Dijete i sport

ZAŠTO I KADA DA SE DIJETE BAVI SPORTOM? MOTIV ZA BAVLJENJE SPORTOM DJETETU BI TREBALO PRVO DA BUDE ZABAVA, A PRAVO VRIJEME ZA POČETAK TRENIRANJA JE ONDA KAD JE DIJETE EMOCIONALNO, FIZIČKI I PSIHIČKI SPREMNO. SKLONITI DIJETE SA ULICE I OD LOŠIH STVARI I USMJERITI GA U SPORT KAO FIZIČKI I PSIHOLOŠKI ZDRAV NAČIN ŽIVOTA ŽELJA JE SVAKOG RODITELJA.

Zašto i kada sport

Djeca su najčešće spremna za sport između 6. i 10. godine, ali vrijeme za bavljenje sportom je individualno. Rani početak bilo kakve sportske aktivnosti i forsiranje djeteta da bude posvećeno i pri tom postiže rezultate, može izazvati odbojnost prema sportu. U početku djetetu treba dati prostor da se kroz bavljenje sportom ustvari igra a ne takmiči. Sportske aktivnosti treba da omoguće djetetu psihički razvoj i zadovoljstvo, kao i razvoj samopouzdanja i samopoštovanja. U fizičku dobrobit spadaju napredak u smislu razvoja mišića i jačanja kostiju, razvoja motorike, pravilnog držanja, redovnog sna, prevenciju prekomjerne težine… Bazni sportovi su atletika, gimnastika i plivanje.

Takmičarski smisao sporta

Sva djeca se rekreativno mogu baviti sportom i to onim koji dijete najviše privlači i za koji je fizički spremno. Ozbiljno bavljenje sportom i treninzi prije 6. ili 7. godine nisu poželjni za dijete. Planiranje trenažnog procesa uz dobrog trenera je jedino što može donijeti rezultate u takmičarskom smislu. Tada je trening usklađen sa fazama razvoja djeteta. Ako se dijete forsira da u početku trenira kao odrasli, najčešće nakon nekog vremena odustaje od sporta i pored dobrih početnih rezultata ne prelazi u seniorski uzrast.

Kada ići na trening

Bilo da se dijete sportom bavi rekreativno ili aktivno treba birati vrijeme treninga. Ono mora biti usklađeno sa ostalim obavezama i pri tom treba misliti na to da se djetetu obezbijedi i dovoljno vremena za odmor. Treninge ne treba održavati rano ujutru po ustajanju, jer je djeci potrebno vrijeme da se razbude i pripreme za trening. Kasno uveče takođe nije vrijeme za trening jer adrenalinski efekat koji je prisutan prilikom treninga ostaje u tijelu još par sati i potrebno je ostaviti vremena za pripremu za kvalitetan san. Treninzi obično treba da završe do osam sati uveče.

Šta i kada jesti i piti prije i poslije treninga

Djetetu je prije treninga dovoljan lagani obrok kao što je banana ili pločica od žitarica uz čašu svježeg voćnog soka. Ovo je dovoljno da je dijete sito a nije se prejelo prije treninga, jer velike količine hrane dijete ne može svariti dva do tri sata prije fizičke aktivnosti. Jači obrok koji sadrži meso i povrće i voće kao užinu, svakako se preporučuje nakon treninga. Voda je dozvoljena i preporučena uvijek u što većim količinama. Veoma je važno da dijete nadoknađuje tečnost izgubljenu prilikom treniranja. Energetske potrebe djece koja se bave sportom su veće od djece istog uzrasta i konstitucije koja se ne bave sportom a takođe i potrebe za unosom tečnosti, vitamina i mineralnih soli. Dijete koje se uz fizičku aktivnost zdravo hrani konstantno će pokazivati rast i povećanje tjelesne mase.

Odjeća i obuća za sport

Što se tiče odjeće, ukoliko nije specifična za određeni sport potrudite se da bude od pamučnih, prirodnih materijala koji upijaju vlagu. Obuća mora biti prilagođena sportu kojim se dijete bavi i to je jedina investicija na koju treba da obratite pažnju. Zavisi koliko dijete trenira, na kojoj podlozi, koliko je opterećenje na zglobove i kosti i slično.

Sve savjete u vezi bavljenja sportom mogu vam pružiti treneri u školama sporta i klubovima i to ne samo u vezi sporta kojim se dijete želi baviti, ishrane i opreme, nego i u vezi psiholoških aspekata koji su važan dio života i sporta.