14 razloga zašto bismo željeli da nam djeca idu u finsku školu

Prema studijama, učenici u Finskoj su među najboljim učenicima na svijetu. Oni provode manje vremena u školi od djece u drugim zemljama, a na pisanje domaćih zadaća troše najviše 30 minuta dnevno.

Otkrivamo vam tajne obrazovanja u Finskoj, kojima se dive širom svijeta:

14. Sve je besplatno!

Finsko obrazovanje je besplatno. I sve ostale stvari su besplatne, uključujući ručkove, izlete i školske potrepštine. Ako učenici žive 2 kilometra dalje od škole, posebni školski autobusi prevoze ih od kuće do škole i nazad.

Sve te troškove pokriva sama država. Više od 12,2% ukupnog budžeta zemlje ide na obrazovanje.

13. Pristup svakom učeniku je individualan

Svaki učenik ovdje može rješavati zadatke različite složenosti, u zavisnosti od vlastitih sposobnosti. Djeca s različitim fizičkim i mentalnim sposobnostima zajedno pohađaju nastavu. Ako učenik ne može nešto da nauči ili učini, nastavnici organizuju individualne lekcije za njega. Svaki učenik može sam odabrati korisnu aktivnost za sebe. Ako mu neko predavanje ili lekcija nisu zanimljivi, može se posvetiti čitanju knjige ili šivanju.

12. Ocjene su poznate samo učeniku

Sistem ocjenjivanja u Finskoj ima 10 bodova. Međutim, u finskim se školama djeci ne daju ocjene prije 3. razreda. Od 3. do 7. razreda postoje samo verbalne ocjene, a djeca mogu biti ocjenjena od “to bi moglo biti bolje” do “perfektno”. Samo učenici znaju šta su dobili. Djecu ne grde zbog ocjena i one služe samo kao motivacija za školarce da usavrše svoje znanje i kako bi se korigovao individualni plan školovanja.

11. Nastavu mogu pohađati u pidžamama

U finskim školama nema uniformi. Djeca na časove mogu doći obučena kako god žele. Nema nikakvih zahtjeva i lako ćete u razredu vidjeti dijete u čarapama i bez cipela.

10. Tokom nastave dijete može sjediti na kauču ili ležati na tepihu

Djeca ne moraju da sjede za svojim radnim stolovima. Nastavu mogu da prate udobno smješteni u fotelje ili sjedeći na podu. Ako je vrijeme toplo, školski časovi se izvode van škole, na travi ili na posebnim klupama koje su postavljene u obliku amfiteatra.


9. Domaće zadaće je jako malo

Nastavnici u Finskoj smatraju da bi se djeca, umjesto da rade domaće zadaće, trebala odmariti i provoditi vanškolsko vrijeme sa svojom porodicom.

Domaća zadaća im uzima vrlo malo vremena i uglavnom je jako zanimljiva. Na primjer, za lekciju iz istorije, od učenika se može zatražiti da intervjuiše svoju baku kako bi saznao kakav je bio život ’50-ih godina prošlog vijeka i kako bi pronašao razlike između tog života i savremenog svijeta.

8. Kontrolni radovi ne postoje

Nastavnici u Finskoj kažu: “Treba se pripremiti ili za život ili za ispite. Mi biramo ovo prvo”. Zato nema ispita u finskim školama. Učitelji mogu dati neobavezni test znanja prema vlastitom nahođenju. Postoji samo jedan zvanični, standardni test za šesnaestogodišnje učenike, koji završavaju srednju školu.

7. U nekim školama u Finskoj se sprovode neuobičajeni obrazovni programi

Jedna od novih smjenica finskog obrazovnog sistema je učenje utemeljeno na fenomenima. Umjesto uobičajenih školski lekcija, postoje šestonedjeljne sekcije u kojima školarci proučavaju jednu temu iz više različitih uglova. Na primjer, tema o migranatima proučava se iz ugla geografije (zemlje iz kojih dolaze), istorije (što se događalo i šta se događa) i kulture (kakva je njihova tradicija). Djeca sama postavljaju pitanja i sami pronalaze odgovore.

6. Finski učenici imaju najduže odmore na svijetu

Bez obzira koliko je zanimljiva lekcija, najzanimljivije vrijeme za svako djete je odmor. Djeca u Finskoj imaju 15 minuta odmora nakon svakih 45 minuta učenja.

5. Učitelji u Finskoj su stvarno okej

Konkurencija na Pedagoškom fakultetu u Helsinkiju iznosi 20 osoba na jedno radno mjesto. Broj ljudi koji žele podučavati djecu premašuje količinu radnih mjesta za 10 puta. Prosječna mjesečna plata nastavnika iznosi 3.500 eura.

Nastava je vrlo prestižna struka u Finskoj, zato djecu podučavaju najbolji.

Ne postoji strogi program obrazovanja. Svaki nastavnik odlučuje za sebe koje će knjige i programe koristiti. Pored učitelja, svakom času prisustvuje i poseban asistent, koji posmatra i pomaže djeci da rade svoje zadatke.

4. Učenici se poučavaju samo o stvarima koje im trebaju u životu

U časovima plivanja, oni se uče da prepoznaju znakove da se osoba utapa. Na časovima domaćinstva, uče kako da kuhaju, pletu i šiju. Puno pažnje se posvećuje ekologiji i očuvanju okoliša. Osim toga, finska školska djeca mogu lako napraviti svoju web stranicu ili portfelj.

Glavna stvar koju se ovdje podučava jeste sposobnost učenja i prilagođavanja ovom svijetu koji se uvijek mijenja. Nema potrebe za bubanjem napamet, jer im je internet uvijek na raspolaganju.

3. Sve škole su jednako dobre

Nema potrebe birati školu u Finskoj. Svatko pohađa onu koja je najbliža jer nema “elitnih” škola. Bez obzira gdje učenik živi, ​​uvijek će imati pristup školi s kvalifikovanim nastavnicima, dobrim školskim materijalom i kvalitetnom hranom.

2. Učenici sami biraju šta će imati za ručak

Hrana u finskim školama je raznovrsna i besplatna. Jelovnik se objavljuje na školskom web sajtu mjesec dana unaprijed, tako da djeca mogu posjetiti stranicu i “staviti u košaricu” sve što im se sviđa. Hrana je raznovrsna, a djeci su na raspolaganju i vegetarijanski meniji.

1. U školama se organizuju i noćne žurke

Ponekad djeca uzimaju svoje vreće za spavanje i ostaju u školi preko noći s učiteljima. Gledaju filmove, igraju se i spavaju u gimnastičkoj sali, u vrećama za spavanje. Ujutro, doručkuju sladoled. Kome se ne bi dopala takva škola? Vjerovatno ne bismo ni izlazili iz nje.

Bonus

U Finskim bibliotekama borave posebni “bibliotekari” – to su specijalno dresirani psi za čitanje, čija je uloga da djeci uliju ljubav prema čitanju. Ovi psi slušaju djecu koja čitaju knjige ili pričaju priče naglas, što mališane posebno motiviše na ovu vrstu aktivnosti.

Izvor: brightside.me