Loše držanje tijela i najčešći deformiteti kičme

LOŠE DRŽANJE TIJELA KOD DJECE TREBA RAZLIKOVATI OD DEFORMITETA KIČMENOG STUBA. NA DRŽANJE I MIŠIĆE TREBA OBRATITI PAŽNJU JOŠ U NAJRANIJEM DJETINJSTVU. PREGLED LJEKARA I SAVJET JE VEOMA VAŽAN KAO PREVENTIVA BILO KAKVOM OBOLJENJU ILI LOŠEM DRŽANJU TIJELA.

Kada se najčešće javlja loše držanje tijela i zašto

Postoji nekoliko perioda koji su važni u razvoju djeteta i u kojima je dijete podložno lošem držanju. Na početku života u prvoj i drugoj godini razvoj je intenzivan, opterećenje na zglobove je veoma prisutno ali mišići su još uvijek nerazvijeni. Obično su mišići trbušnog zida nerazvijeni a sa djecom se malo radi na pravilan način. Drugi kritičan period je vrijeme polaska u školu kad je opterećenje na kičmu takođe veliko, djeca nose teške torbe i dugo sjede a pri tome je pravilna fizička aktivnost zanemarena. Rizičan period je i pubertetsko doba kada je prisutan uticaj hormona i ubrzan rast.
Držanje tijela je nasljedna osobina. Uzrok lošeg držanja može biti nezrelost centralnog nervnog sistema kada je tonus mišića nizak a ligament labavi, a takođe to može biti i nagli rast i razvoj kada kosti i mišići nisu podjednako razvijeni.

Znakovi lošeg držanja

Kada se ocjenjuje držanje tijela ljekari najčešće obraćaju pažnju na ove znakove držanja kod djece:

  • položaj glave i vrata
  • položaj ramena i lopatica
  • položaj odnosno ispupčenost trbuha
  • položaj stopala i stanje zglobova
  • položaj koljena i kukova
  • tonus mišića nogu, leđa, stomaka
  • položaje koje dijete može odnosno ne može napraviti u stojećem ili sjedećem položaju

Najčešći deformiteti kod djece

Najčešći deformiteti kod djece su kifoza, skolioza, lordoza, ravna stopala i problemi sa grudnim košem.
Kifoza je stanje kada je kičma kod djece jako pogrbljena i to je posebno vidljivo pri sjedećem položaju. Djeca imaju jako slabo razvijene mišiće trbušnog zida, ramena su im povijena naprijed a sjedenje je uvijek nepravilno.
Skolioza je iskrivljenje kičme u stranu i teško ju je dijagnostikovati jer je držanje obično dobro. Ne zna se koji je uzrok ali je bitno što ranije postaviti dijagnozu i početi sa vježbama.
Lordoza je oboljenje gdje je krivljenje prisutno u krstačnom dijelu kičme. Uzrok može biti slabost trbušnih mišića, deformiteti stopala ili koljena. Specifičan znak lordoze je izbočen stomak bez obzira na kilograme.
Kod stopala problem mogu i najčešće jesu spušteni svodovi i ravni tabani. Fizička neaktivnost i višak kilograma mogu biti uzrok ovog deformiteta.
Deformiteti grudnog koša se pojavljuju u obliku kokošijih odnosno izbočenih grudi i ljevkastih ili udubljenih grudi. Uzrokuju ga deformiteti kičme ili položaj rebara.
Pobrinite se da dijete od najranijeg doba ima redovne ljekarske kontrole i ukoliko je potrebno ima adekvatnu fizikalnu terapiju. Pravilne i redovne vježbe mogu ublažiti ili potpuno korigovati nastali problem. Vježbe za pravilno držanje tijela možete i sami raditi sa djetetom. Pogledajte neke korisne vježbe i neka postanu svakodnevna aktivnost :