10 razloga zašto je vožnja bicikla odlična za kompletno tijelo i više od toga

10-razloga-zašto-je-vožnja-bicikla-odlična-za-kompletno-tijelo-i-više-od-toga-mamaklik-3.jpg

Vožnja bicikla je idealna vježba za sve mišiće vašeg tijela. Biciklizam troši kalorije, zateže i ojačava muskulaturu, poboljšava kondiciju, ali i opušta…

Vožnja bicikla zaista ima brojne prednosti za naše zdravlje. Obično kada treniramo u teretani, moramo napraviti nekoliko vrsta vježbi kako bismo ostvarili kompletan trening i pokrili sve grupe mišića.

Ali što ako bi sa jednom vježbom ili sa jednom aktivnosti mogli vježbati sve mišiće na tijelu? Mislite da je to nemoguće? Varate se.

Idealna vježba za sve mišiće tijela jeste – vožnja bicikla! U nastavku pogledajte razloge zbog čega bi se što prije trebali odlučiti za ovu aktivnost.

1. Vožnja bicikla: Potrošnja kalorija, mršavljenje i brzavanje metabolizma

Jedan od osnovnih ciljeva fizičke akivnost je gubljenje na težini. Biciklizam je izvrstan kardio trening koji omogućava povećanu potrošnju kalorija, gubitak masti i ubrzavanje metabolizma.

Redovna vožnja bicikla sagori oko 300 kalorija na sat. Britanska istraživanja pokazuju da pola sata vožnje biciklom svaki dan može sagorjeti skoro pet kilograma masti za manje od godinu dana.

2. Vožnja bicikla povećava izdržljivost

Biciklizam zahtijeva puno snage i izdržljivosti. Kako polako povećavate dužinu vožnje i napor pri okretanju pedala, vaša izdržljivost se povećava.

Ukoliko ne želite da povećate volumen mišićne mase već samo da definišete mišiće, vozite na manjem prenosu i pod manjim opterećenjem.

Brže a lakše okretanje pedala predstavlja dobru aerobnu aktivnost, a omogućiće vam potrošnju kalorija i jačanje muskulature bez napuhnutih butina i listova.

10-razloga-zašto-je-vožnja-bicikla-odlična-za-kompletno-tijelo-i-više-od-toga-mamaklik-3.jpg

3. Vožnja bicikla je dobra za pluća

Kada vozite bicikl u prirodi, unosite veću količinu svježeg vazduha. Štaviše, vožnja biciklom zbog ubrzanog srčanog ritma stavlja pritisak na pluća, tako da ona pumpaju više zraka. Dakle, u osnovi biciklizam poboljšava sposobnost pluća da koriste kiseonik.

4. Biciklizam za koljena

Biciklizam je najbolja vježba za koljena. Ako redovno vozite bicikl, nećete imati bolove u zglobovima i imaćete vrlo fleksibilna koljena.

5. Biciklizam za stomak, trbušnjake i ruke

Kada vozite bicikl, često se saginjete i ispravljate, u zavisnosti od terena. Osim toga, korištenjem mišića abdomena i ruku održavate ravnotežu. Možda niste znali, ali ovo je idealna vježba za vaše trbušnjake ali i za mišiće ruku.

6. Biciklizam za noge i zadnjicu

Biciklizam je najbolja vježba za noge i guzu, čak i bolja od čučnjeva. Vožnja bicikla podrazumijeva konstantnu aktivnost mišića nogu i gluteusa. Tako tonirate noge i stražnicu, jačate ih, zatežete, te podižete zadnju ložu i gluteus.

7. Biciklizam je zdrav za srce

Kada vozite bicikl, vaše srce ubrzano radi. Ova kardio vježba je vrlo dobra za jačanje mišića srca i čisti vaš sistem, jer se sa pojačanom cirkulacijom krvi poboljšava i protok limfe.

8. Vožnja bicikla je odlična protiv celulita

Višak estrogena i disbalans hormona kod mnogih žena zna da napravi problem u vidu nakupljanja masnih naslaga i celulita na bokovima i nogama.

Sa fizičkom aktivnošću kao što je biciklizam, jačate srce, poboljšavate snabdijevanje kisikom, ubrzavate cirkulaciju krvi i limfe, a samim tim vršite detoks cijelog tijela i uklanjate celulit sa pogođenih zona. Nakupljena tečnost i toksini će nestati kao i izgled “narančine kože”.

Vježbanje pod naporom smanjuje nivo estrogena, što će takođe povoljno da se odrazi na stanje vaše kože i potkožnog tkiva.

10-razloga-zašto-je-vožnja-bicikla-odlična-za-kompletno-tijelo-i-više-od-toga-mamaklik-3.jpg

9. Vožnja bicikla je zabavna i dobra protiv stresa 

Vježbanje u teretani može biti monotono s vremena na vrijeme. No, kada vježbate na otvorenom, tj. kada vozite bicikl, osjećate se slobodno. To je razlog zašto je biciklizam dobar u borbi protiv stresa. A da ne pričamo koliko je tek dobar za imunitet…

10. Voziti bicikl je isplativo

Osim što je dobra vježba, biciklizam je način prevoza. Dakle, ako vozite bicikl od kuće do radnog mjesta i nazad, možete uštedjeti na troškovima. Pored toga, osjećaćete se dobro jer ekološki osviještenim stavovima štitite svoju okolinu.

MamaKlik/Lj&Z

Savladajte tehnike rolanja, biciklizma, brzog hodanja i plivanja uz savjete Dr Feelgooda

Zabavne i sportske aktivnosti za djecu u kojima cijela porodica može da uživa

Zdrave i podmlađene uz “Pet Tibetanaca”: Koje su prednosti ovih vježbi i kako ih pravilno izvoditi