Istraživanje: Roditelji troje djece pod najvećim stresom

Majčinstvo je teško, ali majke sa troje djece, čini se, zaslužuju posebno divljenje.

Istraživanje je pokazalo da je najizazovnije odgajati troje djece. Portal Today u aprilu 2018. ispitao je 7000 majki pod kolikim su stresom. Naučnici su otkrili da je nivo stresa povezan s brojem djece, ali se ne povećava eksponencijalno.

Majke koje imaju četvoro djece osjećaju najmanju količinu stresa.

— Prelaz s jednog na dvoje djece bio je jednostavan. Od dvoje na troje, sve se preokrenulo. Osjećala sam se bespomoćno. Imate samo dvije ruke. Samo prelaziti ulicu i ne moći ih sve držati bilo je iznimno stresno — priznala je majka troje djece i blogerka Džil Smokler.

Prema mišljenju njujorškog psihijatra i ujedno majke četvoro djece dr Džanet Tejlor, nivo stresa opada nakon rođenja četvrtog djeteta jer majke nauče da popuste i nastoje da prestanu da drže sve pod kontrolom.

— Nemate dovoljno vremena da razmišljate o savršenom roditeljstvu kad imate četvoro ili više djece — kaže dr Tejlor.

— Što više djece imate, to ste pouzdaniji u svoje roditeljske mogućnosti. Morate popustiti. I zahvalni ste kad dođe vrijeme i sva djeca krenu u školu — dodaje.

Prema podacima istraživanja, 60 odsto majki reklo je da imaju osjećaj da nemaju vremena da obave sve što djeca zahtijevaju, i to je jedan od uzroka stresa.

Isto tako, jednak postotak majki tvrdi da je odgajanje djevojčica stresnije od podizanja dječaka.

Izvor: Index.hr