Čokoladni sufle sa sladoledom

Photo: Flickr

Ovaj naslov dovoljno govori sam za sebe, nemoguće je da vam se sad ne jede topli sufle, iz kojeg curi čokolada, sa omiljenom kuglom sladoleda.

Sufle (soufflé) je tradicionalna francuska slatka ili slana poslastica koju obožava da jede cijela planeta.

Teško je odrediti kada je nastao, ali smatra se da je počeo da se priprema još u srednjem vijeku, a povod su bile proslave i velika slavlja.

Porijeklo riječi soufflé, potiče od francuskog glagola souffler, koja nam govori šta se dešava sa tijestom dok se peče u rerni – ono se diže i raste. E upravo je u tome tajna spremanja ove poslastice, odrediti dobru temperaturu i vrijeme pečenja, kako bi kolačić bio pečen ali čokolada unutar njega i dalje ostala u tečnom stanju. Pa evo našeg recepta!

Potrebni sastojci

  • 220g čokolade za kuhanje
  • 250g putera (moze i margarin)
  • 4 jaja
  • 160g šećera
  • 120g brašna

Priprema

Margarin i čokoladu istopiti na pari. U drugoj posudi umutiti jaja i šećer pa dodati brašno. Pomiješati ove dvije smjese.

Sipati u kalupe za mafine koji su predhodno namazani margarinom. Ubaciti u zagrijanu rernu na 250 stepeni i peći samo 5-6 minuta ovisno od jačine rerne.

Poslužiti toplo sa kuglom sladoleda od vanilije.  

Ukoliko niste smazali sav sufle u “prvom naletu”, slobodno ga odložite u frižider. Čokolada će se sjediniti, a on će biti jednako neodoljiv i jednako ukusan.

Uživajte!