Dr Feelgood: Visok krvni pritisak i rekreacija

www.drfeelgood.rs

Redovna, umjerena i individualno programirana fizička aktivnost, kao i pravilna ishrana, znatno umanjuju rizik oboljevanja od visokog krvnog pritiska. Činjenica da neko ima povišen krvni pritisak zbog kojeg je pod terapijom, ne umanjuje njegovu sposobnost da se bavi fizičkom aktivnošću. Naprotiv, ona je čak i poželjna.

Podrazumijeva se da ništa ne treba raditi na svoju ruku, već u dogovoru sa ljekarom koji će dati adekvatne smijernice za dalje ponašanje. Pacijent koji boluje od povišenog krvnog pritiska, može da se bavi nekim vidom rekreacije, ali u onoj mjeri koliko mu dozvoli njegov ljekar.

Istovremeno, potrebno je promijeniti životne navike. Pušačima se preporučuje da zaborave na cigarete, a kada je riječ o ishrani treba izbjegavati slanu, masnu i slatku hranu.

Najkorisniji vid rekreacije je svakodnevna šetnja i to ona koja podrazumijeva malo oštrije disanje i ubrzaniji puls. Prvih mjesec dana optimalno vrijeme trajanja šetnje trebalo bi da bude od 20-30 min, da bi se postepeno produžavalo do 45 min.

Važna napomena: Ništa ne činite bez konsultacije sa ljekarom, a pogotovo ne prekidajte terapiju koja vam je određena. Uz pravilan način ishrane i umjerenu fizičku aktivnost, uspješno ćete se izboriti sa povišenim krvnim pritiskom, a u većini slučajeva za očekivati je da će se zdravstveno stanje do te mjere popraviti da ćete moći da prepolovite propisanu dozu lijekova.

drfeelgood.rs