“Mrvice” obilježavaju Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

Na Klinici za ginekologiju i akušertstvo na UKC RS, oko 10% beba na ovaj svijet dođu kao prijevremeno rođene bebe. Sve one zajedno sa svojim porodicama i doktorima vode bitku za život, mjesecima, a nekad čak i godinama.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece obilježava se 17. novembra, kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi hrabri roditelji.

Povodom ovog značajnog datuma, Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” organizovaće i ove godine “Ljubičasti novembar” koji podrazumijeva niz humanitarnih aktivnosti krajem oktobra i tokom prve polovine mjeseca novembra:

Humanitarno veče u Banjaluci održaće se u četvrtak 2. novembra u restoranu Agape, sa početkom u 19:00 časova. Ulaznice po cijeni od 20 KM uključuju jedno piće i zakusku, a mogu se kupiti putem facebook stranice ovog udruženja. Humanitarno veče u Kozarskoj Dubici, održaće se nekoliko dana ranije, u nedjelju 29. oktobra, u kafeu Beer Codex od 20:00, gdje će biti postavljena kutija za donacije.

Sva novčana sredstva koja prikupe na donatorskim večerima, “Mrvice” će usmjeriti na kupovinu opreme za neonatološka odjeljenja koja se brinu o prijevremeno rođenim bebama.

“Dan Mrvica” biće obilježen i u Istočnom Sarajevu, u srijedu 15. novembra, kada će muzička škola Basics održati humanitarni koncert u Kulturnom centru Istočno Sarajevo, sa početkom u 19:00 časova.

U petak 17. novembra, na Međunarodni dan prijevremeno rođene djece, “Mrvice” će posjetiti Univerzitetski klinički centar RS, kada će biti održana press konferencija i uručivanje donacija, sa početkom u 12:00 časova.

Uslijediće polaganje vijenca na spomenik “12 beba” u 16:30, te šetnja i puštanje ljubičastih balona u zrak u Parku “Petar Kočić”, u 16:45. Moći ćete da pogledate i dirljivu izložbu fotografija “Mrvice NEKAD i SAD”, te svečanu priredbu za mališane, u “Staklencu”, sa početkom u 17:00 časova. Banski Dvor će od 19:00 do 21:00 biti osvjetljen ljubičastim reflektorima.

Istog dana u 14:00h biće upriličena i posjeta Bolnici Istočno Sarajevo, kada će njenom Pedijatrijskom odjeljenju biti uručene prikupljene donacije.

Udruženje “Mrvice“ osnovano je u oktobru 2016. godine, na inicijativu grupe hrabrih mama, koje su do tada razmjenjivale svoja iskustva putem neformalnih druženja i društvenih mreža, sa osnovnim motivacionim ciljem podizanja svijesti o prijevremenom rođenju.

Bebe rođene prije 37. nedelje trudnoće nazivaju se nedonoščad ili prematurusi, odnosno prijevremeno rođene bebe. Najčešće su male i nedovoljno razvijene, sa porođajnom tjelesnom masom manjom od 2.500 grama. Zbog toga, odmah nakon svog rođenja prolaze kroz mnoge rizike i borbe za život.  

Sve ove borbe sa malim herojima prolaze i njihove porodice i do sada su u Republici Srpskoj jedinu podršku i pomoć imali na neonatološkim odjeljenjima.

Photo: ilustracija

Na Odjeljenju intenzivne njege i terapije i Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom je tim stručnjaka, koju su uz pomoć savremenih aparata i osavremenjavanja intenzivne njege, omogućili da stopa preživljavanja prijevremeno rođene djece bude između 88 i 94 odsto.

Bitno je napomenuti da se neke od ovih beba rode teške tek 550 grama i čak u 25 nedjelji trudnoće. Još jedan bitan podatak jeste i to da su ovo pedijatrijska odjeljenja kroz koja prođe najveći broj pacijenata godišnje. Upravo ovo su argumenti koji govore o značaju i potrebi postojanja ovog udruženja.

Predsjednica udruženja “Mrvice”, Danka Mirjanić navodi da su tokom 2017. godine, na osnovu finansiranja iz sopstvenog budžeta, obijezbijedili magistra psihologije sa iskustvom, za potrebe podrške majkama koje leže na odjelu, u njihovim teškim životnim trenucima koje prolaze zajedno sa svojim bebama.

“Mrvice” su uz podršku donatora uredile prostoriju za izdajanje na poluintenzivnoj njezi neonatologije na UKC RS, a trenutno je u toku uređenje prostorije za izdajanje na Odjelu intenzivne neonatološke njege.

“Prije svega želim da se zahvalim našim donatorima koji su pomogli opremanju ove prostorije, a to su društveno odgovorne kompanije GMP enterijeri, Studio Maršal, ASD BL d.o.o, PJ AK Union, Namještaj Grujić Prijedor, Colorit, Info Media Group d.o.o, TIMM SISTEM d.o.o. Posebno se zahvaljujemo krojačici Brankici Lesjak koja je sašila paravane za sve prostorije na oba navedena odjela. Želja nam da omogućimo i našim mrvicama i njihovim mama da u što ljepšem ambijentu prođu kroz najteže trenutke koje provode u bolnici”, rekla je predsjednica “Mrvica”, Danka Mirjanic.

“U toku je opremanje prostorije za izdajanje na intenzivnoj njezi i to realizujemo uz podršku ELTA Kabel kompanije. Želim još napomenuti da je akademska slikarka Nina Babić oslikala prostor u kojem borave mame i bebe”, ističe Danka.

Podržimo Mrvice i uključimo se u njihovu borbu za život, osmijeh, nadu, za njihovu zdraviju budućnost!

Više informacija o planiranim aktivnostima možete dobiti putem njihov facebook stranice: facebook.com/udruzenjeroditeljamrvice