Mama intervju: Danka Žugić

Glumica Danka Žugić, rođena Sarajka sa trenutnom adresom u Banjaluci, broji više od 400 glumačkih nastupa u zemlji i inostranstvu, a poznata je i kao autorka projekta za osnivanje pozorišta i razvoj pozorišne djelatnosti u Bijeljini.

Studije glume završila je na Akademiji umjetnosti u Bijeljini, a zatim i master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radila kao asistent, potom docent sa prof. Ljiljanom Blagojević na Akademiji u Bijeljini.

Autorka je i voditeljka nekoliko tamošnjih televizijskih emisija na temu kulture, mladih, kao i autorka serijala emisija za djecu. Producentkinja je i glumica u brojnim projektima u domenu pozorišne djelatnosti. Od juna 2016. do aprila ove godine radila je i kao šef kabineta ministra saobraćaja i veza u Vladi RS.

Danka je i mama jedne male Irine, sa čijim rođenjem je dobila veliki buket ljubavi, motivacije ali i obaveza, naučila se strpljenju, samokontroli i zarotirala prioritete.

Kaže da majčinstvo donosi nevjerovatnu snagu, a smatra da ulaganjem u sebe ulaže u vaspitanje i razvoj svog djeteta i da kao roditelj na takav način Irini može daleko više da pruži.

“Uloga ažurne domaćice stoga nije nešto čime se mogu pohvaliti, to svjesno stavljam u drugi plan. Bitnije mi je da to vrijeme iskoristim tako što ću je naučiti da misli, da upoznaje sebe i razvija svoju autentičnost”, ističe Danka.

Danka Žugić na tuzlanskom Festivalu savremene žene

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Danka: Jutro redovno počinje pripremom Irine za vrtić i odvođenjem u isti, nakon čega slijede ostale obaveze. Dan se završava pregovorima o gledanju crtanog filma „još pet minuta“ prije spavanja. Ukoliko mi ostane energije, kada nastane tišina, izdvojim nešto vremena za sebe.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Danka: Zavisi od godišnjeg doba. Tokom proljeća volim popodne i predvečerje.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Danka: Nakon odlaska u vrtić često sama popijem kafu, razbistrim misli i prođem kroz plan i spisak obaveza. Naročito uživam ako je pijem pored Vrbasa, prija mi blizina vode. Kada imam više vremena, odem na trening u teretanu ili na plivanje. Za prijatelje, dobru predstavu ili koncert uvijek nađem vremena.

Photo credit: Mirza Mahmutagić

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkom izgleda…?

Danka: Trudim se da naše vrijeme bude popunjeno raznovrsnim aktivnostima. Pored toga što su sva prevozna sredstva – bicikl, trotinet, roleri – u funkciji, posjećujemo parkiće i različite događaje za djecu – predstave, koncerte, radionice, idemo u bioskop…

Bitno je i to da, kada god je moguće, djeca imaju kontakt sa prirodom. Trenutno nam je, nasuprot svemu navedenom, aktuelno uživanje u sladoledu. Od poželjnih aktivnosti i sadržaja, u kojima ne treba pretjerivati, još je važnije provoditi vrijeme u bliskosti, šta god da radile.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Danka: Čudesno je to osjećanje kada spoznaš da u tebi raste život. Žene su u tom pogledu privilegovane u odnosu na muškarce. Ostala sam u drugom stanju vrlo brzo nakon što sam istinski u sebi poželjela da budem mama i bila sam veoma uzbuđena. Od momenta kada to malo srce u tebi kuca, više ništa nije isto.

MamaKlik: ​Kako je prošla Vaša trudnoća?​

Danka: Bila sam veoma aktivna trudnica – u pozorištu, na televiziji i na akademiji sam radila do polovine trudnoće. Drugu polovinu sam iskoristila za polaganje ispita na master studijama u Beogradu.

To ne znači da je bilo lako.

Što sam postajala teža, sve je postalo teže. Zdravstveno je sve bilo u redu, što je najbitnije, ako izuzmemo mučnine koje su me pratile veoma dugo i do tad nezamislivu Danku sa 78 kg u devetom mjesecu.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Danka: Od momenta kada beba stigne, počinje novo doba. Mi smo se u prvim danima najviše spajale dojenjem. Talas ljubavi koji zapljusne usljed pojave tog stvorenja je nezaustavljiv.

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Danka: Mnogo. Pored ljubavi koja ispunjava, motiviše, bodri, raste i obavezuje, naučila sam se strpljenju, samokontroli, prilično sam zarotirala prioritete i počela sve da sagledavam kroz neku drugu prizmu. Majčinstvo donosi snagu s kojom volu rep možeš iščupati, ako zatreba.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Danka: Nezahvalno je davati uopštene savjete, s obzirom na to da smo sve različite individue i da postoje različiti pristupi roditeljstvu. Nekada nismo svjesni koliki smo i kakvi u očima naše djece, stoga u njihovom odgoju treba imati na umu da nema boljeg savjeta od dobrog primjera. I obrnuto.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Danka: To uopšte nije lako. Biti jednako posvećena i kvalitetna u svim ulogama istovremeno je nemoguće, a da pritom dan ne završite na rubu zdravog razuma.

Smatram da ulaganjem u sebe ulažem u vaspitanje i razvoj svog djeteta i da kao roditelj mogu više ponuditi, te se nositi sa roditeljskim izazovima koji tek predstoje.

Uloga ažurne domaćice stoga nije nešto čime se mogu pohvaliti, to svjesno stavljam u drugi plan. Bitnije mi je da to vrijeme iskoristim tako što ću je naučiti da misli, da upoznaje sebe i razvija svoju autentičnost.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept

Danka: Kada imam vremena volim da pripremam hranu. Jednostavan i brz recept za spremanje pastrmke je nešto što bih preporučila kao kec iz rukava za različite prilike.

Očišćenu, posušenu i usoljenu pastrmku premazati i napuniti marinadom od sitno isjeckanog bijelog luka, isjeckanog lista peršuna sa iscijeđenim limunom i maslinovim uljem. Zamotati u foliju, ubaciti u rernu zagrijanu na 200 stepeni i peći 20min.

Postoje različite varijante recepta. Ja volim u prilogu mladi krompir, koji ubacim u rernu nešto ranije. Posle 20 min. foliju treba otvoriti kako bi se riba malo zapekla, a sok koji prelije krompir mu daje lijep ukus. Plus zelena salata sa rotkvicama i bijelo vino.

Manje zahtjevan, a uvijek adekvatan izbor su špagete u bolonjeze sosu. ☺

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Danka: Super moć je da, nakon stresnog i napornog dana, vječite trke sa vremenom i brojnim obavezama, nađeš u sebi isto toliko energije za kvalitetno popodne sa djetetom, strpljenja za bezbroj pitanja četvorogodišnjakinje i dovedeš sebe u stanje smirenosti kako se sve ovo što te iscrpi do 16h ne bi manifestovalo do kraja dana.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Danka: Nemam životni moto. Ljubav je suština, a sa njom u paketu su sloboda i radovanje. Sve ispod toga ne čini ljepotu postojanja.