ULTIMATIVNI VODIČ: Kako obaviti težak razgovor sa tinejdžerom?

Roditeljstvo, u jednom trenutku života, podrazumijeva i voditi težak razgovor sa tinejdžerom. Bilo da je riječ o njihovom ponašanju, škakljivim temama ili o budućim planovima, ti razgovori mogu biti izazovni i za roditelja i za tinejdžera. Ipak, koliko god izazovni bili, oni su neizbježni i neophodni. Izbjegavanje ovakvih razgovora može dovesti do nesporazuma, loše komunikacije i odnosa ili većih problema. U nastavku ovog članka pronađite savjete i strategije za težak razgovor sa tinejdžerom.

Odredite svrhu i cilj razgovora sa tinejdžerom

Prije početka razgovora bitno je znati zašto to uopšte radite i sa kojim ciljem. To će vam, prije svega, pomoći da vaš razgovor teče neometano, bez skretanja sa teme.

Birajte pravo vrijeme i mjesto

Iako se često kaže da “pravo vrijeme ne postoji”, u ovom slučaju postoji. Ključno je odabrati vrijeme i mjesto za razgovor. Zašto?

Prvo, ni sami ne želite da naiđete na otpor kod tinejdžera (zato i vodite taj razgovor). Zato, nemojte “ulijetati” u ove teme dok ste u raspravi ili dok je neko od sagovornika neraspoložen i nervozan.

Izaberite mjesto gdje možete biti opušteni i slobodni, i gdje vas neće ometati. Važno je pobrinuti se da razgovor ne bude štur i da imate dovoljno vremena za dijalog i rješavanje svih nedoumica.

Možda vas zanima: Kada i kako razgovarati sa djecom o novcu?

Vježbajte aktivno slušanje

Aktivno slušanje bitna je komponenta učinkovite komunikacije. To uključuje posvećenost razgovoru, uvažavanje osjećanja tinejdžera i davanje povratnih informacija. Bitno je ne prekidati drugu stranu dok govori i dopustiti joj da se izrazi do kraja. Ukoliko ne bude tako, ti razgovori gube smisao, a vaše dijete gubi povjerenje u vas.

Budite jasni i direktni

Izbjegavajte okolišanje i mogućnost pogrešnog tumačenja. Važno je da budete jasni i direktni. To će spriječiti moguće nerazumijevanje poruke ili bilo kakve nesporazume.

Ostanite smireni i puni poštovanja

Kada vodite teške razgovore sa svojim tinejdžerom, važno je ostati smiren i pun poštovanja. Izbjegavajte braniti se, povisiti ton ili koristiti grube riječi. Smirenost i poštovanje pomoći će održati pozitivan odnos sa tinejdžerom. Osim toga, zadobićete i njegovo povjerenje i mogućnost otvaranja po pitanju svih problema i sada i kasnije u životu.

Razgovor sa tinejdžerom može biti izazovan

Važno je razgovarati o problemu i nastojati razumjeti perspektivu vašeg tinejdžera. Postavljajte otvorena pitanja i dopustite svom tinejdžeru da izrazi svoje misli i osjećanja. Izbjegavajte pretpostavke i pažljivo slušajte šta imaju za reći.

Možda vas zanima: Kako razgovarati sa djecom o seksu i pružiti im zdrav osnov za razvoj

Fokusirajte se na ponašanje, a ne na ličnost

To što neka trenutna situacija ili ponašanje vašeg tinejdžera zadaje brige, to ne poništava sve ono prethodno. Oni su mnogo više od sporne situacije.

Izbjegavajte napadati karakter djeteta i umjesto toga, fokusirajte se na ponašanje koje treba riješiti. To će spriječiti da razgovor ode u pogrešnom pravcu i omogućiti produktivniju raspravu.

Zajedno osmislite rješenje

Nakon rasprave o problemu, važno je zajedno osmisliti rješenje. Nemojte nametati isključivo svoje mišljenje. Pripremite se i podstaknite svog tinejdžera da smisli vlastita rješenja i budite otvoreni za njihove prijedloge. To će im pomoći u izgradnji vještina rješavanja problema i u budućnosti, te ih osnažiti da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Postavite očekivanja i slijedite ih

Nakon što postignete zajednički dogovor, važno je postaviti i očekivanja koja treba da se poštuju. To će pomoći u promjeni ponašanja i spriječiti pojavu budućih problema. Važno je pohvaliti tinejdžera za njihov trud i priznati njihov napredak.

Zaključak

Težak razgovor sa tinejdžerom može biti zaista izazovan i iscrpan, ali je neophodan radi dobrih porodičnih odnosa i radi njihovog razvoja u odgovornu odraslu osobu. Slijedeći savjete i strategije navedene u ovom članku, možete obezbijediti da ti razgovori budu produktivni i puni poštovanja, te da dovedu do pozitivnih ishoda i za vas i za vašeg tinejdžera. Budite strpljivi, aktivno slušajte i ostanite smireni i puni poštovanja.