna.

Kako biti mama bez drame?

Mora vam biti jasno koliko su disciplina, ritam i struktura važni u odgoju. Haos radja novi haos, dok struktura daje slobodu da nastupi spontanost. Veoma je važno da znate sami da odredite visinu problema, što mnogi odrasli ne znaju. I reagujete shodno tome. Za dramu smo svi talentovani, odgoj se bazira na razumevanju prioriteta i kontroli vlastitog emocionalnog odgovora na neku situaciju. Samokontrola je ključ.

Kako edukovati djecu kroz igru?

Edukacija je igra, samo što većina roditelja to ne uvidja, jer sami nemaju potrebne veštine. Da biste nekoga edukovali, prvo vi morate biti edukovani, znati da prenesete znanje i to učinite na kreativan način. Zato je važno da roditelji neguju svoju kreativnost kroz razvoj mašte. To će učiniti čitanjem, putovanjima, rszgovorima sa interesantnim, pametnim ljudima, praćenjem korisnog sadržaja, opštim obrazovanjem…

Par trikova o roditeljstvu?

U roditeljstvu nema trikova. Ono je veština koju nažalost ne dobijate onog momenta kada postanete roditelj, već morate mnogo pre toga da radite na sebi. Najveću sigurnost u to da ste dobar i koristan roditelj, doneće vam: strpljenje, dosledost, struktura, razumevanje u kojoj fazi kognitivnog i emocionalnog razvoja se dete nalazi i poštovanje njegove ličnosti, ma koliko ona bilo staro.

Vaš životni moto?

Postoje mnoge rečenice i odlomci koji me inspirišu. Medju njima najviše u praksi koristim citat koji je Futro ovekovečio na posteru, a glasi: Radi, trudi se, ne seri.

Za kraj znamo da uživate u kulinarstvu, a nama ženama nikad dovoljno novih ideja za kuhanje, pa možete li nam izdvojiti jedan zdravi recept po vašem izboru?

10 kašika samopouzdanja
3 dl lične vrednosti
100 gr jasno postavljenih granica
1 odluka da se ne bojite sreće
2 uverenja da nije sve što pomislite tačno
Jedno celo obrazovanje
Nekoliko daljih edukacija
1 ali vredna finansijska nezavisnost.

 

MamaKlik portal