STRIJE: Kako spriječiti njihov nastanak? Uzroci i preventivna njega kože

strije-kako-nastaju-i-kako-spriječiti-pojavu-strija-mamaklik.jpg

Strije su ožiljci na koži, manje ili više izražene simterične linije, nastale zbog gubljenja elastičnosti u strukturi kože i zbog njenog naglog rastezanja.

Strije se pojavljuju na mjestima gdje se koža najviše razvlači, kad se vezivno tkivo ne može prilagoditi brzom rastezanju, i kada hormonalne promjene blokiraju sintezu kolagena, glavnog proteinskog sastojka kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Ko je “kandidat” za strije

Trudnice su najpodložnije dobijanju strija, njih 70-90%, i to najčešće tokom šestog mjeseca trudnoće, naročito ako imaju genetske predispozicije za njihovu pojavu.  

One ne zaobilaze ni pubertet, tako da do 70% djevojčica i do 50% dječaka dobija strije tokom perioda naglog rasta i razvoja.

Mogu se pojaviti i prilikom promjene tjelesne mase, uslijed nekih patoloških stanja kao što je Kušingov sindrom, dugotrajnim ili neprilagođenim korišćenjem kortikosteroida.

Strije na trbuhu, nogama, leđima, grudima….

Ovisno od uzroka nastanka, strije zahvataju: stomak, grudi, unutrašnju stranu nadlaktica, stražnjicu, bedra, unutrašnju stranu butina, a tokom naglog pubertetskog rasta mogu se pojaviti i na koljenima, te u donjem, lumbalnom dijelu leđa.

Prvi znak koji ukazuje na pojavu strija jeste tanka, roskasta nadražena koža koja svrbi.

Zatim se javljaju izbrazdane linije, čija boja može da varira od roze, crvenkaste do ljubičaste. Pigmentacija se sa vremenom smanjuje, a dio zahvaćen strijama poprima sedefasto-bijelu nijansu i postaje manje vidljiv.

STRIJE: Kako spriječiti njihov nastanak? Uzroci i preventivna njega kože

Jednom kada se pojave, gotovo ih je nemoguće otkloniti, ali postoje preventivne mjere kojima možemo spasiti svoju kožu od strija.

Kako spriječiti pojavu strija

Pazite na svoju tjelesnu težinu

Kada je žena u drugom stanju, povećanje težine je neminovno, ali izborom prave hrane i dozvoljenim fizičkim aktivnostima može se smanjiti broj kilograma koji se smatraju suvišnim.

Očekivano povećanje mase dešavaće se postepeno pa će se i koža prilagođavati novim dimenzijama bez ili uz minimum pucanja.

Njegujte svoju kožu iznutra da izbjegnete strije

Pijte dovoljne količine vode i orjentišite se na zdravu, balansiranu ishranu u koju ćete uključiti veće količine povrća, voća i namirnica bogatih esencijalnim masnim kiselinama.

Voda, vitamini, minerali – učiniće čuda ne samo za vašu kožu, već i za ukupno stanje organizma.

Na kolagen pozitivno utiču bijeli luk, voće i povrće crvene boje, zeleno lisnato povrće, te esencijalne masne kiseline omega 3 (orasi, riba, lanene sjemenke) i omega-6 (suncokretovo, kukuruzno, sezamovo, šafranovo ulje).

Najsigurniji izvor ovih esencijalnih masnih kiselina jesu suplement koji ih sadrže u pravom omjeru.

Trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću, riba se preporučuje najviše dva puta sedmično, jer često sadrži prevelike količine žive, koja štetno djeluje na nervni sistem nerođene djece i dojenčadi. 

STRIJE: Kako spriječiti njihov nastanak? Uzroci i preventivna njega kože

Koristite i vitaminske suplemente kao nadopunu ishrani

Recimo, vitamini C i E imaju snažno antioksidativno dejstvo, prvi je izuzetno važan u sintezi kolagena, a drugi u rješavanju strija, ožiljaka, ekcema i drugih problema sa kožom. Njihova svojstva su višestruka, ali se ovde zadžavamo na ona koja se tiču samih strija.

Cink je mineral koji, ne samo da smanjuje mogućnost prevremenog porođaja, već doprinosi i zdravom stanju kože.

Koristite ulja i kreme protiv strija

Mada postoji tvrdnja da djelovanje većine ovih preparata u prevenciji ili smanjenju postojećih strija nije dokazano, oni svojim sastavom ipak uklanjaju nelagodan svrab i suhoću kože, hidriraju je i čine elastičnom, što je odličan način da smanjite mogućnost pojave strija.

Kružnim pokretima možete masirati kritične zone, čime ćete pospiješiti apsorpciju preparata i cirkulaciju.

Lagana masaža je dozvoljena u trudnoći, i prijaće bebi.

strije-kako-nastaju-i-kako-spriječiti-pojavu-strija-mamaklik.jpg

U tom slučaju važno je upotrebljavati prirodne preparate, poput bogatog kokosovog, bademovog ili maslinovog ulja, ili apotekarske koje su prilagođeni trudnicama i obogaćeni vitaminima. Više o prirodnim uljima možete pročitati na ovom LINKU.

MamaKlik preporučuje Bio-Oil, višenamjenski preparat za njegu kože lica i tijela, koji je namijenjen njezi i smanjenju vidljivosti strija i ožiljaka, a koji mogu koristiti i trudnice. Bio-Oil zasluženo drži prvo mesto na Amazonovoj listi najprodavanijih proizvoda za njegu u protekloj deceniji.

Njegov sastav obiluje ekstraktima biljaka i vitaminima A i E, koji pospješuju formiranje novog sloja kolagena i pomažu u obnavljanju kože. Revolucionarni sastojak ovog proizvoda je PurCellin Oil™ koji čini Bio-Oil nemasnim i laganim za nanošenje.

Napravite piling tijela

Piling nije samo način da se osvježi umorna koža lica, nego idealno rješenje da skinete mrtve stanice epiderme, vanjskog sloja kože, čitavog tijela.

Pilingom pomažemo epidermi u njenom procesu regeneracije, da stare ćelije zamijeni novim. Ciklus obnove traje oko dve sedmice, a svakih mjesec dana se obnovi cijela epiderma.

Smjesu za mehanički piling najbolje je napraviti od prirodnih sastojaka, kao što su kukuruzno ili zobeno brašno.

Redukujte stres da biste izbjegli strije

Stresne situacije aktiviraju kortizol, steroidni hormon nadbubrežne žlijezde, koji djeluje na različite procese u organizmu. Brojna istraživanja ga prikazuju kao krivca koji utiče i na smanjenje kolagena, što se reflektuje i na sam izgled kože i pojavu strija.

Budite uporni sa svim sredstvima koji su usmjereni na borbu protiv strija.

Ukoliko vitamini i kreme ne ostvare željene rezultate, i prugice se ipak pojave, uvijek su vam na raspolaganju profesionalni dermatološki tretmani koji mogu da smanje vidljivost strija. Svakako, ove tretmane treba odložiti dok ne prođe period trudnoće i dojenja.

Uostalom, imati strije ne znači “kraj svijeta”. S’ ponosom nosite svoje prugice kao prave tigrice, čak i u kupaćem kostimu.

E.B.
MamaKlik

Njega kože u 20, 30, 40, 50. godinama: Vodič i savjeti za lijepu kožu lica!

Univerzalna prirodna njega lica i tijela za blistav ten i elastičnu kožu

NAJBOLJA PRIRODNA ULJA ZA TIJELO: Nahranite kožu i usporite njeno starenje!