Kada je najlakše zatrudniti?

Sve je više parova koji uprkos želji i nastojanju da dobiju bebu, u tome ne uspijevaju. Osim objektivnih fizičkih prepreka, postoje i faktori na koje može da se utiče i time poveća šansa za začeće.

Kod zdravih žena i muškaraca, najveći broj začeća se događa u prvih šest mjeseci redovnih seksualnih odnosa.

U prvih mjesec dana, 30 odsto parova će napraviti bebu. Oko 85 odsto žena koje redovno imaju odnose, zatrudniće u periodu od godinu dana.

Oni parovi koji nakon godinu dana redovnih odnosa ne naprave bebu, trebalo bi da urade pretrage – kako bi se utvrdilo da li je neko od njih dvoje neplodan.

Kod nekih parova će se pokazati da je sve u redu i da samo treba da budu uporni. U drugim slučajevima, jedino rješenje je vantjelesna oplodnja. Međutim, postoje parovi kod kojih može da pomogne i samo mijenjanje (nezdravih) životnih navika.

Najbolji period za trudnoću

Mogućnost začeća više zavisi od toga koliko majka ima godina, a godine oca skoro da nisu važne. Žene najlakše mogu da zatrudne do 26. godine, već od 27. godine ta sposobnost blago opada, a znatno se smanjuje nakon 35. godine.

Nakon 40. godine, sposobnost da žena ostane u drugom stanju je vrlo niska, a sa godinama samo opada, tako da je spontana trudnoća iznad 45. godine izuzetno rijetka pojava.

Parovi koji odugovlače sa odlukom da postanu roditelji, treba da budu svjesni da – kako vrijeme prolazi i kako postaju sve stariji, njihova sposobnost da naprave bebu se sve više smanjuje.

Takođe, mogućnost da žena zatrudni zavisi od njene ovulacije i kvalitetnih spermatozoida kod muškarca. Žena može da ostane u drugom stanju pet dana pred ovulaciju, najčešće dan-dva prije ovulacije, dok nakon nje više ne postoji ta mogućnost.

Žene mogu da prepoznaju ovulaciju praćenjem izgleda i količine cervikalne sluzi, ili određivanjem prisutnosti hormona luteinizacije (LH) u mokraći. U vrijeme ovulacije, cervikalna sluz je potpuno prozirna i rijetka, skoro kao voda.

Na to da li će doći do začeća, veliki uticaj ima kvalitet spermatozoida. Naime, njihov kvalitet se mijenja sa dužinom apstinencije. Pokretnost, morfologija i broj spermatozoida je najveći nakon apstinencije koja traje dva-tri dana. Duža apstinencija smanjuje sposobnost oplođenja. Zbog toga, najveće izglede za začeće imaju zdravi parovi koji nekoliko dana pred ženinu ovulaciju imaju odnose svakog ili svakog drugog dana.

Promijenite loše navike

Dosadašnja istraživanja su pokazala da neke životne navike zaista imaju uticaj na vrijeme koje protekne od prvih pokušaja do uspješnog začeća, premda njihov značaj nije posebno veliki, i vjerovatno nije odlučujući. Promjene u nekim životnim navikama sigurno mogu da poboljšaju sposobnost da žena zatrudni.

Pušenje 

Pušenje je široko rasprostranjeno, a prema statističkim podacima – u razvijenim zemljama puši oko 18 do 20 odsto žena koje su u plodnom periodu. Kod 13 odsto žena, pušenje se navodi kao glavni razlog smanjene sposobnosti začeća. Smatra se da pušenje ima nepovoljno djelovanje ako žena puši više od 10 cigareta dnevno.

Razlog za smanjenje plodnosti žena koje puše nije precizno utvrđen, ali pretpostavlja se da brojni otrovi iz duvanskog dima imaju nepovoljan uticaj na sluznicu jajovoda, kvalitet cervikalne sluzi i jajnih ćelija.

Duvanski dim ima i nepovoljan uticaj na sposobnost implantacije zametka u ranoj fazi trudnoće, pa su kod žena koje puše učestaliji rani spontani pobačaji.

Danas se sumnja da duvanski dim uzrokuje prevremeno starenje jajnih ćelija, koje kao takve postaju manje sposobne da budu oplođene.

Pušenje značajno smanjuje ne samo broj žena koje uspješno mogu da zatrudne, već i produžava razdoblje potrebno za postizanje trudnoće. Ono što dodatno brine, jeste i podatak da je kod žena koje puše smanjena sposobnost da zatrudne uz pomoć vantjelesne oplodnje. To znači da žene koje ne puše – imaju veće šanse da zatrudne na taj način!

Sumnja se i da pušenje u trudnoći može da ošteti jajnike ženskih fetusa, kao i testise muških, pa je povećana učestalost neplodnosti potomstva još jedan nepovoljan uticaj pušenja kod žena.

Kada su u pitanju muškaraci, pušenje smanjuje kvalitet spermatozoida. Jedno istraživanje pokazuje da je broj spermatozoida kod pušača smanjen za 23 odsto, a njihova pokretnost za 13 odsto.

Uhranjenost

Kod žena koje imaju prekomijernu tjelesnu težinu, tačnije kod kojih je Indeks tjelesne mase – BMI (Body mass index) iznad 27, smanjuje se učestalost ovulacija.

Nepovoljan uticaj na učestalost ovulacija ima i pretjerana mršavost. Kada je BMI niži od 17, remeti se ovulacija, a često se dešava da kod pretjerano mršavih žena dođe do prestanka ovulacije (anovulacija).

Računica
Da bi se odredio Indeks tjelesne mase – BMI, potrebno je da se tjelesna težina, izražena u kilogramima, podijeli sa tjelesnom visinom izraženom u metrima i pomnoženom sa dva: BMI = TT (kg)/TV (m)x2

Uticaj debljine ili mršavosti na plodnost muškaraca još nije detaljnije istražena, ali se pretpostavlja da i kod njih ekstremi remete fertilnost. Naime, i debljina i mršavost mijenjaju koncentraciju steroidnih hormona koji su uključeni u proizvodnju spermatozoida.

One osobe čiji je BMI između 18,5 do 25 imaju najmanji zdravstveni rizik i težinu koja je optimalna za reprodukciju.

Fizička aktivnost 

Pretjerano vježbanje može da remeti spontano začeće i umanji šanse da žena zatrudni ako se podvrgne vantjelesnoj oplodnji.

Neke studije su pokazale da se spontana ovulacija ozbiljno remeti kod žena koje intenzivno vježbaju više od sedam sati nedjeljno. Kod žena koje se podvrgavaju postupcima vantjelesne oplodnje, ishod se ozbiljnije remeti već nakon samo četiri sata vježbanja nedjeljno.

Uzrok može da bude nepovoljno djelovanje vježbanja na stvaranje hormona hipotalamusa, koji utiče na rad hipofize i jajnika, zatim nepovoljno djelovanje na funkciju žutog tijela, ili prekomijerno mršavljenje izazvano intenzivnim vježbanjem.

Zanimljivo je, međutim, da umjereno vježbanje sa ciljem smanjenja količine masnog tkiva i mršavljenja može povoljno da utiče na ponovno uspostavljanje ovulacije ukoliko su u pitanju žene kod kojih je prethodno ovulacija bila neredovna zbog prekomijerne težine.

Dakle, ako je cilj vježbanja mršavljenje radi povećanja plodnosti, trebalo bi povesti računa o pravilnoj ishrani, uz redovno umjereno vežbanje.

Alkohol 

Smatra se da kod žena koje piju više od “standardne” količine (više od četiri pića nedjeljno) postoji veći rizik da imaju problem da zatrudne. “Jedno piće” se definiše kao 3,5 decilitra piva, 1,5 decilitar vina ili 0,3 decilitra žestokog alkohola. Umjerena konzumacija alkohola kod muškaraca nije pokazala nepovoljan uticaj na reprodukciju.

Uticaj načina ishrane, kofeina, teina, raznih dijeta, zagađivača iz okoline, ili droga na začeće nije u većoj mjeri istražen.

Manja Perić Mitić

yumama.com