Samopregled dojki

UPRKOS TOME ŠTO JE RAK DOJKE IZLIJEČIV AKO SE DIJAGNOZA POSTAVI NA VRIJEME, MNOGE ŽENE I DALJE NE VODE DOVOLJNO RAČUNA O SVOM ZDRAVLJU I PRESKAČU REDOVNE PREGLEDE.

Svaka deveta žena u Bosni i Hercegovini oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vrijeme, u ranoj fazi, on može biti u potpunosti izliječen. Zato se ultrazvuk dojki preporučuje nakon 30. godine jednom godišnje, a poslije 40. godine kao kontrola ili dopuna mamografiji.
Samopregled dojki je ključan za rano otkrivanje raka i treba ga obavljati jednom mjesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa. Vaše grudi trebalo bi da pregledate barem jednom sedmično i obavijestite doktora istog trenutka ako uočite određene promjene.
Ukoliko primijetite promjene u strukturi dojke: čvoriće, otvrdnuća, promjene na koži dojke, uvlačenje bradavice, sekrecije iz dojki, obavezno se javite ljekaru.
Evo kako da izvršite pregled grudi:

Dodirnite

Najbolje je da pod tušem koristite mokre nasapunjane ruke kako biste uočile bilo kakve kvržice ili izrasline.
1. Koristite dlan, a ne prste kako bi izvršile provjeru.
2. Tražite promjene na grudima, ali i u predjelu pazuha.
3. Obratite pažnju na izrasline koje ne nestaju poslije vaše naredne menstruacije.

Pogledajte

Ispred dogledala, sa podignutim rukama, provjerite sljedeće:
1. Promjene na bradavicama. Promjene pigmentacije, krvavi iscjedak ili krastice koje se perutaju, a ne liče na uobičajena ispupčenja, mogu biti znakovi opasnosti.
2. Promjene u obliku grudi ili teksturi kože.
3. Ponovite promjenu sa spuštenim rukama.

Više na: http://www.ljepotaizdravlje.ba/