Rashlađivanje prostora bez klime? Moguće je!

Iako se činilo da će ona jesen tokom proteklih proljećnih mjeseci potrajati, ljeto nam je stiglo preko noći, a sa njim i iznimno visoke temperature. Ako niste na vrijeme postavili klimu ili ne želite da je koristite zbog raznih razloga (visoki troškovi, zdravlje i drugo), donosimo vam nekoliko savjeta za rashlađivanje prostora bez klime!

Zamračite prozore

Ako sunce direktno obasjava vašu dnevnu sobu cijeli dan, to će zasigurno uticati na temperaturu u kući/stanu. Tokom dana držite roletne i zavjese zatvorene kako ne biste se odbranili od toplote.

Danas su na tržištu dostupne folije za prozore koje vas štite od toplote i UV zračenja. Osim što su odlične tokom ljeta, njihov efekat se osjeti i tokom hladnijih dana jer djeluju poput izolatora. Tako da, zimi će vam biti ugodnije, a osjetićete i promjene na računu za grijanje.

Razmislite da li koristite ventilatore na pravi način

Suprotno popularnom mišljenju, ventilatori zapravo ne pomažu da se prostorija ohladi. Umjesto toga, njihova svrha je da rashlade ljude u prostoriji stvarajući “povjetarac”. Dakle, ako već uključujete ventilator, potrudite se da ga i osjetite. Nema potrebe da ga ostavljate uključenog ako niste u prostoriji, nećete osjetiti razliku kada uđete.

Efekat ventilatora možete pojačati uz pomoć leda. Jednostavno postavite posudu sa ledom direktno ispred ventilatora tako da “raspiruje” hladan vazduh u prostoriju.

Ukoliko imate ventilatore na plafonu, smjer lopatica je veoma bitan. Ako mu možete pristupiti, podesite lopatice da se vrte u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako bi povukao vrući vazduh prema gore, a hladan dole.

Noću otvarajte prozore

Uveče, kada temperatura opadne, iskoristite priliku da otvorite prozore. Tako će u prostoriju ući svjež hladniji vazduh. Ukoliko je moguće, ostavite prozore otvorene tokom noći, a onda ih rano ujutru zatvorite i zamračite.

Obratite pažnju koju posteljinu koristite

Pokušati zaspati u toploj prostoriji tokom ljeta nije baš sjajan osjećaj. Pomoći će vam posteljina u kojoj spavajte. Tokom toplih dana, uronite u posteljinu od pamuka, lana ili bambusa.

Rashladite tijelo

Snižavanje tjelesne temperature će vam pružiti trenutno olakšanje u vrućoj prostoriji. Istušitajte se mlakom vodom, daberite prozračnu odjeću, ostanite hidrirani i po potrebi, stavite hladne obloge na pulsne tačke.

Uključite izduvne ventilatore

Ventilatori u kuhinji i kupatilu nisu samo za uklanjanje mirisa kuhanja ili viška pare nakon tuširanja. Oni takođe mogu izvući vrući vazduh i vlagu iz vašeg doma, čineći prostor sveukupno hladnijim. Međutim, ovo najbolje funkcioniše ako je temperatura viša nego vani, pa sačuvajte ovaj trik za vrijeme kada postanete stvarno očajni.

Palite uređaje u hladnijem dijelu dana

Najteži savjet smo ostavili za kraj. Znamo da ovo nije izvodljivo svakog dana ali sigurni smo da nekada možete napraviti izuzetak.

U idealnom slučaju (u svakom smislu), ne biste palili ni šporet ni mašine za pranje suđa i veša. S obzirom da je to nemoguće, onda barem možete pokušati da planirate kada da ih palite. U svakom slučaju, izbjegavajte najtopliji dio dana. Tako na primjer, ručak možete pripremiti rano ujutru, prije posla – osim što ćete izbjeći zagrijavanje prostorije, nakon posla ćete imati vremena za odmor.