Pustolovina za djecu: Škola planinarstva “Mali Dimitor”

Ekipa, stiže još jedna škola planinarstva! Ako želite da vam klinci dožive zabavnu pustolovinu i provedu nezaboravne trenutke na svježem zraku u društvu vršnjaka, profesionalnih trenera i zabavnih animatora, najboljih planinarskih vodiča i ekologa, predlažemo vam četvrtu školu planinarstva “Mali Dimitor”.

Boravak u prirodi obuhvatiće smještaj u u Vizitor centru Pecka, penjanje na planinu Dimitor, odlazak na izvore rijeke Plive i legendarne Mlinčiće, ekološke radionice, kvizove znanja, zabavne tombole i druženje sa vršnjacima.

Četvrta škola planinarstva održaće se u terminu od 29. septembra do 1. oktobra, a namijenjena je djeci uzrasta od 7 do 17 godina.

Teme školice biće: Markacije, penjanje i silazak sa vrha, pravila ponašanja na vrhu, pravila ponašanja u planinarskom domu, a obuhvaćene su sljedeće lokacije:

Dimitor je popularna destinacija za planinare i druge ljubitelje prirode šireg regiona. Sa Malog Dimitora staza ide preko atraktivnog grebena Kozje strane i završava se u poznatom planinskom izletištu Zelenkovac. Sa vrha se pruža lijep pogled na gornji tok rijeke Sane sa njenim kanjonom u smjeru jugozapada, zatim na planine Šišu, Srneticu i Klekovaču na zapadu, prevoj Mliništa na jugu, planinu Vitorog na jugoistoku i Lisinu na istoku.

Penjalište Pecka  nalazi se u blizini izvora rijeke Sane. Jedno je od najvećih penjališta u BiH, a nesvakidašnja  konfiguracija stijena, sačinjenih od mnoštva rupica i različitih hvatova, omogućava interesantno penjačko iskustvo. Pristup stijenama je idealan kao i okolni ambijent, te jugo-istočna orijentacija koja daje poseban ugođaj penjačima.

Izvor rijeke Plive zapravo čine dva izvora koja su međusobno udaljena 300 metara. Dva izvorišna kraka sastaju se kilometar ispod sela Dragnić (Šipovo) i čine rijeku Plivu.

Mlinčići  su kompleks od 20 vodenica, podignutih još u srednjem vijeku, i  spadaju u jedan od 27 nacionalnih spomenika u Jajcu pod zaštitom države. Mlinčići  dijele veliko od malog Plivskog jezera i izgledau jako bajkovito.

Radionicu “Ekološki otisak” vodiće dr Slobodanka Pavlović, profesorica na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka i organizatorka akcije “Otpadom ukrasi, Planetu spasi”.

Ovu zabavnu pustolovinu za mališane organizuju Akademski plivački klub 22. april i Alpe Adria Sport Banja Luka. Kompletan program možete pogledati klikom na njihov facebook event.