Nataša Derikonja, kuma Novaka Đokovića: Uloga majke mi je došla u pravo vrijeme

MamaKlik intervju: Nataša Derikonja

Uspješna manekenka Nataša Derikonja i njen suprug Neven Marković, najbolji prijatelj i kum Novaka Đokovića, su nedavno dočekali rođenje svog sina Konstantina. Nataša je trudnoću skoro do samog kraja držala u tajnosti, a ne krije da je rođenje djeteta velika promjena u životu na koju nikada ne možete biti potpuno spremni.

Za MamaKlik je odgovorila na nekoliko pitanja o trudnoći, majčinstvu i promjenama koje joj je ova uloga donijela.

MamaKlik intervju: Nataša Derikonja
Veoma mi prija ova promjena i to što ću neko vrijeme modne piste zamijeniti pješačkim stazama i šetnjama sa svojom bebom.

1. Nedavno ste postali majka, čestitamo! Kako izgledaju prvi dani sa bebom?

Hvala Vam mnogo na čestitkama. Prvi dani sa bebom su velika novina za mene jer sam postala majka prvi put, ali uz podršku i pomoć moje mame mnogo je lakše. Osjećam se istinski srećno jer sam ispunila svoju želju da budem roditelj. Trudim se da budem smirena i da se ne plašim novih izazova da ne bih bebi prenosila lošu energiju.

 

2. Kako se osjećate sada u odnosu na period trudnoće?

Period kada postanete mama i period za vreme trudnoće znatno se razlikuje. U periodu trudnoće počinjemo gledati drugačije na odnose, na život. Nikada nismo potpuno spremni za majčinstvo i ne znamo šta nas sve čeka. Sada u periodu majčinstva dosta se stvari promijenilo, počinju da se bude primarni instinkti koji nam omogućavaju da osluškujemo i osjetimo potrebe djeteta. Sada se osjećam mnogo jače, sigurnije, počinjem da cijenim male stvari.

 

3. Kako se suočavate sa promjenama kroz koje tijelo prošlo tokom trudnoće i porođaja?

Sa promjenama se uspješno suočavam jer sam živjela zdravo, mirno, spokojno za vrijeme trudnoće i brinula o svom tijelu i duhu. Trudnoća je prošla uspješno, kao i sam porođaj.

 

4. Koja je Vaša tajna vitke linije koja se održala čak i tokom trudnoće?

Tajnu moje vitke linije pripisujem 80% genetici, a 20% ishrani. Liniju sam održala tako što sam redovno išla u duge šetnje od početka pa do samog kraja trudnoće. Moram biti iskrena, nisam mnogo pazila na ishranu, jela sam sve što sam željela jer nisam htjela da mi trudnoća protekne u bilo kakvim barijerama kada je o ishrani riječ.

 

5. Kako su izgledale pripreme za porođaj, a kako sam porođaj? Da li je bilo onako kao što ste očekivali?

Bila sam veoma nestrpljiva poslednji mjesec i odbrojavala dane do porođaja. Trudnoća je bila fiziološka, nesmetano sam putovala, kretala se pa mi je vrlo brzo proletio taj period, ali kao i svakoj trudnici poslednji mjesec se mnogo odužio i odbrojavala sam dane do samog porođaja. U tom periodu posvetila sam se isključivo sebi i uživala u miru koji sa dolaskom bebe na svijet neću imati na takav način. Pripremala sam se tako što sam sakupljala potrebnu dokumentaciju, biohemijske analize, pakovala torbe za porodilište, ali sam se i psihički pripremala za sam čin porođaja. Porođaj je prošao baš kako sam i oćekivala – bez problema.

 

6. Koje tri stvari biste voljeli da ste znali prije trudnoće i dolaska bebe?

Voljela bih da sam znala su da su miran san i mir nešto neprocijenjivo i što nećemo tako lako imati dolaskom bebe. Takođe, da će svaki minut vremena biti dragocjen da ga posvetite sebi i iskoristite na najbolji mogući način.

 

7. Sigurno ste dobili mnoštvo savjeta u toku trudnoće. Koji su najbolji savjeti koje ste čuli?

Dobila sam mnogo korisnih savjeta za vrijeme trudnoće. Jedan od najkorisnijih savjeta je preporuka da uradim prenatalni test, kao i čuvanje matičnih ćelija bebe. Glavni razlog zbog kojeg sam se odlučila na čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika svoje bebe je zdravstena sigurnost djeteta u godinama koje dolaze. Mislim da je veoma važno donijeti pravu odluku i izabrati najstabilniju kuću za čuvanje biološkog materijala tako dug vremenski period. Važno mi je da su matične ćelije moje bebe na sigurnom, zato sam izabrala Švajcarsku banku matičnih ćelija. Osjećanje je neprocjenjivo, osjećam se mirno i spokojno jer se pohranjenje matične ćelije čuvaju čak do 30 godina.

 

MamaKlik intervju: Nataša Derikonja
Važno mi je da su matične ćelije moje bebe na sigurnom, zato sam izabrala Švajcarsku banku matičnih ćelija.

8. Kako se osjećate s obzirom na to da ćete, barem na neko vrijeme, modnu pistu zamijeniti pješačkim stazama kojima ćete šetati sa svojom bebom?

Veoma mi prija ova promjena i to što ću neko vrijeme modne piste zamijeniti pješačkim stazama i šetnjama sa svojom bebom. Mislim da mi je uloga majčinstva došla u pravo vrijeme i da mi je potrebna jedna mirnija etapa života u kojoj cu se posvetiti isključivo porodici i pravim vrijednostima.

9. Za kraj, šta savjetujete budućim mamama koje su po prvi put trudne?

Savjeti za buduće mame su da potraže informacije o promjenama sa kojim će se suočavati, da se hrane zdravo, da unose mnogo tečnosti, da budu fizički aktivne, i da stres smanje na najmanji mogući nivo.

 

Čestitamo Nataši na prinovi i želimo da nastavi maksimalno da uživa u ulozi novopečene mame i svemu što ona donosi.

 

Photo by Savo Đorđić