Kreveti na sprat: Bajkovita rješenja za dječje sobe (FOTO)

Kreveti na sprat: Bajkovita rješenja za dječje sobe (FOTO) mamaklik

Kreveti na sprat su fantastična rješenja za dječje sobe, naročito ako imate manjak prostora u svom domu

Ako već morate da pribjegnete lukavstvu kako biste maksimalno iskoristili ograničeni prostor dječje spavaće sobe, kreveti na sprat mogu biti vaš spasilac i idealno rješenje, bez obzira da li imate jedno, dvoje ili više djece.

Kreveti na sprat nude sjajne mogućnosti i sa praktične i sa sigurnosne strane. Praktični su jer sa njima možete da uštedite prostor, a sigurni su jer ograda sprječava pad vaše djece kad se popnu na gornji ležaj.

U ponudi su različiti stilovi ovih kreveta, tako da ne morate da pravite kompromis već jednostavno izaberete onu vrstu dizajna koju preferirate i koja se uklapa u dimenzije spavaćeg prostora.

Kreveti na sprat za dječje spavaće sobe – Kako ih birati?

Kreveti na sprat: Bajkovita rješenja za dječje sobe (FOTO) mamaklik

Ako se odlučite za krevet na sprat, najprije morate uzeti u obzir funkciju.

Da li je krevet za tinejdžere ili za manju djecu?

Imate li veći ili manji prostor u sobi?

Ako ga kupujete za tinejdžere, vodite računa o veličini da ne biste ubrzo morali kupovati novi.

Ne zaboravite da tinejdžeri odrastaju prilično brzo tako da će im trebati duži kreveti.

Što se tiče djece, slobodno možete odabrati manje krevete na sprat, a ako vam ovo rješenje bude odgovaralo i kada oni odrastu, možete stari da zamijenite novim.

Kreveti na sprat: Bajkovita rješenja za dječje sobe (FOTO) mamaklik

Postoje različite veličine i različiti modeli kreveta na sprat, sa stepenicama, merdevinama, ladicama, pregradama, policama, spremištima za posteljinu…

Možete da odaberete krevet koji nalikuje na svemirsku letjelicu ili dvorac, a možete da se odlučite i za neutralniji model.

Jednostavnost dizajna će vam omogućiti da ga ponovno koristite čak i kada vaša djeca stasaju. Vi samo trebate da mijenjate boje posteljine od svijetle, vesele i šarene do lijepih i elegantnih dezena.

Dodavanje šarenih ukrasa učiniće krevet još zanimljivijim. Naljepnice i motivi crtanih junaka podariće mališanima dragocjene uspomene.

Kreveti na sprat: Bajkovita rješenja za dječje sobe (FOTO) mamaklik

Ne zaboravite obratiti pažnju na sigurnosne preporuke kada birate krevet na sprat.

Birajte krevete sa atestom proizvođača i one sa zaštitnim ogradama, kako biste spriječili dječje padove.

Djecu uputite u to kako da koriste ove krevete, da ne skaču sa njih i da se ne naginju, kako nesmotrenosti i razigranosti ne bi doveli do povreda.

Vodite računa o tome da su stepenice izrađene pod prihvatljivim uglom, ne previše strme, kako bi se djeca lakše i sigurnije penjala.

Postavljanjem ovakvih kreveta u dječju sobu, mališani će imati više prostora za druženje sa svojim prijateljima.

Posebno su zabavni oni koji imaju merdevine za penjanje a pravi pravcati tobogan za spuštanje sa kreveta. I bez tobogana njihov izgled inspiriše i daje ideje za razne igre.

Kreveti na sprat: Bajkovita rješenja za dječje sobe (FOTO) mamaklik

Neki modeli su sasvim jednostavni i funkcionalni, sa praktičnim rješenjima u vidu ladica, polica ili spremišta za posteljinu, koji se u većini slučajeva mogu koristiti i kao rezervni, treći krevet za društvance koje bi da prenoći kod vaše djece.

Drugi modeli su apsolutno bajkoviti, treći igraju na kartu funkcionalnog korištenja prostora tako što kombinuju radni sto sa krevetom iznad, a postoje i kompleksniji primjeri kreveta na sprat koji su namjenski pravljeni baš za tu vrstu soba.

Pogledajte u foto-galeriji izbor koji smo priredili za vas:

E.Bučinski / MamaKlik.com

Photo: pinterest.com

Jeste li pazili na ove detalje kod opremanja sobe za dijete? Pročitajte savjete stručnjaka

Vrhunske ideje za organizaciju spavaće sobe

Trikovi za opremanje dječje sobe za igranje