Riječ stručnjaka: Snežana Maksimović-Ristanović o važnosti Škole za trudnice

Želja svih trudnica je da im period trudnoće, porođajni čin i prvi dani sa bebama proteknu u najboljem redu.

Svaka trudnoća je iskustvo za sebe. Kada žena ostane u drugom stanju, često iz radoznalosti ali i straha traga za informacijama sa kojima bi mogla da “rasvijetli” sve one promjene koje se dešavaju u njenom tijelu.

Iščitavanje poluistinitih i neprovjerenih baza podataka na internetu, nerijetko ih navodi na pogrešne zaključke, stvara paniku tokom trudnoće, komplikuje porođaj ili dovodi do neadekvatne postporođanje njege i brige oko beba.

Da bi se izbjegao ovakav “scenario”, sve su popularnije škole za trudnice koje obezbjeđuju provjerene informacije, odnosno sveobuhvatnu teorijsku i praktičnu edukaciju budućih mama.

Stručnjaci iz ovih školica vode žene kroz trudnoću, pripremaju ih za porođaj i sve ono što dolazi u prvim danima majčinstva.

Šta tačno znači psihofizička priprema trudnica i koje su prednosti ovakve edukacije, pitali smo osnivačicu, predavača i instruktorku Škole za trudnice u Zvorniku Snežanu Maksimović-Ristanović.

Snežana je strukovna medicinska sestra – babica specijalista i glavna sestra KSZ Ginekologija Doma zravlja Zvornik, kroz čije je časove edukacije i psihofizičke pripreme do sada prošlo oko 350 trudnica.

Uz Snežanu, predavači u ovoj školici su i ginekolozi zaposleni u DZ Zvornik, kao i gostujući medicinski stručnjaci iz regiona.

Škola je osnovana prije skoro godinu dana, nalazi se u sklopu DZ Zvornik i besplatna je za sve trudnice koje su registrovane kod tamošnjih ginekologa.

MamaKlik: Pohađati školu za trudnice je u zadnje vrijeme jako popularno među budućim mamama. Zašto je škola za trudnice toliko važna?

Snežana: Škola za trudnice je bitna i svoju snagu dobija tek onda kad trudnice krenu da pohađaju školu i shvate koliko nekad i netačnih informacija dobijamo u svom okruženju. Škola obuhvata sve informacije koje su potrebne budućoj mami da bi trudnoću iznijela bezbrižno, opušteno i stabilno.

MamaKlik: Šta sve buduće mame mogu da nauče u školi za trudnice i kada je najbolje vrijeme da se priključe?

Snežana: Psihofizička priprema trudnica obuhvata cijelokupan program koji počinjemo već u desetoj nedjelji trudnoće, na temu ishrane i korišćenja suplemenata u trudnoći. Trudnice na ove časove edukacije mogu dolaziti od početka do kraja trudnoće, dok sa vježbama disanja i relaksacije krećemo od 26 nedelje trudnoće. Swiss stem cell bank je podržala našu ideju, donirala rekvizite za rad i odatle počinje čarolija koja se odigrava među najnježnijom populacijom.

Edukacija je sveobuhvatna, tematski usmjerena na njegu i održavanje higijene u trudnoći, njegu dojki i bradavica te pripremu za podoj, dojenje, čuvanje mlijeka i ritam dojenja, kao i njegu novorođenčeta. Mame uče i kako da kupaju bebe, obrade pupak, njeguju područje epiziotomije; vježbaju disanje i relaksaciju, vježbaju na fitnes loptama i strunjačama sa pravilnim tehnikama udisaja i izdisaja…

MamaKlik: Koje su prednosti psihofizičke pripreme trudnica?

Snežana: Sve trudnice koje prodju psihofizičku pripremu ulaze opušteno i relaksirajuće u sam porod bez stresa, sa kompletnim predznanjem sta ih čeka u toku poroda, a pritom su u potpunoj kondiciji i mogu da ostvare nevjerovatnu saradnju sa timom u porodilištu.

MamaKlik: Da li trudnicama koje žele da se priključe školici treba potvrda ljekara o zdravstvenom stanju?

Snežana: Samo prisustvovanje školi mora potvrditi ordinirajući ginekolog i u pisanoj formi dostaviti u školicu.

MamaKlik: Možete li da izdvojite teme koje najviše interesuju polaznice škole koju vodite?

Snežana: Najviše su zaintresovane za sam porod i njegu novorođenčeta, obradu pupka, kupanju bebe, vježbe relaksacije, tehnike disanja… Mada, svaka tema nosi svoju težinu i jako mi je teško da selektujem po značaju.

MamaKlik: Da li je njima lakše kada kroz trudnoću prolaze u grupi?

Snežana: Apsolutno im je lakše da trudnoću provode u grupi, samim tim što razmjenjuju svoja iskustva i svoje probleme koje prolaze tokom trudnoće. Većina prvorotki dolazi pod jako velikim stresom, ali zasigurno odlaze sa osmijehom i shvatanjima da trudnoća predstavlja najljepši dio našeg života u kom treba uživati u svakom momentu. Jer majka biti je od Boga dar.

Priprema trudnica prevashodno ima za cilj smanjenje stresa i eliminaciju bolova, te povećanje učešća i saradnje majke tokom porođaja, kako bi ga one doživjele kao jedno od najljepših životnih iskustava

MamaKlik: Dolaze li vam trudnice koje već imaju djecu, odnosno one koje su se već susrele sa porodom i imaju iskustva u roditeljstvu?

Snežana: Vrlo često nam dolaze trudnice koje već imaju djecu. Imamo drugorotke, trećerotke koje svakako prenose ostalim trudnicama značaj svog prisustvovanja jer svaka trudnoća nosi nešto novo. Svaka trudnoća ima svoje karakteristike kao i svaki čovjek.

MamaKlik: Uključujete li buduće tate u časove škole za trudnice?

Snežana: Zaintresovanost očeva je sve veća, i već u budućem periodu planiramo da ih uključimo u aktivan proces učenja. Zasad vodim časove za individualne parove i rezultati se vide već prvog dana nakon što mama i beba iz porodilišta dođu kući.

MamaKlik: Često vam kao predavači u goste dolaze eminentni stručnjaci iz svijeta medicine?

Snežana: Škola za trudnice je uvek otvorena za profesionalce i stručnjake iz sveta medicine. Često imamo goste iz Banja Luke, Doboja, Tuzle…, koji svojim prisustvom svakako obraduju naše trudnice i mene kao organizatora. Svaka njihova riječ je zlata vrijedna, daju im informacije o savremenim metodama, o savremenim tehnikama, ispitivanjima i svemu što je bitno da pratimo trendove iako živimo u relativno malom mjestu.

MamaKlik: Viđate li nekadašnje polaznice vaše škole? Kakva su njihova iskustva, da li im je školica pomogla da se pripreme za porod i ono što dolazi poslije?

Snežana: Žene koje su prošle školu za trudnice me kontaktiraju odmah nakon poroda, što za mene predstavlja veliku čast, jer samim tim pokazuju koliko sam važan dio njihovog života. Većina bivših trudnica, a sadašnjih porodilja, najavi svoj dolazak u školicu kako bi prenijele iskustva sa poroda kao i važnost postojanja škole u našem Zvorniku. Mi ih kao i uvijek dočekamo sa puno osmijeha i ljubavi, jer tada dolaze sa jednim novim bićem koje smo njegovali devet mjeseci sa puno snage i nježnosti. U tim trenucima shvatite da smo svi jedna velika porodica koja se širi iz dana u dan, a mi postajemo osobe koje će zauvijek ostati u njihovom sjećanju.

Razgovarala: Erna Bučinski