Kako da ne postanete dio statistike?

Da li ste znali da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17 miliona ljudi umre svake godine  od kardiovaskularnih bolesti?

Da li ste znali da će do 2020. godine bolesti srca i krvnih sudova postati vodeći uzrok umiranja u svim zemljama, naročito u nerazvijenim?

Da li ste znali i da je drugi naziv za kardiovaskularne bolesti  i  „moderne bolesti“ jer su, između ostalog i posljedica modernog  i previše ubrzanog  života, u kom su stres, nervoza, preopterećenost poslom, nepravilna ishrana, prekomjerno konzumiranje alkohola i kafe, postali jednostavno  način života.

Kako da ne postanete dio statistike?

Tako što ćete izbaciti cigarete, ograničiti unos soli i šećera, uključiti 30 minuta fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, jesti voće i povrće nekoliko puta u toku dana, te redovno provjeravati svoje zdravstveno stanje.

 

Osobama sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti,  u prevenciji srčanog udara, danas se preporučuje uzimanje lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu,  za koju je dokazano da u  malim dozama sprečava  formiranje tromba u krvnim sudovima.

 

Šifra koja čuva srce!

Svako dobro