Kako prepoznati FAKE šminku: Lažni makeup proizvodi ili originalni brendovi?

kako-prepoznati-fake-šminku-i-originalnu-kozmetiku.jpg

Kako prepoznati fake šminku? Da li su primamljive ambalaže onog što nam nude silni (pre)prodavači na internetu i u trgovinama lažni ili originalni makeup brendovi?

Što je brend popularniji, to je veća šansa da će imati svoju lažnu varijantu, a nicanje online destinacija, poput gljiva nakon kiše, ovom trendu daje vjetar u leđa. Evo na što obratiti pažnju i kako prepoznati fake šminku!

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

Fejk šminka iz inostranstva

Iako je borba protiv fejkova konstantna, a primjer je najnovija zapljena šminke vrijedne 300.000 američkih dolara u Los Angelesu, činjenica je da i kupci sami moraju biti svjesni da je samo original vrijedan tog novca, prenosi 24sata.hr. Naime, nije u pitanju samo lova, već i zdravlje, a to je neprocjenjivo.

– Kupujte od provjerenih prodavača – komentariše Lillian L. Carranza iz policije Los Angelesa.

Fejkovi ne sadrže samo bakterije, već su tu i razni sastojci životinjskog porijekla te nedopušteni sastojci s liste zabranjenih. Nedavno zaplijenjeni make-up su lažni proizvodi Kylie Cosmetics i drugih poznatih brendova – dodala je.

Ovo je samo jedan u nizu ulova. Prije oko 2 godine policija Los Angelesa zaplijenila je šminku u vrijednosti od oko 700.000 američkih dolara, a jedan od onih zaslužnih za ovu akciju, Marc Reina, istakao je kako su proizvodi nađeni na čak 21 gradskoj lokaciji.

Iako je uglavnom riječ o nesvjesnoj kupovini lažnjaka, svjetski mediji poput magazina InStyle, prenijeli su više puta objave žena koje su naglašavale kako im nije važno da je šminka fejk, jer one žele imati lijepu kutijicu, s imenom popularnog brenda.

Kako prepoznati fake šminku?

Kris Buckner, privatni detektiv koji se pojavljuje u Netflixovom dokumentarcu Broken, ističe da se vodi neophodnom provjerom tri stvari:

  • cijene,
  • mjesta kupovine i
  • pakovanja

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

– Ako je nešto u pola cijene od originalne, tu se već pali alarm – komentariše Buckner. Takođe, većina tih mega brendova ima vlastite kanale prodaje te su dostupni isključivo u popularnim robnim kućama i ekskluzivnim dućanima, dodaje detektiv.

Osim neobične online destinacije, i sam izgled pakovanja može biti indikator lažnjaka.

Tu su: neobični fontovi, mutne fotografije i neke sitne, na prvu možda neuočljive, greške u izgledu pakovanja. (konkretniji savjeti u nastavku teksta!)

Uvijek treba na neki način provjeriti od kuda roba dolazi.

Činjenica je da i veliki igrači svjetske trgovine, na primjer Amazon, dopuštaju preprodavačima da prodaju svoje proizvode, a ko zna što se iza toga krije.

Takođe, ako online destinacija ima samo par proizvoda iz linije, moguće da su fejk, jer mnoge kozmetičke kuće uslovljavaju plasiranje čitave kolekcije proizvoda.

Naravno, i komentirari i recenzije šminke mogu biti lažni.

Najsigurnije je kupovati na online destinacijama brenda, velikih drogerija/parfimerija i u provjerenim trgovinama koji imaju čitavu liniju nekog brenda.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

7 konkretnih savjeta:
Kako prepoznati fake šminku i kako pametno kupovati makeup?

  1. Kupujte kozmetiku samo kod ovlaštenih trgovaca

Međutim, izuzetno visoki popusti mogu biti indikatori da su preparati za šminkanje lažni.

Originalni kozmetički proizvodi ne mogu se prodati sa popustom od, recimo, 80% (izuzev ako su pred istek roka, što bi prodavac trebalo da naznači).

Nažalost, visoka cijena takođe nije uvijek garant kvaliteta. Prije kupovine možete da zatražite od trgovca da vam pokaže certifikat kvaliteta. Ako to odbiju, ne kupujte ovaj proizvod.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

2. Obratite pažnju na pakovanje!

Nekad je ambalaža toliko loše iskopirana, da niko ne bi pomislio da je u pitanju lažan proizvod. No, ne možemo isključiti postojanje sofisticiranih kopija koje je mnogo teže uočiti kao lažnjake.

Jedan od načina da provjerite vjerodostojnost proizvoda prema izgledu ambalaže, jeste posjeta web stranice proizvođača.

Tamo možete vidjeti originalno pakovanje i zaključiti je li proizvod koji želite kupiti potpuno isti kao onaj sa fotografije na web sajtu proizvođača.

Čak i najmanja neusklađenost poput fonta, boje ili veličine ambalaže ili čak težine proizvoda znak je krivotvorenja.

Naravno, vaganje proizvoda u trgovini nije baš moguće realizovayi, ali lažiranje možete uočiti čak i tako da ga samo držite u ruci.

Ako je pakovanje lagano kao pero, onda možete biti sigurni da u rukama držite repliku.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

3. Provjerite bar kod, serijski broj i informacije o proizvođaču

Ako je proizvod krivotvoren, tada se prve 2 ili 3 znamenke bar koda možda ne podudaraju sa zemljom porijekla, navedenom na ambalaži ili samom proizvodu.

Takođe, serijski broj najčešće nedostaje.

Prije nego što nešto kupite, provjerite odgovara li serijski broj utisnut (najčešće) na dnu samog proizvoda, broju koji se nalazi na kutiji.

Takođe, originalni proizvodi uvijek imaju navedene sastojke.

Pravi vrhunski kozmetički brendovi često nude svojim kupcima dodatne informacije na nekoliko jezika.

Ako pakovanje sadrži vrlo malo podataka o proizvodu, tad je vrlo vrjerovatno da on nije originalan.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

4. Boja i nijanse šminke govore više od riječi

Lažne sjenke za oči, rumenila, ruževi i puderi često se proizvode u nijansama koje su približne ali ne i identične bojama originalne šminke.

Da biste izbjegle kupnju lažnjaka, posjetite web stranicu proizvođača kako biste vidjele stvarne boje proizvoda za šminkanje koje biste željele da kupite.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

5. Obratite pažnju na miris i kozistentnost makeup-a

Autentična kozmetika ne bi trebalo da izgleda čudno. Npr. mat proizvod ne bi trebalo da posjeduje neprikladan sjaj. Kremasta kozmetika ne smije sadržavati nečistoće.

Lažni ruževi izgledaju manje atraktivno i imaju određene nesavršenosti. Prava dizajnerska maskara uvijek ima vrlo lagan ugodan miris.

Ako proizvodi imaju neugodan ili žestok miris, onda je najvjerovatnije u pitanju lažnjak.

Takođe, četkica lažne maskare može izgledati drugačije od autentičnog proizvoda.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

6. Obratite pažnju na četkice i spužvice za šminku

Čak i ako pakovanje krivotvorenog proizvoda izgleda slično originalu, vjerovatno možete uočiti da je u pitanju fake, samo jednim pogledom četkicu i spužvicu koje dolaze u kompletu sa šminkom. Mogu se razlikovati u veličini, obliku ili boji, a ukupan utisak na prvi pogled ne djeluje zadovoljavajuće.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

7. Testirajte makeup proizvode prije kupovine

Ne ustručavajte se da isprobate kozmetičke testere u trgovinama.

Zapamtite: visokokvalitetna sjenila i rumenila ne bi trebalo da se tokom dana razmažu ili izblijede. Pravi ruž se uvijek nanosi lako, glatko i ravnomjerno, a originalna maskara se nikada neće zgrudvati ili oruniti.

kako-prepoznati-fake-sminku-mamaklik-10.jpg

Provjera autentičnosti kozmetičkih proizvoda nije važna samo zbog toga da nas neko ne bi ošišao kao ovcu “uvaljujući” nam jeftiniju šminku loše kvalitete.

Riječ je prevashodno o bezbjednosti, jer lažna kozmetika sumnjivog porijekla i još sumnjivijeg sastava i te kako može da nam naruši zdravlje! Ipak govorimo o koži lica, osjetljivim očima i usnama sa kojih dio produkta završi i u našem organizmu. Zato, oprez!

MamaKlik.com

reference: 24sata.hr/brightside.me

10 aktivnosti za koje nauka tvrdi da će vas učiniti srećnijim