Blog mame Momsters: Dječja mašta i stvaranje bajki

Evo nastavka započete teme “DRUGARI IZ MAŠTE” i sada vam pišem jednu laganu i divnu aktivnost koju možete sprovesti unutar svoje porodice.

🌙 Poznata Šekspirova rečenica “Čitav svijet je pozornica” može još više da se primijeni na unutrašnji svijet našeg djeteta. Dozvolimo mu da bude režiser, producent, glumac i gledalac u toj predstavi.

🌙 Znajte da su najveći broj najljepših bajki napisale mame, tate, tetke i ujaci. Iskoristimo taj nepresušni izvor kreativnosti i stvorimo našu bajkoliku pozorišnu trupu!

🌙 Stvorite ritual porodičnog pričanja priča. Najbolje je da jedan član porodice započne neku fantastičnu priču, da govori svega nekoliko minuta i da prekine tok priče u nekom ključnom trenutku, kao na primjer: “…i dok je to biće iz svemira preletalo igralište desilo se…” Tada je sledeći član porodice na redu i njegov zadatak je da nastavi priču na maštoviti način.

Dok taj proces traje bilo bi dobro da sve snimite. Kada završite priču trebalo bi svi zajedno da pogledate i preslušate snimak.

Zatim bi bilo dobro da sve to zapišite i odštampate krupnim slovima, sa ne više od 3 rečenice na stranici.

Na poleđini svake stranice u ovoj knjizi bajki, ilustrujte likove, scene, emocije ili utiske.

To može nacrtati jedan od vas ili možete udružiti snage. Svaki člane porodice treba da bude podjednako zastupljen.

Knjigu treba upotpuniti, ukoričiti, datirati i numerisati i tako je smestiti u dječju biblioteku.

🌙 Napisaću vam jedan mali primjer priče:

U 1. poglavlju gospodin Mongomeri kupuje šešir, nosi ga na utakmici, a zatim ga zaboravlja u vozu. Šešir stiže do biroa za izgubljene stvari.

U 2. poglavlju (priču nastavlja drugi član porodice) gospođica Matilda kupuje šešir na dobrotvornoj aukciji, na kojoj se prodaju izgubljene stvari. Ukrašava ga cvijećem i nosi ga na vjenčanju svog najboljeg prijatelja. Na nesreću, tamo ga gubi, neko ga pronalazi i poklanja malenoj djevojčici Suzi.

U 3. poglavlju Suzi čuva šešir u svojoj kutiji za posebno drage stvari. Dodaje mu ukras i nosi ga na školskoj priredbi. Ostavlja ga slučajno u školskom dvorištu gdje ga pronalazi domar škole i daje ga gospođi Beti.

U 4. poglavlju gospođa Beti na njega lijepi nekoliko plavih pera i nosi ga kao svoj omiiljeni šešir dok radi u bašti. Zaboravlja ga bježeći jednom prilikom od kiše.

U petom poglavlju pronalazi ga čiča Fred. Prisvaja ga i nosi svakog dana. Kači ga na čiviluk odakle mačak uspijeva da ga skine i pocijepa. Čiča Fred baca šešir.

U 6. poglavlju skitnice ga pronalaze i daju Tomu koji ga nosi na zabavi za skitnice, na kojoj mu se svi dive…I sve tako dokle vi mislite da treba!

🌙 Knjigu možete čitati s vremena na vrijeme. Dok je čitaju, roditelji bi trebalo da svaku riječ pokazuju prstom, što će podsticati dijete da povezuje riječi sa onim što mu je već poznato i tako će, bez presije, naučiti i da čita.

Roditelji treba da podstiču dijete da čitaju zajedno.

Roditelj treba redovno i da hvali dijete za njegovo učešće u stvaranju knjige, treba da učini da dijete shvati činjenicu da je on u ovoj priči kreator, umjetnik, pisac. I to ne bilo kakav pisac, već pisac pravih pravcatih knjiga!❤️

• Do vremena kada napuni 7 godina ono može biti autor i koautor 10 ili više knjiga… Zamislite samo sa kakvom će lakoćom prenijeti to svoje umijeće na pisanje domaćih zadataka za školu!📝

🌙 Zatim, kada dođe pravi trenutak, objasnite djetetu da su spoljašnji i unutrašnji svijetovi za mozak podjednaki i da kreativni genije ima sposobnost da oba opaža sa identičnom jasnoćom i da od oba dobije identičnu dobrobit.

🌙 Dok vaše dijete uči da balansira svoj um, svoje mnogostruke inteligencije, dok uči da unapređuje podjednaku upotrebu obe ruke, može naučiti da ujednačava i vrijeme koje posvećuje ovim paralelnim svijetovima.

 

Autorka: Sara Oster Rokvić (Momsters)

Za još sjajnih tekstova zapratite njen online kutak za mame na instagramu @_MOMSTERS_