Sunčane naočale bez kojih se ne može! Trendovi za 2017.

Oči su ogledalo duše. Očima posmatramo svijet, komuniciramo, smijemo se, izražavamo cijelu lepezu emocija.

Oči treba štititi, a ne samo šminkati.

Sunčane naočale zaštitiće vid od jakog sunca, UV zračenja, pojave ptičijih nožica, sitnih borica na uglovima očiju koje se neminovno stvaraju dok škiljimo.
Ako je smijeh uzrok njihove pojave, onda su sasvim opravdane :))

Preplitanje i reciklaža modnih trendova iz godine u godinu plasiraju različite, stare i nove modele sunčanih naočala, što nam ostavlja otvorenu mogućnost da biramo one koje najbolje stoje našem obliku lica. I koje najbolje izražavaju naš personaliti: da li bismo da izgledamo mačkasto i nježno kao Odri Hepbern ili energično i futuristički kao Grejs Džons. 

Ukoliko niste sigurne koji vam model najbolje pristaje, osmotrite sliku ispod, koja sugeriše okvire naočala za srcoliki, ovalni, četvrtasti i druge oblike lica.

Činjenica da ste izabrali onaj koji vam najviše odgovara, mnogo je važnija od slijepog praćenja modnih trendova.

Credit to: pinterest.com

Mačkasti okviri uvijek su u trendu i odgovaraju svima. Nose dozu sofisticiranosti, umjerenog flerta i egzotike. Sa cat-eye modelom ne možete pogriješiti, bez obzira na godišnje doba, priliku ili odjevnu kombinaciju koju nosite.

Mogu da budu različitih dimenzija, prenaglašenog ili umjerenog špica, svih mogućih boja, boldovane ili tanke – na vama je da izaberete.

Ovogodišnji must have odnosi se na šljokice, sjaj, cirkončiće, dakle sve ono što može da se stavi na naočale a da one ne izgledaju ništa manje glamurozno od disko-kugle. Iskoristite ovaj trend!

Većinu vremena slušamo kako su šljokice kič, a evo, sad, kad nisu, da se konačno nauživamo noseći sazviježđa na licu.

Avijatičarski okviri, srećom, nikada neće odletjeti sa modne piste. Kao ni kratki šorcevi ili rock’n’roll, o čemu smo već pisali. Ovo je apsolutni top-gun modnog svijeta, koji nose opasne djevojke.

Žargonski nazvane rejbanke, traju od 1936. kada su originalno osmišljene za pilote, od strane optičke kuće Bausch & Lomb, kako bi zaštitile njihove oči prilikom leta. Brend je dobio naziv Ray Ban, a ostalo je istorija.

Danas ih možete nabaviti u stilizovanijem, manje militantnom izdanju, u različitim bojama i sa različitim dimenzijama prepoznatljivih okvira. Pored klasičnih, popularne su i mirrorshade rejbanke, naročito one koje su blago izlomljene u predjelu korijena nosa i imaju duplo ojačan ram u vidu žice iznad obrva.

Bez predimenzioniranih naočala glamur naprosto nije moguć! Vjerovatno je to razlog što im modni stručnjaci predviđaju popularnost i ove ali i narednih godina.

Mogu se nabaviti u klasičnom holivudskom buba stilu, ili ukrašene cirkonima i šljokicama. I vrlo su zahvalne za elegantne odjevne kombinacije.

Posebno su interesantne okrugle lenonke XXL dimenzija, sa reflektujućim mirrorshade ili ombre-nijansiranim staklima. Ovako koncipirane, oživljavaju hipi fazon ’60-ih, kada je Džon Lenon, po kojem su dobile ime, zauzeo sam vrh svjetske muzičke scene sa svojim Bitlsima. Neizostavan su asesoar uz boho garderobu.

Slične njima su i one u obliku leptirovih krila, nalik na dva spojena trokuta, a u fazonu su i cvike ukrašene cvjetićima, fanki naočale, višebojne ili u različitim bojama, te ukrasi za oči sa plavim, ili žutim staklima. Pravila gotovo i da nema.

Kao arhitekte modnog svijeta, dizajneri su se poigrali sa oblicima, nudeći avangardne okvire za vaše lice, u vidu geometrijski stilizovanih naočala.

Bliska su im i futuristička rješenja, koja su bila popularna ’80-ih, a koja naročito plijene pažnju u sezoni 2017. Pogledajte:

Posebno ludilo dolazi iz kreativnog stožera luksuznog brenda “Linda Farrow”, u vidu takozvanih Pink Eyeliner sunčanih naočala, koje su prema ocjeni britanskog Voguea, broj jedan cvike za ovu sezonu.

Da li će džet-set da poludi za njima, ne znamo, ali i ako se prašina brzo slegne, ostaju nam neprevaziđeni klasici koje smo predstavili u ovom tekstu.

Neke su stvari vječne s’ razlogom B-)

Photo: pinterest.com