Stvari koje SVI koristimo, a koje vrlo često nepravilno upotrebljavamo

nepravilna upotreba proizvoda mamaklik

Nepravilna upotreba pojedinih proizvoda može potaknuti pojavu alergija, stvoriti kožne infekcije ili uzrokovati brojne druge probleme

Svi mi za sebe i svoje ukućane gledamo da kupujemo samo najbolje, najprovjerenije i slično. Međutim nepravilna upotreba pojedinih proizvoda može potaknuti pojavu alergija, stvoriti kožne infekcije ili uzrokovati brojne druge probleme ukoliko ih koristite neispravno. Dakle, pazite da ne pravite ove greške:

Nepravilna upotreba spužve za tuširanje

Iako je tuširanje ugodnije uz spužvu i imate osjećaj da više i bolje iskorištavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njoj.

“Spužve su savršeno mjesto za rast bakterija, gljivica i plijesni”, kaže doktorica Jessica Weiser, ističući da je svaka mala rana na vašem tijelu (makar bila minijaturna), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete koristiti spužvu, no pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog koji se ne mogu razmnožavati bakterije i plijesan.

Uz to, mijenjajte spužvicu svaki mjesec i nakon svakog korištenja je dobro isperite i iscijedite, te je ostavite na hladnom, suhom mjestu.

Kako se ispravno koristi pročišćivač zraka

Ovaj uređaj mnogima zimi spašava život, jer sprječava začepljenje nosa i pojavu suhe kože.

No ako ga nedovoljno često čistite, na njemu se može razviti plijesan i patogeni, a mogu početi bujati i grinje, što je problem ako se mučite s alergijama.

Ako po noći koristite ovlaživač, nemojte ga samo isključiti, jer preostala voda u zdjelici može biti domaćin plijesni.

Prolijte preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i spužvicom.

Nepravilna upotreba štapića za uši

Iako djeluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nježnu strukturu unutrašnjosti uha od nakupljanja prašine i različitih ostataka.

Znači, taj vosak je zdrav, iako ako ga se previše nagomila može uzrokovati bolove i upale, a to činite kad čistite vosak, jer dio njega uvijek ugurate samo dublje u uho.

Stoga zaboravite na štapiće, jer ionako sve što trebate očistiti jest dio kojeg možete očistiti ako maramicom i  prstom pređete oko ulaza u uho.

Antibakterijski sapun

Dokle god pošteno istrljate ruke, ubit ćete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neučinkoviti, kaže profesorica epidemiologije s Columbije, Elaine Larson.

U istraživanju dva kućanstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su obje porodice jednako često obolijevale, a neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu uzrokovati otpornost na antibakterijske sastojke.

Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.

Blender

Naravno da perete blender nakon svake upotrebe, no vjerovatno zaboravljate na jednu stvar: pomičnu gumu na rubu posude, koja drži posudu zatvorenom.

U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar s najviše bakterija u kuhinji, te da može sadržavati salmonelu, Escherichiju coli, gljivice i plijesan. Tako da odsad nadalje, pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj dio.

Plišane životinje kao magnet za grinje

Bilo da čuvate svoje primjerke ili imate djecu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutarnjih alergija, što će potaknuti kihanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Neka vam jedna ili dvije igračke budu na djetetovom krevetu, a ostale na polici.

Izmjenjujte ih svakih nekoliko sedmica ili ih zamotajte u plastičnu vrećicu i spremite preko noći u zamrzivač kako bi poubijali grinje.

Pasta za izbjeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za svježi dah i čiste zube, no mnoge su dizajnirane za izbjeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete kupiti u svakoj prodavnici ne znači da je bezopasno.

Dugotrajno korištenje ovih pasti može pojačati osjetljivost i ‘istrošiti’ zubnu caklinu, kaže Clifton M. Carey, profesor stomatologije na Univerzitetu Colorado.

Ili ih nemojte uopće koristiti ili zatražite preporuku svog stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, piše Time.

Izvor: Ljepota i zdravlje, 24sata.hr/Foto: Getty Images

STRIJE: Kako spriječiti njihov nastanak? Uzroci i preventivna njega kože

Njega kože u 20, 30, 40, 50. godinama: Vodič i savjeti za lijepu kožu lica!