15 modnih trendova koji se NIKADA ne smiju ponoviti

Moda zna da bude nepredvidiva a ponekad potpuno otkačena. Podsjećamo vas na 15 totalno nevjerovatnih (i neopravdanih) modnih trendova iz proteklog vijeka. Neki od njih se mogu svesti i pod “modne zločine”. U svakom slučaju, velike su šanse da vas nasmiju do suza.

  1. “Speed-limit” suknja, 1910.

Početkom prošlog vijeka, nosile su se vrlo uske suknje i haljine, a elastične tkanine još nisu bile izumljene.

Modni outfiti često znali biti pocijepani tokom hodanja, a kako bi to izbjegle, dame su koristile posebne petlje na krajevima sukanja i haljina.

Time su ograničavale dužinu koraka, cijepanje suknje ali i vlastitu slobodu pokreta.

2. Šiljati grudnjak, 1940-1950.

Grudnjak u obliku šiljaka je trend koji nam danas djeluje smiješno, ali su ga “u njegovo vrijeme” mnogi smatrali poprilično erotičnim.

Ovo SF čudo je daleko od anatomski oblikovanog grudnjaka, ali je istina da je i dosadnu odjeću pretvarao u nešto sexy.

3. Košnica na glavi

Svi će se složiti da elegantne punđe izgledaju upravo tako – elegantno i lijepo. Ali ako natapiramo kosu do te mjere da više nalikuje na košnicu ili gigantsko gnijezdo afričkih termita, uzgledaćemo urnebesno, poput Worfa iz Star Trek franšize.

4. Psihodelični printovi, 1960-1970.

Ovaj trend je započeo u San Franciscu, koji je važio za Meku hippie kulture u Sjedinjenim Državama. I muškarci i žene nosili su košulje i haljine sa nezamislivim psihodeličnim uzorcima.

5. Muška moda ’70-ih

Potpuno nezamisliv modni ukus muškaraca ’70-ih godina prošlog vijeka zaslužuje poseban tekst. Zar su “ovo” muškarci stvarno nosili? Mnogi jesu.

Kritični brčići, kritične frizure, iste takve dolčevite, zvonaste pantalone, boje…

Šta reći za Sean Conneryja u čizmama visoooko iznad koljena? Zaslužio je dupli aplauz, što zbog hrabrosti, što zbog modne prognoze: ove godine se nose baš ovakve “pecaroške” čizme.

6. Dugi vrat, 1970-1980.

Ova apsurdna frizura potiče iz 19. vijeka. Američki ribari pokrivali su vrat kosom, kako se ne bi prehladili. Onda su stigle sedamdesete, a modni trend se neočekivano vratio. Čak su i žene nosile ovu frizuru. Da se razumijemo, volimo Davida Bowiea, kao i Zanu Nimani, al’ te frizure…

7. Naramenice, 1980-1990.

Na-ra-me-ni-ce! Vizuelno su sužavale struk, a ženama davale trokutasti izgled po uzoru na Dick Tracyja.

A sad zamislite naramenice u paru sa frizurom “dugi vrat”, eventualno zalizanom.

Pa sve to u paru sa sjenilima za oči neviđenih boja, poput plave, zelene, ljubičaste i roze, sve odjednom.

Pa na to sve dodajte plastični nakit.

A sad zamislite 30 dama u prijemnoj sali Gradske uprave koje izgledaju upravo tako. E, to su osamdesete. 😀

Danas ih nosi Lady Gaga. A, ko drugi?

8. Oprema za aerobik, ’80-te

Kombinacija helanki od spandeksa, sportskog donjeg rublja preko toga i štucni iliti grijača za noge, sada se čini smiješnim, ali su svi ženski fitness gurui osamdesetih godina nosili upravo takvu odjeću! I obične žene su nosile “ovo”. I Batman i Superman su nosili isto. Sve vam je jasno…

9. Natapirana kosa ’80-ih

Kad čovjek zaglavi u osamdesetim, nikako da iz njih izađe – mnogo su inspirativne.

Natapirana kosa je nasljednica “dugog vrata”. I super se slagala sa naramenicama, plastičnim nakitom, kakadu šminkom, spandeksom, i svim tim “modnim zločinima” koji nas čak pomalo čine nostalgičnim.

Ova kosa se furala prvenstveno u redovima ljubitelja Glam rock muzike, a zatim se proširila na sve slojeve stanovništva. I staro i mlado – Crikus “Kolorado”. Proizvođači gelova za kosu zgrnuli su milione te nezaboravne dekade.

10. Rumenila ’80-ih

Ovakva se rumenila s vremena na vrijeme vraćaju u trend. Ipak, malo će koja žena danas napustiti kuću a da izgledaju kao Demi Moore iz ’80-ih!

Izgled rumenke je opravdan jedino ako se brzinski šminkate u vožnji taksijem, poput Bridget Jones. Rezultat je neopisiv. Za to ipak morate pogledati film.

11. Torbice za struk, 1990.

Kolokvijalno nazivane drugim imenom (khm, znate kojim), torbice za struk su bile jako popularne početkom devedesetih, uz biciklističke (one sa drečavo-zelenom bočnom štraftom) i hip-hoperske sitne pletenice.

Mimo estetike, vrlo su praktične, prevashodno za ulične trgovce i radnike koji treba da drže novac i alat pri ruci.

Ove sezone su “izdominirale” na svjetskim modnim pistama. Niko ne konta zašto.

12. Platforme, ’90-ih

Čovječe! Sad znamo zašto je gđa Beckham a.k.a. Posh Spice najbolje prošla u životu. 😀

13. Niski struk, 2000.

Možda nas je Milenijumska buba mimoišla, ali brojni horor trendovi nisu. Među njima i nisko spušteni jeans. Žene i muškarci još uvijek nose farmerice sa niskim strukom, ali danas bar pokrivaju sve intimne zone i ne izlažu svoje donje rublje javnosti. Bar se nadamo.

14. Lažni ten

Novi milenijum je donio jedan od najčudnijih trendova ljepote svih vremena: iskvarcani ten.

Mnogi izbjegavaju pregledanje foto albuma iz tog perioda, ali pojedinci (među kojima i predsjednik dobro poznate zemlje) i danas preferiraju boju mrkve na licu.

15. Haremske hlače

Kao i suknje s početka priče, haremske hlače ili šalvare se stvarno čine čudnim odjevnim komadom. Samo što su ove potonje bar udobne.

E.B/MamaKlik
Photo: pinterest.combrightside.me