Šta je “Učionica” i zašto će vas spasiti ove jeseni?

Naša sagovornica Tanja Kremenović, ukratko o konceptu “Učionica”

“Učionica” je centar čiji je cilj stvaranje boljih uslova za psihofizički, mentalni, socijalni i emocionalni rast i razvoj djece. Novoformirani produženi boravak u Banjaluci za djecu pruža sigurno okruženje djeci prije i poslije školskih časova. U prostoru potpuno prilagođenom radu i odmoru djece, uz vođstvo stručnog osoblja (učitelji, profesori, pedagozi i psiholozi) uz savremene metode rada, u relaksiranoj atmosferi nudimo potpunu brigu o djeci kroz sljedeće usluge:

• rad na proširenju znanja stečenih u školi i pomoć pri izradi domaće zadaće
• briga za dolazak i odlazak u školu
• kreativne radionice (gluma, ples, slikanje, vajanje, jezici)
• rekreacija i sport
• rad na razvoju socijalnih i emocionalnih vještina
• zdravi i potrebama djeteta prilagođeni obroci

Zašto je potreba za produženim boravkom tako naglo porasla?

Potreba za kvalitetnim programima za djecu prije i poslije redovne nastave je velikim dijelom proistekla iz spoznaje da ovi programi djeluju dobro na školsku djecu, ali ona takođe dolazi i iz ogromnih promjena koje se dešavaju zadnjih desetak godina u načinu života i rada porodica s djecom. Radno vrijeme roditelja je sve duže, u većini porodica oba roditelja rade, više se putuje i radi daleko od kuće ili van mjesta stanovanja, a povećao se i broj samohranih roditelja.
Školska nastava traje od 3 do maksimalno 5 sati, a ostatak vremena djeca su prepuštena sebi, bez organizovane brige, nadzora, sigurnog okruženja i kvalitetnog programa. Nažalost, broj mjesta u proženim boravcima u školama je ograničen i ne obuhvata stariju djecu koja takođe trebaju brigu.

Šta se tačno podrazumijeva pod pojmom “produženog boravka”?

Kvalitetan program produženog boravka je program osmišljen u cilju povećanja mogućnosti učenja i razvoja učenika na polju kognitivnih, socijalnih, emocionalnih vještina. Takođe, ovi programi pružaju mogućnosti umjetničke i kulturne nadgradnje, rekreacije i zdrave ishrane.
Potrebno je znati da ovakvi programi nisu kruti i unificirani i ne nude jedno rješenje ili viziju kako školska djeca “treba” da provode svoje vrijeme van škole. Naprotiv, oni treba da se bave razvojem djece, brigom o djeci i proširenim programima rada i učenja.
Vrlo je širok spektar aktivnosti i one mogu da variraju i mijenjaju se, ali generalno govoreći, produženi boravak treba da pruži sigurno, zdravo i stimulativno okruženje za školsku djecu u kojem djeca učestvuju u mnogim aktivnostima potrebnim za njihov pravilan rast i razvoj.


Zašto su programi produženih boravaka dobri za djecu osnovnoškolskog uzrasta?

Porodice s djecom širom svijeta prepoznaju važnost i uticaj dobrih i kvalitetnih produženih boravaka i programa koje oni pružaju. Ovakvi centri pružaju širok spektar aktivnosti koje tradicionalni dan u školi nije u mogućnosti da pruži zbog svoje usresređenosti na planirano obavezno gradivo koje je obimno, tako da boravci pružaju niz mogućnosti za rast i razvoj učenika koje ne mogu naći na drugim mjestima, pogotovo u obaveznom programu osnovne škole

Danas škole skraćuju i smanjuju programe vezanim za umjetnost, tako da boravci treba da ponude djeci mogućnost slikanja, crtanja, vajanja, bavljenja muzikom, glumom, plesom, da im upoznaje sa radom muzejima, galerija, biblioteka, pozorišta. Takođe, učenici u boravku mogu dublje da istražuju sve ono što je započeto na časovima redovne nastave u školi, čije je vrijeme nažalost ograničeno na školski sat.

DOK VEĆINA BORAVAKA DANAS U SVIJETU PROMOVIŠE ZNAČAJ OBRAZOVANJA I UČENJA, ONI TAKOĐE NAGLAŠAVAJU ZNAČAJ SOCIJALNOG, EMOCIONALNOG I FIZIČKOG RAZVOJA DJECE KOJU OKUPLJAJU. DJECA KOJA PROVODE VRIJEME PRIJE I POSLIJE ŠKOLE U OVAKVIM CENTRIMA IMAJU BOLJE REZULTATE U ŠKOLI, SIGURNIJA SU I MANJE IZLOŽENA RIZICIMA I PROBLEMIMA U SATIMA PRIJE I POSLIJE ŠKOLE KADA NISU SA RODITELJIMA.


Produženi boravak poboljšava rezultate i dostignuća u školi. Djeca koja pohađaju ovakve centre imaju mogućnost da:

• razviju pojačan interes za čitanje
• razviju nove vještine i interese
• pokažu veću zainteresovanost za rad i učenje
• rade domaće zadatke predanije i kvalitetnije i provode više vremena na zadacima vezanim za školsko gradivo
• smanje mogućnost potrebe za dodatnim radom kod kuće
• pokazuju veću zainteresovanost za budućnost i rad na sebi

Produženi boravci promovišu socijalizaciju djece i njihove odnose sa starijima i vršnjacima.

Djeca koja pohađaju boravke bolje se ponašaju i u školi, imaju razvijene socijalne vještine, pokazuju više samopouzdanja kao rezultat odnosa koje razvijaju sa osobljem i drugom djecom u grupi.

PORED PROMIVISANJA NAPRETKA U RADU I UČENJU, OVI PROGRAMI SMANJUJU RIZIK OD LOŠIH NAVIKA I PONAŠANJA

Vrijeme prije i poslije škole je vrijeme kada su djeca izložena različitim izazovima koji često nisu u skladu sa njihovim uzrastom. Kada su djeca u ovom dijelu dana okružena brigom i aktivnostima, mnogo su manje mogućnosti za razvoj nezdravih ponašanja i navika. Dajući djeci alternativu pomaže im se da se kreću ka zdravijim i korisnijim ciljevima.

Ko čini tim Učionice?
Stručni tim Učionice čine:
Biljana Đurić, učiteljica u penziji i nastavnica srpskog jezika
Martina Lančuški, dipl. pedagogica
Tanja Kremenović, nastavnica razredne nastave

Pored stručnog tima koji svakodnevno radi sa djecom, angažovani su spoljni saradnici za različite oblasti:
diplomirani psihololog za rad na polju upoznavanja emocija, rješavanja konflikata, savladavanje prepreka u ovom razvojnom periodu, sprečavanju vršnjačkog nasilja
učitelj plesa i pokreta
dipl. glumci za rad na polju upoznavanja sa pozorištem, scenom, dramskim tekstom, osnovama glume
profesor likovne kulture na polju likovnog izraza

Gdje ćete nas pronaći?

Naša adresa je Slobodana Kusturića 12, Banjaluka a sve informacije možete dobiti na broj telefona 065 533 125