Mama intervju: Berina Šuščević

Da li ste se ikada zapitali ko to briše granice između mašte i stvarnosti na sceni Dječijeg pozorišta RS ili pod čijim čarobnim štapićem nastaje “Snješkovo”, u kojem ne samo mališani, već i odrasli okuse parče zimske fantazije? Ako volite da posjećujete ovu banjalučku fabriku bajki, onda ste se na posredan način i upoznali sa našom gošćom, umjetnicom Berinom Šuščević.

Berina je magistar slikarstva, zaposlena u Dječijem pozorištu RS kao scenograf i mama djevojčice nesvakidašnje lijepog imena – Srna. Mala princeza ima pet i po godina, mamina je inspiracija i “najdivnije stvorenje u čitavom univerzumu”. Berina i Srna vole da se igraju i da šetaju, a njihovi dani mirišu na voće. 🙂

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Berina: Moj dan počinje kad se Srna probudi oko sedam sati radnim danima i u osam sati vikendom a završava između devet i deset kad idemo na spavanje.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Berina: Vrijeme koje namijenim samo sebi uglavnom je kratko, tako da ga provodim u miru, nekoj svojoj tišini, meditaciji, jogi…a nekad samo gledam tv.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkom izgleda…?

Berina: Moje vrijeme sa Srnom kad smo u kući izgleda uglavnom kao naganjanje da se obuku papuče koje ona milion puta u toku dana skine, da se operu ruke i zubi, da se sve pojede iz tanjira, da se što manje gledaju crtani…

Ona je dijete koje sve shvata kao igru pa tako i izbjegavanje rutine pretvara u trku i zezu, što uglavnom do kraja dana premori mamu. Sve u svemu zvuči kao da sam policajac, ali između toga se dosta smijemo i igramo. Volimo i da šetamo.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Berina: Mnogo godina sam maštala o tome i željela da budem majka. Bila sam presrećna, ali i u stalnom nazovi strahu da li je bebi dobro… Vodila sam računa o tome da dovoljno jedem, pijem, da budem na svježem vazduhu i tome slično.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Berina: Negdje u trećem mjesecu su mi otkrili na ultrazvuku kamen u bubregu veličine lješnika tako da sam imala i tu dodatnu opreznost ali sve je prošlo bez ikakvih komplikacija. Pazila sam na svaku moguću stvarčicu, trudila se da moje misli budu stalno pozitivne i uživala u ljubavi koju sam osjećala prema svom djetetu.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Berina: Sjećam se ogromne odgovornosti i velike količine ljubavi koju sam osjetila. Bilo je kao u snu, nestvarno i prelijepo. Duša mi je bila prepuna, a Srna za mene najljepše i najdivnije stvorenje u čitavom univerzumu.

Photo by Matija Sadović

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Berina: Mamama koje imaju bebe može biti korisno da, kad se beba zakoceni od plača, samo joj pirnu u lice i ona odmah prodiše i prestane jako plakati. To sam pročitala u nekom časopisu i ispostavilo se da je tačno. Par puta mi je pomoglo jer je Srna mnogo plakala kao beba.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Berina: Za neke jako ukusne stvari treba vremena tako da je najbrži i meni najomiljeniji recept ili više savjet: što više svježeg voća. Nama je to svakodnevna navika i ponosna sam na to.

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Berina: Pošto sam slikar, moja super moć je da super crtam barbike i razne Elze i Ane, i sve ostale princeze. 🙂

Photo by Matija Sadović