PROLJEĆNO ČIŠĆENJE: 7 savjeta koji će vam olakšati

Sa proljećem stiže i proljećno čišćenje doma. Iako mu se uglavnom ne radujemo mnogo, cijeli proces može biti prava igra za cijelu porodicu. Osim toga, nema ljepšeg osjećaja nego na kraju dana sjesti i uživati u prozračnom i mirisnom domu.

Kako bismo vam olakšali ovogodišnje proljećno čišćenje, pripremili smo nekoliko savjeta koji vam mogu biti od pomoći.

Napravite plan čišćenja

Odaberite prostorije kojima ćete se posvetiti tokom dana. Ako pokušate očistiti cijelu kuću u jednom danu, umorićete se ili A) nećete završiti ili B) dosadiće vam i nećete obaviti temeljito čišćenje kako ste i planirali.

Očistite i sredstva za čišćenje

Kako mislite počeli ste sa čišćenjem a niste napravili pripremu? Opskrbite se novim spužvicama, pripremite čiste krpe, promijenite filter na usisivaču. Dubinski operite kante za smeće i kupite nove osvježivače i četke za wc šolju.

Učinite proljećno čišćenje što ugodnijim

Složićemo se da čišćenje nije baš uživanje kojem se radujemo. Ipak, “što se mora, nije teško”. Ujedno ovo vrijeme upotpunite omiljenim podcast-om, muzikom, emisijom ili serijom.

P.S. Izaberite seriju koju je dovoljno da slušate, u suprotnom, od čišćenja nema ništa. 🙂

Očistite prostore koje rijetko čistite

Iskoristite proljećno čišćenje za prostore koje inače ne čistite, poput onih ladica za odlaganje stvari koje se nikada ne koriste “ali možda nekad zatrebaju”. Razmislite i da li će zaista zatrebati ako ih prethodne dvije godine niste koristili ili ste u potpunosti zaboravili na njih. U ladicama sa lijekovima i hranom, provjerite rok trajanja i riješite se isteklog.

Prerasporedite te ladice i ormariće tako da vam ono što vam je potrebnije bude odmah pri ruci.

Presložite garderobu

Uredan ormar znači duplo manje vremena za potragu odjevne kombinacije. Riješite se sve one garderobe koju više ne nosite ili vam se više ne dopada kako vam pristaje. Svu tu garderobu možete donirati. Nevjerovatan je osjećaj riješiti se stvari kojima više nije mjesto u tvom životu i znati da će ih neko drugi bolje iskoristiti.

Takođe, iskoristite ovu priliku da odvojite svu onu garderobu koja treba da ide na hemijsko čišćenje ili treba skratiti, ušiti ili slično. Ovo će vam se sada možda činiti naporno ali bićete zahvalni sami sebi kada sljedeći put poželite to da obučete.

Sve ovo uradite i sa dječijom odjećom.

Pripremite dvorište, balkone i terase za lijepo vrijeme

Toplo vrijeme znači i više vremena provedenog napolju. Ukoliko vam je balkon služio kao “odlagalište” svega i svačega, sada je vrijeme da sve vratite na svoje mjesto. Očistite dvorišne garniture, operite jastučiće i dekice i spremite saksije za cvijeće.

Osvježite posteljinu i zavjese

Sigurni smo da ovo već radite ali nije zgoreg ponoviti. Operite SVU posteljinu u svom domu. Plahte i jastučnice mogu akumulirati prljavštinu, masnoću, mrtve ćelije kože i druge grube stvari. Pored toga, nema ljepšeg osjećaja nego kada uđete u mirisnu spavaću sobu.