Dr. Feelgood: 505 – šifra za zdrav život

www.drfeelgood.rs

Šta znači 505 – Dr. Feelgood šifra za zdrav život?

Prva petica znači pet obroka dnevno:

  1. doručak
  2. užina- voćka
  3. ručak
  4. užina- voćka
  5. večera

Osim toga, ova prva petica podrazumijeva i:

  1. izbjegavanje konzumiranja prostih šećera- čokolada, bombona, slatkiša.
  2. izbjegavanje soli – dozvoljeno je pola kafene kašičice soli dnevno, i to morske, jer pretjerana količina soli nije dobra za naše zdravlje.
  3. izbjegavanje masne hrane – masnih mesa, mesnih prerađevina, suhomesnatih proizvoda, dozvoljena su manje masna mesa poput piletine, ćuretine, junetine, konjetine, posne divljači i ribe, naročito masne morske ribe i manje masni mliječni proizvodi.
  4. izbjegavanje bijelog brašna i proizoda načinjenih od njega- dozvoljeno je ječmeno, raženo, ovseno, heljdino, integralno i crno brašno.
  5. izbjegavanje alkoholnih pića- dozvoljene su čaša ili dvije crnog vina, koje i preporučujem. Takođe, veoma je bitno da unosite dva do dva i po litra tečnosti dnevno i da izbjegavate napitke koji su masni, gazirani, slani i slatki!

Nula u formuli znači da cigarete treba u potpunosti da izbacimo iz upotrebe.

Druga petica u formuli znači da treba da šetamo pet kilometara dnevno, a idealno je dva puta po 20 minuta. Šetnja treba da bude takva da osjetimo malo oštrije disanje i malo ubrzaniji srčani rad (zona zdravlja), a ako tokom šetnje osjetite da ne možete da dišete – to je pretjeran tempo, ali ako sa druge strane stalno zastajete i ne osjećate nikakav napor – to je preslabo.

Fizička aktivnost, ishrana i zdravlje

Jedno od čestih pitanja koje ljudi postavljaju je zašto je fizička aktivnost važna? Da li zbog dobrog fizičkog izgleda ili da bismo mogli da potrčimo za autobusom? Da li treba da vježbamo da bismo bili zdravi ili da bismo mogli da ponosno prošetamo plažom u kupaćem kostimu?

Nažalost, usljed užurbanog tempa života, kao i nedostatka vremena, ne možemo da se pozabavimo svojim zdravljem, pravilnom ishranom niti fizičkom aktivnošću, jer većina nas smatra da zdrav način života obavezno podrazumijeva mnogo vremena i naporan rad!
Pa tako većina nas misli da kada bi radi zdravlja i dobrog izgleda morali da izbacimo sve što volimo da jedemo, pijemo i radimo, i da ono malo preostalog slobodnog vremena posvetimo nekakvoj vrsti fizičke aktivnosti, umjesto da legnemo i uz pivo i grickalice odgledamo film ili utakmicu.

Ali, nije baš tako, jer svakodnevna fizička aktivnost u vidu šetnje do kancelarije i voćke koju ćete pojesti za užinu, umjesto kakve čokoladice, složićete se, neće Vas pretvoriti u fanatika u pogledu zdravlja i pravilne ishrane!

Kako biste uvidjeli da zdrav način života predstavlja ulaganje u budućnost, zapitajte se da li ujutro možete da se razbudite a da ne popijete kafu; da li ste nervozni tokom dana; da li osjećate nedostatak energije već u podne, da li imate stomačne tegobe, da li uveče napadnete frižider kada dođete kući?

Ako ste u ovim redovima pronašli sebe, kao prvo treba da znate da su ovi problemi odgovor Vašeg oganizma na Vaše ponašanje prema njemu, a ne problemi koji idu s godinama!

Naime, funkcionisanje Vašeg organizma zavisi od goriva koje ga pokreće i omogućava mu da radi! Pa tako, ako mu sipate loše gorivo, motor će početi da trokira i vjerovatno će stati na pola puta! Zato jedite brzu, visokokaloričnu hranu, i Vaš organizam će Vam vratiti milo za drago.

Ali, pravilnom ishranom pomoći ćete Vašem organizmu da lakše i brže radi, i samim tim osjećaćete se bolje, imaćete više energije i bićete produktivniji, a na taj način ulažete u budućnost.

Dakle, kada Vašem organizmu date kvalitetno gorivo, on radi u petoj brzini! Ujutro se budite bistre glave i bez crne kafe, niste nervozni na Vaše okruženje, imate energije tokom čitavog dana, jer pravilnom ishranom održavate adekvatan nivo šećera u krvi, te nemate poslijepodnevni pad energije, a uveče nemate potrebu da pretjerujete sa hranom! Takođe, imate i pravilno varenje, te ne osjećate napetost u stomaku!

Dalje, pravilnom ishranom, unoseći u organizam dovoljno hranljivih materija, jačate Vaš imunološki sistem, žene regulišu menstrualni ciklus, pa je i time smanjena mogućnost da se dovedete do iscrpljenosti!

Konačno, nećete biti biti razdražljivi, imaćete dovoljno energije i bolji seksualni život! Bićete srećni!!

drfeelgood.rs