Gledali smo Barbie: vrijedi li pogledati ili ne?

Barbie groznica zavladala je svijetom i obojila ga u rozo. Odavno neki film nije izazvao ovoliku pažnju javnosti pa smo tako mjesecima unazad uživali u novim filmskim detaljima i iznenađenjima. Očekivano, najpoznatija lutka podijelila je filmsku publiku na kritičare i one koji ga jedva čekaju.

Film potpisuje Greta Gerwig i njen partner Noah Baumbach, a sudeći po njenim prethodnim filmskim ostvarenjima dalo se naslutiti da je Barbie mnogo više od blistavog osmijeha i duge plave kose.

Redakcija MamaKlik-a je, naravno, morala premijerno da pogleda ovaj film. U nastavku pročitajte kako se nama dopao film (bez spojlera!), a naravno pozivamo i vas da ga pogledate i sami donesete svoj sud.

Za početak, ako pogledate IMDb recenzije recenzije uglavnom ćete naići na pozitivne ocjene. Ono u šta nema sumnje jeste glumački duo – Margot Robbie kao Barbie i Ryan Gosling kao Ken. Vjerujte nam, nakon što pogledate film, shvatićete da ne možete ni zamisliti nikog drugog na njihovom mjestu.

Pored glumaca, ne možemo propustiti priliku da ne pohvalimo i fenomenalnu scenografiju, posebno kada je u kadru Barbie Land. Neodoljivi grad je prava mala riznica svega onoga sa čim smo se igrali u djetinjstvu – rozi kabrioleti i kuće bez spoljašnjih zidova – baš onakve sa kojima smo se igrali.

Zapravo, radnja filma započinje onog momenta kada Barbie napušta ovaj čarobni svijet u kojem je sve naizgled savršeno i odlazi u stvarni svijet i sa nekim stvarima se susreće prvi put. Tako, ovaj film spaja nestvarno sa stvarnim i na taj način šalje jaku poruku, ženama i muškarcima podjednako.

Kroz cijelo trajanje filma prožima se određena doza samoironije, britak društveni komentar, upakovan u naizgled trivijalan film i definitivno je film koji treba da se pogleda. Bilo da vam se film svidi ili ne, jedno je sigurno – podstaknuće vas na razmišljanje.

Pišite nam svoje utiske o filmu.