Dr Ranko Rajović na seminaru u Banjaluci: Moramo odmah da mijenjamo metode rada sa djecom

Dr Ranko Rajović je, u organizaciji banjalučkog “Oxford” edukativnog centra, 17. oktobra održao seminar pod nazivom “Kako razviti inteligenciju kroz igru”, koji je bio odlična prilika za sve roditelje, prosvjetne i obrazovne radnike da nauče nešto novo o vaspitanju, obrazovanju i mentalnom razvoju djece kao i njihovim fazama razvoja.

Dr Rajović je polaznike seminara upoznao sa osnovama NTC sistema učenja, kao i sa načinima pomoću kojih se može uticati na razvoj inteligencije, koncentracije i pažnje, brzinu povezivanja informacija kod djece. Sa naučnog i medicinskog stanovišta su predstavljene metode koje treba koristiti i uključiti u vaspitanje, kako bi bio iskorišten maksimalan potencijal djeteta na način da se dijete ne forsira, već naprotiv da uči kroz igru, asocijacije, kreativnost i slično.

“Svako dijete kao i odrastao čovjek voli da uči, ali to učenje mora da bude zanimljivo, a kod djece će učenje biti najzanimljivije ako je kroz igru. Kada naučimo nešto novo, naš mozak luči endorfin, hormon sreće, a dosada je jedna vrsta stresa. Zato treba stalno da aktiviramo naš mozak, a naročito mozak naše djece u periodu od 2. do 7. godine, kada je formiranje veza u mozgu najveće. Ono što najviše razvija mozak jeste fizička aktivnost, kretanje”, naglasio je dr Rajović.

Suština je, kako ističe, da “nova otkrića iz medicine primjenjujemo u praksi”.

“Već imamo toliko problema sa djecom. Dok sve novine dođu u udžbenike, proći će 15 do 20 godina. Imamo situaciju da roditelji griješe jer prezaštićuju dijete. Ono kreće u školu, a tamo se dalje kao i stotinu godina unazad radi tako što djeca uče napamet. To je pogrešan, najniži nivo učenja. Moramo da mijenjamo metode rada sa djecom odmah. Reproduktivno učenje je mučenje. Nema potrebe da mijenjamo nastavni plan i program, on je dobar, nego da koristimo fiziološki način rada mozga i mijenjamo metode da bi pomogli djeci”, ističe dr Ranko Rajović.

Ovo su neki od najznačajnih savjeta koje je prisutnima uputio dr Rajović, sa ciljem da kod djece razvijamo urođene potencijale i funkcionalno znanje, budući da je naša obaveza da pripremamo dijete za zanimanje koja još ne postoje ali za koja će oni biti spremni kada se dese.

Budući da je ovo bio drugi dio seminara koji je praktični dio NTC programa polaznicima je ponuđeno mnogo sadržaja radioničarskog tipa kojima su ovladali konkretnim tehnikama i metodama koje dokazano utiču na razvoj inteligencije kod djece, koordinacije pokreta i motorike, sprečavanje poremećaja koncentracije i pažnje te su idealni ra ranu identifikaciju darovite djece.

Autor seminara za nas je najznačajniji kao autor NTC sistema učenja, programa koji ima za cilj da razvije funkcionalno znanje i logičko mišljenje kod djece, a koji važi za najbolji program u svijetu za razvoj kreativnog mišljenja kod mališana.

Dr Ranko Rajović je ljekar specijalista a oblast kojom se bavi je neuroendokrinologija. Saradnik je UNICEF-a za rano obrazovanje, gostujući predavač na mnogim fakultetima. Osnovač je MENSE Srbije, te inicijator i jedan od osnivača MENSE Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i član upravnog odbora direktora svjetske MENSE i predsednik Komiteta svjetske MENSE za darovitu djecu. Živi i radi u Novom Sadu, oženjen i otac četvoro dece.

Fotografije sa održanog seminara možete pogledati u našoj galeriji: